Prezident i premiér jsou pragmatici a technokraté moci.

Prezident i premiér jsou pragmatici a technokraté moci. | foto: Michal Sváček, MF DNES

Nesmyslná válka Klause a Paroubka

  • 59
Nejapný. Mimořádná drzost. Bizarní. Ztratil veškerý rozum. Bezprecedentní útok. Chová se jako absolutistický monarcha. Tato slova a věty létají mezi prezidentem Václavem Klausem a Jiřím Paroubkem od doby, co se druhý z nich stal premiérem. Kdybychom použili jejich slovník, zdálo by se, že "ztratili rozum" oba.

Bez ohledu na to, kdo z nich má ve kterém sporu pravdu, chovají se nepřiměřeně. Veřejnost není na jejich hádky zvědavá.

Bohužel, není to ve vztazích mezi "hradem" a "podhradím" nic nového.

Václavové Havel a Klaus bojovali mezi sebou celou dobu, co byl nejslavnější československý disident hlavou státu. Jejich pohled na svět i ideologie byly zcela rozdílné a přetrvalo to dodnes. Erupce sporů mezi nimi vybuchovaly permanentně tu s větší, tu s menší intenzitou.

V lásce se Havel a Klaus nikdy neměli, ať už se tvářili jakkoli. Ale na rozdíl od hádek s premiérem Paroubkem se VáclavI. i VáclavII. alespoň snažili "tvářit".

Tvrdě do sebe tepali, ale na veřejnosti či v oficiálním projevu ani jeden z nich nevyslovoval jméno toho druhého.

Byla to samozřejmě hra, každý dobře věděl, do kterého terče šípy míří. Jen v několika případech se "václavovská" polemika (alespoň na veřejnosti) zvrhla v osobní invektivy.

Bitva Klause s Paroubkem má jiný ráz. Je daleko, daleko osobnější. Rozdílné pohledy na svět se zatím tolik neřeší. Proto se o skutečné podstatě problémů dozvídáme málo. Nebo snad někdo slyšel od premiéra Paroubka nějakou hlubokomyslnou úvahu o Evropské unii?

Prezident i premiér jsou pragmatici a technokraté moci. Rozehráli mezi sebou velkou hru, která určitým způsobem předznamenává ostrou předvolební kampaň. O to jde Jiřímu Paroubkovi především.

V poslední bitvě o doktora Ratha si lépe a rozumněji počíná Václav Klaus. Aby však byli prezident a předseda vlády na dlouhé "válečné stezce", je věc hodně nesmyslná.
Co takhle fajfka míru?


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video