ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Nezvládáme, hlásí němečtí policisté. Na západ Česka se vrátily hraniční kontroly

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Kvůli převaděčům a migrantům mířícím do Německa ze Sýrie či Afghánistánu se na hranice s Českem vrátily namátkové kontroly. Starostové bavorských přihraničních obcí navíc apelují na vládu, aby zavedla pevná a trvalá stanoviště, a vrátila tak přechody do stavu před otevřením Schengenského prostoru. Reportér MF DNES zjišťoval situaci přímo na místě.

Odstavné dálniční parkoviště bavorském Waidhausu, pár kilometrů za Rozvadovem. „Reisepass,“ zavelí německý policista řidiči náklaďáku s tureckou espézetkou. Němec je nervózní. „Schnell,“ pobízí ho o vydání cestovního dokladu.

Jindy klidné místo odpočinku kamioňáků připomíná matějskou pouť. Blikající světla policejních majáků se do noci mísí s neony čerpací stanice. „Pozor, tady je porušená plomba,“ zaměří se jeden z německých policistů na rumunský kamion. „Nein migranten,“ lomí rukama řidič a loví papír dokazující, že plombu mu porušili policisté při předchozí kontrole. Pohraniční hlídka pro jistotu prosvítí vnitřek kamionu baterkami. Nad námi vrní dron, který kontroluje, jestli plachty náklaďáků nemají svrchu vyvrtané dýchací otvory.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video