Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nepracují a žijí z dávek, pustili se Čunek a Němcová do Romů. Slova pak mírnili

  14:14
Senátorka Miroslava Němcová uvedla, že Romové jsou ti poslední, kdo mají protestovat a požadovat konec pomoci Ukrajincům. Podobný výrok má kontě také Jiří Čunek, podle kterého by se dávky měly co nejdříve seškrtat. Jejich názory vyvolaly kritiku a Němcová se je snažila mírnit.
Senátorka Miroslava Němcová.

Senátorka Miroslava Němcová. | foto:  Petr Topič, MAFRA

„Oni jsou ti poslední, kteří by měli protestovat proti tomu, že stát dává podporu uprchlíkům, kteří k nám utekli, aby zachránili své životy,“ uvedla Němcová v rozhovoru pro server PrahaIn.

Podpora Romů ze strany státu je podle ní mnoho let maximální a společnost je k této menšině velkorysá. Doplnila také, že „značná část Romů nepracuje a žije právě ze sociálních dávek“.

Posléze se Němcová pro server Romea snažila svá slova zmírnit a ohradila se proti titulku. „Myslím si, že nemají protestovat, aby byla poskytována pomoc i těm, kteří to také potřebují. To byl ten smysl toho mého vyjádření, nebylo to o tom, že kdo pobírá dávky, nesmí mít žádný názor,“ řekla.

Doplnila, že lidé, kterým společnost pomáhá, by měli být solidární s dalšími, kteří si podporu zaslouží. „Nebylo to namířeno proti romské komunitě, nehledejte v tom žádný můj rasistický postoj, to bych považovala za naprostou obludnost,“ dodala Němcová.

Chybí nám pocit bezpečí. Romové před Úřadem vlády demonstrovali za mír

Podobná slova pro server PrahaIn uvedl také senátor Jiří Čunek jen několik dní předtím. „Stát by měl především seškrtat dávky té části Romů, kteří celý život nepracují a žijí ze sociální podpory,“ řekl. Nyní je k tomu podle něj nejpříhodnější doba, protože stát má dluh a musí šetřit. „Proto by mělo dojít i k úsporám v této oblasti,“ řekl.

„Můj výrok historický opakuji a používám takto: ‚Kdo nechce pracovat, ať nejí‘,“ napsal na dotaz iDNES.cz. „Těch, co nemohou, se to netýká. Za to, co napsaly média už nezodpovídám...“ dodal ke článku serveru.

Nespravedlivé a urážející, zní kritika

Vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková na Facebooku napsala, že výroky Čunka nejsou nic nového. „Místo toho, aby se vyjádřil k příčině problémů a k systému bludného kruhu obchodu s chudobou, zkouší to s populistickými prohlášeními,“ kritizovala ho. Podobné výroky však podle svých slov nečekala od Němcové.

Dodala, že by bylo vhodnější soustředit se například na kontroly zaměstnavatelů a jejich odůvodnění při nepřijetí uchazeče. „Takto se budeme stále točit v kruhu. Kolektivní označování jakékoliv skupiny obyvatel nikam nevede. Zaměřme se na opravdová řešení a naplňování Strategie romské integrace,“ vyzvala.

Výroky už kritizovala vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Označila je jako nespravedlivé a urážející.

„Pojďte nám prosím raději na pomoc v řešení segregace romských dětí ve vzdělávání, předsudečného násilí a obchodu s chudobou,“ napsala na Twitteru.

Ohradila se také Rada vlády pro romské záležitosti. „Právě politici by si měli být vědomi, že svá tvrzení musí opírat o fakta, a to přesvědčivým způsobem. Měli by si být obzvláště vědomi, že kritizovaná skupina osob dlouhodobě čelí prokazatelné diskriminaci například v oblasti vzdělávání či zaměstnávání,“ uvedli pro server Romea.

Slova Čunka a Němcové se podle nich nedají považovat za neškodná či bezvýznamná. „V této souvislosti připomínáme, že vina se musí u každého prokazovat zvlášť a nikoli kolektivně,“ uvedli.

Násilná smrt Roma v Brně budí emoce, šíří se projevy nenávisti k Ukrajincům

Situace mezi Romy a Ukrajinci je napjatá

V posledních měsících je situace v romské komunitě značně napjatá. Vyhrotilo ji mimo jiné pobodání třiadvacetiletého romského mladíka, který na následky zranění zemřel. Útočník byl údajně ukrajinské národnosti. Po násilné smrti mladíka se v centru Brna strhla bitka mezi Romy a Ukrajinci.

K další potyčce mezi Romy a zřejmě třemi Ukrajinci došlo v sobotu v Pardubicích. Podle policie se do ní zapojilo asi 20 lidí a zraněn byl mladý Rom, který měl po ošetření dva stehy na tváři.

V neděli se v Pardubicích v návaznosti shromáždilo několik stovek lidí, kteří vyjadřovali podporu obětem i nesouhlas s násilím a volali po bezpečnosti v ulicích.

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění necelé dvě třetiny lidí v Česku hodnotí soužití s Romy jako špatné, 15 procent z nich jako velmi špatné. Přibývá však lidí, kteří jej vnímají kladně. Zároveň se také celkově zeslabil stereotypní pohled na romskou populaci.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...