Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ze sídliště vyloučená lokalita. Krize dopadají na nejchudší a ghett přibývá

  19:28
Plísně, rozbitá okna a voda ze studny. V takových podmínkách žijí desetitisíce Čechů, kteří jsou vyloučeni z běžné společnosti. Většinou kvůli kaskádě problémů, od dluhů až po rasovou diskriminaci. Za poslední roky se ekonomické těžkosti jen prohlubují. A s tím i roste počet vyloučených lokalit. Některé z nich navštívila redakce iDNES.cz, aby přiblížila zdejší situaci.
Vyloučená lokalita poblíž obce Spomyšl. (11. května 2023)

Vyloučená lokalita poblíž obce Spomyšl. (11. května 2023) | foto: Vojtěch Svěrák, iDNES.cz

Polorozpadlá torza budov obklopuje rušná silniční tepna a kolejiště u stanice Vraňany. Hned vedle sídlí pobočka firmy vykupující kovy. „Sama bych tam určitě nechodila,“ překřikuje pracovnice hluk aut a strojů, které mezitím drtí kusy železa. K budovám vede úzká cesta, ze které je vidět na dvorek. Ten je plný odpadků, vraků aut nebo pobíhajících psů. Scházejí se na něm i místní.

Sociální systém se rozpadá, chybí nám dostupné bydlení a více služeb pro sociálně slabé rodiny i jednotlivce.

sociální pracovnice z vyloučené lokality Spomyšl

U vchodu přibrzdí černé auto. „Nemáme zájem, vypadněte. A buďte rádi, že vám to říkám zrovna já, ne někdo z těch uvnitř...“ odpovídá muž, který v objektu bydlí, reportérům z okénka na otázku, jestli chce o zdejší špatné situaci mluvit. Ta má kořeny již v devadesátých letech, kdy kvůli uzavření nedalekého výrobního závodu přišla řada lidí o práci a s tím o bydlení.

Chudých rodin přibývá, psychickou podporu potřebují děti i jejich rodiče

V takzvané vyloučené lokalitě poblíž malé středočeské obce Spomyšl u Mělníka žije nyní podle odhadů zhruba stovka lidí. Někteří z nich zde přežívají už od krachu místní fabriky. Jedna z budov, přezdívaná „parlament“, kterou obyvatelé koupili od obce, je zralá na demolici.

Kromě domu zde lidé bydlí i v přilehlých garážích, bývalých hospodářských objektech či maringotkách. Vodu berou ze studny a topí tuhými palivy. Vybavenost a hygienické standardy místa jsou s českým průměrem nesrovnatelné.

Obyvatelé nejsou jen sociálně, ale i prostorově vyloučeni. Například docházková vzdálenost do nejbližší základní školy je přes půl hodiny. „Podle zpětné vazby jedné ze základních škol povinná školní docházka děti z této lokality spíše pokulhává,“ přiznává starostka Spomyšle Jarmila Wolfová.

Do místa dochází sociální pracovníci, které se snaží pomoci především zde žijícím dětem. Situace se ale dlouhodobě příliš nezlepšuje, přestože ke stabilizaci využívají všechny dostupné prostředky. „Sociální systém se rozpadá, chybí nám dostupné bydlení a více služeb pro sociálně slabé rodiny i jednotlivce,“ myslí si sociální pracovnice, která do lokality dochází a která si přála zůstat v anonymitě.

Problémy se nabalují

Případ Spomyšle není v českém kontextu nijak výjimečný. Počet Čechů žijících ve zhoršených podmínkách v posledních letech kvůli ekonomické situaci dokonce roste. Ještě před pandemií covidu-19 a energetickou krizí žilo ve vyloučených lokalitách podle odhadů až 115 tisíc lidí. V době pandemie 11 procent z nich trvale přišlo o práci.

A jak vůbec vyloučená lokalita vzniká? Martin Šimáček, ředitel odboru pro sociální začleňování na ministerstvu pro místní rozvoj, vysvětluje, že soukromí vlastníci nejčastěji do bytových jednotek sestěhují sociálně vyloučené obyvatele.

„Tito lidé standardní bydlení nemohou získat, například z důvodu početnosti rodiny, nedostatku peněz na kauce, etnické příslušnosti a podobně,“ uvádí.

Jejich problémy se poté nabalují na sebe a ze špatné situace mnohdy neexistuje bez komplexního řešení žádná cesta ven.

Velkou roli hraje právě systémová segregace na základě etnicity. Příkladem je třeba Česká Lípa, ve které žije zhruba osm stovek Romů, z čehož přes 650 ve vyloučené lokalitě. K segregaci dochází již na úrovni základního vzdělávání, kdy romské děti bývají umísťovány do škol s horší úrovní. Kromě toho často končí i na speciálních školách.

Bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (uprostřed) na návštěvě ve Sklářské ulici ve čtvrti Předlice v Ústí nad Labem. Přestože ministryně slibovala zlepšení podmínek, lidé ve vyloučené lokalitě žijí takřka ve stejném stavu dodnes.

Přibylo lidí, kteří s příjmem vyžijí jen těžko

Že se situace zhoršuje, cítí i české obce. „Nemáme statistické údaje o počtu vyloučených lokalit, ale zaznamenali jsme od našich členů na podzim roku 2022 nárůst,“ potvrdila redakci iDNES.cz Alexandra Kocková, mluvčí Svazu měst a obcí.

Definice vyloučené lokality

Jako sociálně vyloučenou nebo sociálním vyloučením ohroženou lokalitu lze chápat místo, kde dochází ke koncentraci více než 20 lidí žijících v nevyhovujících podmínkách, kteří obývají fyzicky či symbolicky ohraničený prostor.

Zdroj: takzvaná Gabalova zpráva

„Zhoršení ekonomické situace dopadá nejrychleji na nejchudší obyvatele, dochází k nárůstu zatížení obcí sociálním vyloučením a může docházet i ke vzniku nových sociálně vyloučených lokalit,“ souhlasí ředitel odboru pro sociální začleňování Šimáček.

Dle expertů ve vyloučených lokalitách končí i lidé, kteří dosud větší ekonomické problémy neměli. Pravidelné každoroční šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ) o příjmech a životních podmínkách z roku 2022 uvádí, že míra ohrožení příjmovou chudobou byla 10,2 procenta. Materiálně a sociálně deprivovaných domácností bylo 4,8 procent.

V daném roce také narostl počet lidí, kteří vycházejí se svými příjmy jen s obtížemi. Zatímco v roce 2021 šlo o 12 procent domácností, v roce 2022 připustilo těžkosti 13,2 procenta domácností. Ruku v ruce s tím klesl počet domácností, které vycházely s příjmy snadno. Šlo o pokles z 20 procent na 18,7 procenta.

Ubytovna s plesnivými stěnami

Jedním z nejznámějších případů vyloučených lokalit v Česku je například ústecká čtvrť Předlice či sídliště Chánov. Mezi novější „ghetta“ patří také například čtvrť Mojžíř rovněž v Ústí nad Labem. Přitom před dvaceti lety to bylo sídliště jako každé jiné, Romové i většinová společnost tu žili pospolitě, postupně se ale druhá skupina vystěhovala.

Vyloučené lokality však nevypadají jen jako takzvaná „ghetta“ na periferiích, kam se dá těžko dostat. Řada z nich leží přímo v centrech měst. Mohou je tvořit činžáky ve špatném stavu, přeplněné paneláky či polorozpadlé ubytovny, kde končí i senioři či samoživitelky. Jedním z takových míst je ubytovna v České Lípě, místními přezdívaná jako „N-centrum“ či „holobyty“.

„Bydlí tady čtyři rodiny. V poslední době nikdo novej nepřibyl. Město se o nás stará dobře, jsme rádi, že tady můžem bydlet,“ sdělila redakci žena, která s rodinou obývá jeden z bytů.

Podmínky se ale nezdají být standardní. Pomalované stěny požírá plíseň a vybavení je ve špatném stavu. Dům se ani nezamyká. „V ubytovně provádíme nutné dílčí opravy, kompletní rekonstrukci ale neplánujeme,“ sdělila mluvčí České Lípy Kristýna Kňákal Brožová.

Ubytovna přezdívaná „N-centrum“ v České Lípě, která se řadí mezi místní vyloučené lokality. (11. května 2023)

Každá z rodin má svůj pokoj. Záchody, koupelny a kuchyňka jsou společné na patře. Za obyvateli dochází i sociální pracovníci, kteří jim pomáhají se začleněním či dětem s úkoly. Městu nájemníci platí jen za energie a služby. Platit více si dovolit nemohou.

Plíseň, zima a vyražené dveře. V katastrofálních podmínkách žijí tisíce Čechů

Účinné řešení? Jen komplexní

Vyloučené lokality včetně těch zmíněných sleduje Agentura pro sociální začleňování. Ta vyvinula speciální index, který stanovuje míru vyloučení v jednotlivých místech. „Sestavován je pomocí dat o exekucích, dlouhodobé nezaměstnanosti, počtech příjemců příspěvku na bydlení a příspěvku na živobytí a předčasných odchodů ze systému vzdělávání,“ shrnuje ředitel Šimáček.

Index nárůst vyloučených lokalit potvrzuje. Podle něj se situace mezi lety 2016 a 2019 zlepšovala a počet ohrožených obcí sociálním vyloučením klesl o 365, pak ale přišel zlom. Zatímco v roce 2019 bylo v Česku 420 ohrožených obcí, v roce 2021 jich agentura zaznamenala 450.

Index sociálního vyloučení v obcích v roce 2021.

Šimáček upozorňuje, že problém sociálního vyloučení se musí řešit komplexně. Řešení zahrnuje například spolupráci obcí s Úřadem práce, policií, neziskovými organizacemi a zástupci místní komunity.

Agentura pro sociální začleňování a neziskové organizace pak mohou vytvářet systémy dostupného bydlení, dluhové poradny, projekty návratu na trh práce nebo třeba pozice asistentů prevence kriminality či domovníků, tedy lidí, kteří se stanou součástí daných komunit.

Právě od zavedení pozice domovníka si radnice České Lípy slibuje zlepšení situace v lokalitě N-Centrum. „Na základě spolupráce s Agenturou pro sociální začleňování plánujeme zavést v této ubytovně institut domovníka, který by místním pomohl se lépe socializovat a dohlížel by na dodržování pravidel a pořádek,“ uvedla mluvčí Brožová.

Mezi lety 2016 a 2022 Agentrura zajistila 349 podobných projektů dohromady za 2 miliardy korun. „Projektové financování však celou šíři tématu sociálního vyloučení vyřešit nemůže. Jako systémové východisko nejpalčivějšího problému, kterým je nekvalitní bydlení a takzvaný obchod s chudobou, se nabízí zákon o dostupném bydlení, který připravuje ministerstvo pro místní rozvoj,“ dodává závěrem ředitel Šimáček.

12. dubna 2018

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...