Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš | foto: Dan Materna, MAFRA

MF DNES: Strany vymýšlejí nová pravidla hry. Bojí se Babišových peněz

  • 84
Návrh na finanční limity pro volební kampaně, který zatím vždy ztroskotal, začal získávat větší podporu, zjistila MF DNES. Chudší strany se bojí, aby je ty bohaté nepřeválcovaly. Zejména ta Andreje Babiše.

Najednou je totiž v politice miliardář, který za předvolební kampaň pro předčasné volby zaplatil 119 milionů korun. Finanční limity pro něj neexistují a republiku znovu zaplavují jeho billboardy.

"Dostali jsme se do fáze, kdy by limity byly správným krokem. Zvýšila by se důvěra veřejnosti a také by se vytvořily rovnější podmínky pro strany. Nebylo by možné si volební úspěch koupit masivní investicí. Více by musely rozhodovat programy," tvrdí předseda ODS Petr Fiala. Právě občanští demokraté v minulosti mezi fandy takových opatření rozhodně nepatřili.

A podobně mluví i hnutí Starostové. "Do přípravy tohoto zákona bych se velmi rád zapojil. Hnutí ANO může být pro strany určitě dobrá motivace, jistý sebezáchovný pud, který ale vede k pozitivnímu výsledku, takže na něm nevidím nic špatného," říká Jan Farský, starosta Semil a poslanec za STAN.

Jen limity nic nevyřeší

Pozitivní naladění stran vnímají také neziskové organizace. "Potřeba norem tu byla i před Babišem, ale strany to příliš nereflektovaly. I když to ze strany partají může být pokrytecké, jsem za to rád, jsou to vesměs systémové změny," komentuje nový kurz David Ondráčka z Transparency International.

Sami politici však upozorňují, že jen limity nic nevyřeší a je třeba nastavit i pravidla kontroly. To ukázaly třeba prezidentské volby, ve kterých mohli kandidáti utratit před prvním kolem maximálně 40 milionů. Jenže už se nevykazovaly třeba slevy za billboardy, které kandidáti od firem dostali.

Odborníci na politický marketing navíc upozorňují, že ne vždy peníze na voliče platí. Připomínají třeba obří kampaň Jiřího Paroubka v roce 2010. A další příklad z nedávné doby: prezidentská strana SPOZ také oblepila republiku Milošem Zemanem a o jejím debaklu se mluví dodnes.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video