Prezident Miloš Zeman pozval na Pražský hrad na oběd předsedu Senátu Milana...

Prezident Miloš Zeman pozval na Pražský hrad na oběd předsedu Senátu Milana Štěcha a předsedu Sněmovny Jana Hamáčka. | foto: Dan Materna, MAFRA

Naše civilizace bojuje s teroristy, ne s muslimy, zaznělo na Hradě

  • 168
Je potřeba jasně říci, že to, co se odehrává ve Francii, je čin teroristů, nikoli islámské komunity, prohlásil po obědě s prezidentem Milošem Zemanem šéf Sněmovny Jan Hamáček. „Celá naše civilizace bojuje s teroristy, ale nebojuje s muslimy,“ řekl Hamáček. Šéf Senátu Milan Štěch se vyslovil proti přijímání syrských uprchlíků.

Podle Hamáčka je důležité, že vysocí představitelé muslimském komunity stejně jako řada islámských států, útok ve Francii odsoudili. V Paříži ve středu tři muži zaútočili na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a dvanáct lidí zastřelili.„Neměli bychom zavdávat důvody k plošným atakům na islám jako víru,“ zdůraznil předseda Sněmovny.

„Bavili jsme se o situaci v Evropě, o šíření Islámského státu a jaké to má dopady na myšlení lidí, přijímání nebo nepřijímání běženců,“ řekl Štěch. Přijímání uprchlíků není podle něj řešení. „Je třeba pomáhat, ale na místě, tam kde je jejich domov. Jejich přesidlování, vytržení z kontextu, problém neřeší,“ řekl.

Vláda bude příští týden jednat o přijetí asi 70 Syřanů z patnácti rodin, které prchly před válkou v Sýrii do sousedního Jordánska (více čtěte zde).

„Mluvili jsme také o náplni koordinační schůzky k zahraniční politice, která by měla proběhnout na přelomu února a března. Islámský stát je jedním z témat. Dalším je Evropská unie, situace na Ukrajině, v Rusku,“ vyjmenoval Hamáček.

U oslavy osvobození Osvětimi v Česku hlavy států nebudou

Předsedové obou komor parlamentu mluvili se Zemanem také o plánované akci k připomenutí sedmdesátiletého výročí osvobození koncentračního tábora v polské Osvětimi. Ve stejnou dobu se sjedou státníci také právě do Osvětimi.

Podle Štěcha požadavek na zorganizování akce vzešel z židovské obce. Česká strana byla ujištěna, že si obě akce nebudou konkurovat. Hamáček dodal, že akce měla od počátku především parlamentní rozměr. Účast podle ně dosud potvrdilo „23 kolegů“.

Zeman šéfům obou parlamentních komor podle Štěcha řekl, že je zřejmé, že prezidentů mnoho nepřijede právě proto, že do Česka dorazí šéfové parlamentů. O tom, zda přijede ruský prezident Vladimír Putin, se prý nebavili. Zemanův zahraničně-politický poradce Hynek Kmoníček ve čtvrtek v Událostech komentářích připustil, že Putin nedorazí.

Mynářova prověrka probíhá standardně, řekl Zemanův mluvčí

Prezident Zeman se k setkání s šéfy obou komor parlamentu nevyjádřil. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček iDNES.cz poskytl vyjádření k pochybnostem kolem bezpečnostní prověrky kancléře Vratislava Mynáře i v kontextu toho, že podle informací MF DNES Mynář až na sklonku loňského roku dodal Národnímu bezpečnostnímu úřadu potřebné doklady pro prověrku (více čtěte zde).

„Pan prezident uvedl, že byl informován, že proces prověrky probíhá standardně. Nic více, nic méně. Pan kancléř veškeré podklady dodává přesně dle pokynu NBÚ,“ uvedl Ovčáček. Mynář u oběda prezidenta s Hamáčkem a Štěchem, k němuž se podávala hovězí polévka a vepřová panenka, byl také, ale na jeho prověrku řeč nepřišla.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video