Operace. Ilustrační foto.

Operace. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Muž přišel o nohu, lékaři mu ji přišili zpět

  • 8
Jednatřicetiletý Michal Streinbauer se v pondělí vážně zranil při autonehodě. Plechy poničeného vozu mu amputovaly nohu v kotníku, bezvládná končetina zůstala viset jen na dvou centimetrech kůže. Týmu lékařů z pražské vinohradské nemocnice se však podařil mimořádný kousek: oddělenou nohu muži znovu přišili a oživili.

Bez okamžitého zásahu specialistů by přitom amputovaná noha neměla šanci na záchranu.

"Takové operace se provádějí maximálně jednou za deset let, a to ještě spíše u horních končetin. Dolní končetiny totiž bývají tak zdevastované, že je většinou už nelze rekonstruovat," říká o unikátní operaci mluvčí nemocnice Jana Jelínková.

Při náročném několikahodinovém zákroku musel lékař Valér Džupa z ortopedicko-traumatologické kliniky Streinbauerovi rekonstruovat rozdrcené a amputované části kostí kotníku. Poté je ještě zpevnil vnější kovovou konstrukcí.

Andrej Sukop z kliniky plastické chirurgie pak pod mikroskopem znovu pospojoval přerušené tepny a žíly, aby do nohy mohla opět proudit krev. Lékaři pacientovi sešili i jemné nervy, aby neztratil cit v noze.

Zákrok lékařů byl úspěšný. Michal Streinbauer se sice musí smířit s tím, že jeho noha už nikdy nebude v kotníku pohyblivá jako dřív, přesto je po operaci spokojený.

"Už se těším, až se na nohu zase postavím a budu se moci věnovat svému oblíbenému šermu," těší se Michal Streinbauer.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video