Kaple ve Švédské ulici v Praze 5

Kaple ve Švédské ulici v Praze 5 - Centrální barokní stavba se zvoncovitou střechou, která vrcholí věžičkou s lucernou, pochází z roku 1667. Barokně byla přestavěna v roce 1732. O padesát let později byla zrušena, k náboženským úkonům začala sloužit opět v roce 1821. V současnosti je odsvěcená, vchodové dveře jsou vyražené. (14. 3. 2001) | foto: Městská část Praha 5

Muž daroval obci svou kapli

P r a h a 5 - Zbyněk Petráš, který vlastní v Praze 5 památkově chráněnou kapli, se ji rozhodl věnovat místní radnici. Skončila tak vleklá jednání, která se o barokní kapli Nejsvětější trojice ve Švédské ulici vedla už několik let. Petráš, který je i majitelem přilehlých pozemků, chtěl páté městské části kapli darovat již v roce 1993. Neměl totiž peníze na její opravu. "V té době ovšem úředníci na radnici zaspali - nevyšli mu vstříc. Proto se rozhodl, že bude požadovat více peněz," přiznal mluvčí Prahy 5 Vít Drbal. Až o pět let později se mezi radnicí a Petrášem o převodu památky rozběhla další jednání. Po kompromisech na obou stranách se nyní dohodli.
"Vlastník kapli neprodá, ale daruje. My koupíme okolní pozemek o výměře asi osmdesát metrů čtverečních za dvě stě tisíc korun," tlumočil výsledek dohody mluvčí. Podle cenové mapy by přitom pátá městská část musela zaplatit zhruba o polovinu více. Smíchovští radní však nejsou schopni říci, kdy přesně by mohli dělníci placení z obecní pokladny začít zdevastovanou kapli opravovat.

"V letošním rozpočtu nejsou peníze na opravu započítány, najdeme je patrně v příštím roce," konstatoval starosta Prahy 5 Miroslav Škaloud. "Aby se rekonstrukce uspíšila, museli bychom letos získat peníze z jiných zdrojů," dodal.

Podle předběžného znaleckého posudku  by si celková rekonstrukce kaple vyžádala okolo 1,3 milionu korun. "Stěny jsou narušené a musíme se podívat do střešních prostor, v jakém stavu jsou trámy," popsal stav památky Drbal. Zdůraznil, že stanovisko obvodní rady, které padlo v úterý, musí posvětit ještě zastupitelé.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video