Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konec po 25 letech. Manažery Mostecké uhelné poslali do vězení, ztratí majetek

  8:15aktualizováno  12:25
Pražský Městský soud v pondělí potrestal někdejšího manažera Mostecké uhelné společnosti (MUS) Antonína Koláčka 7,5 a exředitele Oldřicha Klimeckého šesti lety vězení. Oběma také propadne majetek. Podle soudu společnost ovládli skrze podvod s akciemi a způsobili státu škodu ve výši zhruba 2,38 miliardy korun. Muži vinu odmítají. Verdikt není pravomocný. „Trest i rozsudek nechápu,“ řekl po vyhlášení Koláček.

„Obžalovaní jsou vinni, že za účelem jejího ovládnutí organizovali složitou a záměrně nepřehlednou síť společnosti, aby zastřeli, že jsou oni sami vlastníky a získali akcie MUS,“ přečetla z rozsudku soudkyně Silvie Slepičková.

Klimecký a další obviněný bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora se k pondělnímu vyhlášení rozsudku nedostavili, požádali o jednání v jejich nepřítomnosti. Koláček na jednání dorazil v obleku a s bílým cylindrem, při jednání přiložil k sobě dlaně a vypadal, že se modlí.

Koláček a Klimecký se podle rozsudku dopustili zneužití postavení v obchodním styku a podvodu.

Koláček dostal trest vězení 7 roků a 6 měsíců, propadnutí majetku ve výši zhruba 290 milionu z jeho účtů, akcií a sběratelských předmětů. Dostal také zákaz činnosti ve vedení firem.

„Státní zástupce navrhoval trest propadnutí všeho majetku. My jsme vycházeli z toho, jaký majetek byl zabaven policií. Ten by měl být nabytý z trestné činnosti. Klimeckému byl uložen trest mírnější, protože Koláček se podílel na větší míře jednání,“ podotkla při odůvodnění rozsudku Slepičková.

Nepochopili privatizaci 90. let, míní Koláček

„Jsem překvapený. Byl jsem smířený s jakoukoli variantou, ale věřil jsem, že paní Slepičková vezme v potaz všechny argumenty, které zazněly během šesti let. Trest i rozsudek nechápu,“ řekl po vyhlášení Koláček.

Ten při vyslechnutí rozsudku meditoval. Soudkyni prý také přinesl dárek, jaký ale neprozradil.

Dodal, že při soudním jednání nebyla pochopena privatizace v 90. letech a s manažery neudělal nic protizákonného. „Nezpůsobil jsem českému ani švýcarskému státu žádnou škodu. Zabavili peníze mým dětem a manželce, lidem kolem mě,“ podotkl.

Klimeckému bylo uloženo šest let ve vězení. Majetek ve výši stovek tisíc mu také bude odebrán a nesmí působit ve vedení firem. Sýkora si za přijetí úplatku v souvislosti s přípravou podkladů pro rozhodnutí vlády o prodeji podílu v MUS odsedí tři roky a musí zaplatit čtyři a půl milionu peněžitého trestu.

Koláček a obhájci Klimeckého se proti rozsudku na místě odvolali. Obsáhlé dokazování soud dokončil letos v březnu po více než čtyřech letech od zahájení procesu. Slepičková dnes zrekapitulovala, že trestní spis má přes 36 300 stran a termínů hlavního líčení bylo přes šedesát, přičemž soud vyslýchal desítky svědků. yituaci zkomplikovala i koronavirová pandemie, protože Čmejla s Divišem žijí ve Švýcarsku.

Soudkyně zdůraznila, že nikdo z obžalovaných nedělal obstrukce a soudní jednání nemařil. „Věc byla velmi náročná skutkově i právně z hlediska rozsahu prokazovaných skutečností. Proto dokazování trvalo poměrně dlouho, i přípravné řízení, protože bylo potřeba zajistit důkazy ze Švýcarska,“ připojil se státní zástupce Radek Bartoš.

Doplnil, že kdyby si vzájemně konkurovalo zabavení peněz ze švýcarské a české části kauzy, Česko a Švýcarsko by věc řešily zřejmě na mezivládním jednání. „Jde o předepsaný postup, jak státy konfiskované výnosy navzájem sdílejí,“ vysvětlil.

Prodej menšinového podílu Mostecké uhelné společnosti firmě Investenergy schválila už v roce 1999 vláda Miloše Zemana. Podle obžaloby ale ve skutečnosti podíl prodávala tehdejším manažerům MUS, kteří měli investiční skupinu ovládat.

Koláček a Klimecký podle soudu vytvořili spolu s manažery MUS Markem Divišem, Jiřím Čmejlou a Petrem Krausem nepřehlednou strukturu firem, aby zastřeli, že nejpozději od května 1998 vlastnili nebo měli pod kontrolou nadpoloviční většinu akcií MUS.

Poté údajně vyčkali, až cena akcií klesla, a od státu odkoupili jeho podíl přes firmu Investenergy za výrazně nižší cenu. Česku tím podle státního zástupce způsobili škodu nejméně 2,38 miliardy korun. Někdejší manažeři vinu odmítli.

Soud se případem zabývá od listopadu 2018. Loni na podzim už počítal s přednesem závěrečných řečí, avšak Koláček vypověděl plnou moc svým advokátům a hlavní líčení se muselo odložit.

Tresty dostali i ve Švýcarsku

Případ vyšetřovaly i švýcarské úřady, které se na případ zaměřily v roce 2005. Švýcarský soud odsoudil české někdejší manažery v roce 2013 k pobytu ve vězení za podvod a tunelování podniku.

Ale pouze Kraus si v zahraničním vězení odseděl šestnáct měsíců. Na svobodu byl propuštěný v roce 2020. Česko jeho stíhání zastavilo s tím, že nemůže být za stejný čin potrestán dvakrát, protože spáchané skutky byly v obou zemích totožné.

I stíhání Diviše se Čmejlou bylo zastaveno. Švýcarsko nakonec jejich tresty přehodnotilo a uložilo jim podmínky.

„Nikdo nemůže být stíhán dvakrát za totéž, tato zásada se uplatnila ve vztahu k trestům ve Švýcarsku. Situace se změnila u bývalých spoluobžalovaných Krause, který začal nepodmíněný trest vykonávat ve Švýcarsku, proto tu bylo jeho stíhání pravomocně zastaveno. Stejně tak u Diviše a Čmejly,“ řekla při zdůvodnění Slepičková.

16. června 2021

Vývoj kauzy:

  • Prodej státního podílu v MUS firmě Investenergy schválila v červenci 1999 vláda bývalého prezidenta a tehdejšího předsedy ČSSD Miloše Zemana. Rozhodnutí prodat 46,29 procenta akcií MUS ve Švýcarsku registrované společnosti za 650 milionů korun dodnes vzbuzuje otázky. Pochybnosti panují nejen kolem příliš nízké ceny, ale také kolem dalších okolností obchodu. Dlouho se například jen spekulovalo o tom, kdo ovládal Appian Group, mateřskou firmu Investenergy, a odkud se vzaly peníze na koupi dolů.
  • Podle médií stáli od počátku za investiční skupinou manažeři dolů Antonín (nyní Antonio) Koláček, Jiří Diviš, Petr Kraus, Oldřich Klimecký a Marek Čmejla, kteří pro obchod využili fondy vytvořené podnikem na rekultivaci. Appian začal skupovat akcie MUS už v roce 1997 a ještě před rozhodnutím kabinetu ovládl většinu firmy. Začátkem století prověřovala privatizaci MUS česká policie, která zkoumala i to, jestli firma nebyla ovládnuta za peníze určené na budoucí rekultivace. V létě 2008 byl ale případ odložen.
  • Nový impulz do vyšetřování přinesl zájem švýcarských úřadů, které se na prodej MUS zaměřily v roce 2005. V roce 2010 byli kvůli kauze vyslechnuti i Zeman a ministři jeho vlády. Současný český prezident tehdy řekl, že o vyvedení peněz na získání akcií MUS přímo z firmy nevěděl. V říjnu 2011 švýcarská prokuratura obžalovala z praní špinavých peněz a dalších machinací sedm lidí, včetně někdejších nejvyšších šéfů těžební firmy, kterou mezi roky 2006 a 2010 ovládl miliardář Pavel Tykač.
  • V říjnu 2013 soud ve Švýcarsku uznal šestici manažerů vinnými a uložil jim nepodmíněné tresty, rozhodl i o zabavení peněz (vyšetřovatelé na jejich švýcarských kontech zadrželi v přepočtu přes 13 miliard korun). Za podvodné ovládnutí MUS potrestal švýcarský soud Jiřího Diviše, Marka Čmejlu, Antonia Koláčka, Petra Krause, Oldřicha Klimeckého a Belgičana Jacquese de Grooteho. De Groote jako jediný dostal pouze peněžitý trest, ostatní byli odsouzeni k odnětí svobody.
  • Švýcarský nejvyšší soud v prosinci 2017 odmítl odvolání pěti odsouzených, u některých ale nařídil nižšímu soudu, aby přezkoumal tresty. Ty v roce 2018 prvostupňový soud mírně snížil. Odvolací soud také otevřel českému státu cestu k uplatnění nároku na náhradu škody.
  • Koláčkovi s Krausem odvolací soud zamítl žádosti o zkrácení trestu, a verdikt se tak pro ně stal pravomocným. Koláček ale do švýcarského vězení odmítl nastoupit s tím, že se chce účastnit soudního líčení, které se ve stejné kauze koná v ČR. Kraus za mříže zamířil nedobrovolně v květnu 2019 poté, co ho švýcarská policie zadržela na ženevském letišti. Od poloviny září 2020 je Kraus již na svobodě a zpět v Česku.
  • Po Krausovi se druhým manažerem, který nastoupil do švýcarského vězení, stal v roce 2021 Oldřich Klimecký. V prosinci 2021 napsaly Hospodářské noviny, že odvolací soud v Bellinzoně podle deníku snížil jednaosmdesátiletému bývalému řediteli dolů trest z 36 na 18 měsíců vězení.
  • Případ řeší také česká justice, obžalobu podalo státní zastupitelství v dubnu 2017 k Městskému soudu v Praze. Žalobci tvrdí, že manažeři podvodně uvedli vládu v omyl, když vzbudili zdání, že státní podíl kupuje místo nich prostřednictvím firmy Investenergy americký investor Appian Group. Podle obžaloby někdejší manažeři MUS podvedli Českou republiku, když při nákupu státního menšinového podílu ve firmě záměrně zatajili, že nejpozději od května 1998 vlastnili nebo měli kontrolu nad většinou akcií firmy. Investenergy navíc za státní podíl podle obžaloby zaplatila penězi, které obžalovaní vyvedli z MUS. České republice podle státního zástupce způsobili škodu nejméně 3,2 miliardy korun.
  • V tuzemsku bylo původně obviněno osm lidí. Vedle manažera Luboše Měkoty, který v březnu 2013 zemřel, čelil stíhání také bývalý lobbista a obchodník se zbraněmi Pavel Musela. Kvůli jeho zhoršenému zdravotnímu stavu ale v květnu 2016 žalobce stíhání přerušil. Kromě pětice manažerů dolů poslal žalobce před soud i někdejšího náměstka ministra průmyslu a obchodu Roberta Sýkoru. Viní ho z přijetí třímilionového úplatku za to, aby zařídil bezproblémovou privatizaci zbytkového podílu dolů za zlomek jejich skutečné hodnoty. V tom dalším je podle soudkyně obžaloba víceméně kopií té, kterou již projednali Švýcaři.
  • První jednání se uskutečnilo na podzim 2018. U soudu již například vypovídal jako svědek Miloš Zeman, který prodej státního podílu v MUS, schválený jeho vládou, před soudem v červnu 2021 hájil. MUS podle něj nebyla strategickou společností a vláda byla ráda, že se menšinového podílu zbaví. Naopak bývalý předseda Fondu národního majetku (FNM) Roman Češka již v únoru 2019 označil převzetí MUS jejím managementem za „faul na stát“ a uvedl, že se odehrálo za podpory ČSSD.
  • Prvoinstanční soud dosud verdikt nevynesl. Na začátek prosince 2022 sice soudkyně plánovala, že by přišly na řadu závěrečné řeči, situace se ale zkomplikovala tím, že se obžalovaný Antonio Koláček rozešel se svými advokáty a do vybrání nového právního zástupce hlavní líčení nemohlo pokračovat. Kdy soud rozhodne, se tak zatím nedá určit. Už v roce 2020 ovšem pražský soud pravomocně zastavil trestní stíhání Petra Krause, což soudkyně odůvodnila tím, že již nastoupil ve Švýcarsku trest za prakticky totožný skutek, který projednává ona.
  • Marek Čmejla a Jiří Diviš nakonec dostali loni v srpnu ve Švýcarsku v souvislosti s MUS pravomocné podmíněné tresty (Čmejla podmínku dvouletou a Diviš dvacetiměsíční), a proto požádali českou stranu o zastavení svého stíhání. Pražský městský soud nyní stíhání obou mužů pravomocně zastavil. Se zbylými obžalovanými včetně Koláčka bude české trestní řízení pokračovat.
  • Kauza se už dostala i k českému Ústavnímu soudu, když exmanažer Kraus podal stížnost proti uznání švýcarského rozsudku českými soudy. ÚS loni v srpnu rozhodnutí o uznání švýcarského rozsudku zrušil, a to kvůli porušení práva na soudní ochranu. Česká justice se dostatečně nevypořádala s tvrzením o možném porušení práva na tlumočení a překlad v soudním řízení ve Švýcarsku. Případ se tak vrátil zpět k Městskému soudu v Praze.
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...