Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ministři Čunek a Stehlíková si naposledy odskočili do Bruselu

  22:00
Odcházející ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek a ministryně pro oblast lidských práv a menšin Džamila Stehlíková si české předsednictví příliš neužijí. Už v pátek za sebou zavřou dveře svých ministerstev, ještě v pondělí se ale představili v Bruselu. A kromě sebe i priority českého předsednictví.

První významnou prioritou je pokračování v diskusi o budoucnosti politiky soudržnosti. I takové perly znějí v Bruselu. | foto: Michal Šula, MF DNES

Minulý týden si podobné vystoupení v Bruselu vyzkoušel Mirek Topolánek. Po projevu na plénu Evropského parlamentu odpovídal na nepříjemné dotazy europoslanců. Několikahodinové rozpravě se v unijním žargonu říká "grilling". - čtěte Chci jednat jako Karel IV. a Masaryk, řekl Topolánek europoslancům

Grilovat dnes europoslanci začali i jednotlivé české ministry. Ale v menším. Nevystupovali totiž před celým europarlamentem, ale jen v jeho jednotlivých výborech. Ve tři hodiny odpoledne měl prezentaci Jiří Čunek ve výboru pro regionální rozvoj, ve stejný čas Džamila Stehlíková ve výboru pro rovnost pohlaví. Promluvili i ministr kultury Václav Jehlička a ministr školství Ondřej Liška, po nich pak v dalších dnech vystoupí i ostatní jejich kolegové.

Když před týdnem premiér Topolánek lavíroval s tím, zda změny ve vládě uskutečnit či ne, lidovecký předseda tehdy tvrdil, že měnit ministry v době předsednictví by nebylo moudré. Nový ministr by se prý musel dlouho "rozkoukávat", aby se do problematiky předsednictví dostal, argumentoval Čunek.

Topolánka to ale příliš nepřesvědčilo a Čunka vyměnil. Na chod předsednictví totiž jednotliví ministři nemají zas až takový vliv. Vše je už domluveno a většinu agendy nesou na bedrech především úředníci, kteří zůstávají.

Cíle českého předsednictví: mnoho slov o ničem

V praxi navíc stejně o žádné priority Česka nejde. Jsou to totiž priority EU, sjednané v dohodě s předsednickými zeměmi před námi a po nás (Francie a Švédsko) a schválené celou Sedmadvacítkou. Tedy žádný velký prostor pro českou tvořivost. - čtěte Česko se chystá na předsednictví EU, v prioritách má i rybolov

I proto nemohou být ničím jiným než obecnými a nic neříkajícími proklamacemi. Čunek tak například dnes poslance informoval o tom, že "hlavní prioritou České republiky v oblasti politiky soudržnosti je pokračovat v jednání o budoucnosti politiky soudržnosti v období po roce 2013," tvrdí se v materiálech ministerstva pro místní rozvoj.

Priorita číslo dvě je stejně tak stěžejní - "Vedení a prohlubování diskuse o konceptu územní soudržnosti." A třetí není o nic méně překvapivá: "Třetí prioritou českého předsednictví je pokračování v realizaci závazků vyplývajících z Územní agendy EU a Lipské charty, které byly přijaty během německého předsednictví v květnu 2007 a posléze byly rozpracovány do podoby ´1. akčního programu o územní soudržnosti´ schváleného v listopadu 2007 v Ponta Delgada za portugalského předsednictví."

Rovnost podle EU: 37 žen a 3 muži

Džamila Stehlíková se ´nevytáhla´ o moc více. Vystoupila ve výboru FEMM. Pod podivnou zkratkou se skrývá výbor pro práva žen a rovnost pohlaví, který má - poměrně nerovně - 37 členek a jen tři členy. Nepřekvapí příliš, že ekvivalentní výbor pro práva mužů neexistuje.

S vlastními úspěchy se Stehlíková sama příliš pochlubit nemůže. Gender agenda je sice v Evropě "in", v našich poměrech se ale nápady paní ministryně u české veřejnosti setkaly maximálně s posměšky.

Možná i proto spočívají české priority především v tom, že Česká republika bude předsedat různým setkáním a seminářům, které jsou beztak už dávno naplánovány a konaly by se i bez českého předsednictví.

"Mezi velmi důležité priority českého předsednictví patří projednávání návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice Rady 92/85/EHS o zavádění opatření pro zlepšení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci těhotných zaměstnankyň a zaměstnankyň krátce po porodu nebo kojících zaměstnankyň," představuje úřad pro ochranu menšin jeden z konkrétních cílů.

A kdyby náhodou veřejnost na pokrokové názory EU neslyšela, je potřeba uspořádat konferenci o tom, jak veřejné mínění změnit. Jedna taková konference o překonávání genderových předsudků se uskuteční v květnu v Praze.

"Je určena členským státům EU a jejím cílem je posílit výměnu zkušeností mezi členskými státy EU o inovačních postupech, nástrojích a způsobech, kterými lze v evropském kontextu docílit pozitivní změny veřejného mínění," tvrdí úřad Stehlíkové.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Nemovitosti bez majitele? Rusové chtějí na Ukrajině zabavit přes 13 tisíc bytů a domů

21. května 2024  7:59

Ruské úřady chtějí na okupovaných ukrajinských územích zabavit více než 13 tisíc bytů a domů, které...

Prezident Pavel navštíví Explosii, děti v léčebně i podebatuje ve Vysokém Mýtě

21. května 2024  7:30

Poslední kraj, který v roli prezidenta České republiky Petr Pavel ještě oficiálně nenavštívil, je...

Kolony brzdí provoz na D5 a D8 před hranicemi, důvodem jsou německé kontroly

21. května 2024

Na dálnicích D5 a D8 stojí před hraničními přechody do Německa dlouhé kolony především kamionů....

Neapolí otřáslo zemětřesení. Bylo nejsilnější za posledních 40 let

21. května 2024  6:16,  aktualizováno  6:29

Okolím jihoitalského města Neapol v pondělí večer otřáslo zemětřesení, podle agentury AFP...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....