Jako velký problém se může ukázat, že kromě státu asi třetinu Aeroflotu vlastní ruský miliardář a bývalý agent KGB Alexandr Lebeděv.

Jako velký problém se může ukázat, že kromě státu asi třetinu Aeroflotu vlastní ruský miliardář a bývalý agent KGB Alexandr Lebeděv. | foto: Profimedia.cz

Ministři bystří před srpem a kladivem na českých letadlech

  • 544
Objeví se brzy na českých letadlech překřížený srp s kladivem, komunistický symbol spojení dělnictva a rolnictva? Možná ano, pokud Topolánkova vláda prodá České aerolinie vážnému ruskému zájemci – firmě Aeroflot. Právě srp s kladivem, doplněný křídly, tvoří logo ruského přepravce. Část ministrů i vlivných politiků vládních stran se toho bojí.

A teď začíná čím dál hlasitěji vystupovat proti prodeji moskevskému zájemci. Sice vůbec není rozhodnuto, komu ČSA připadnou, ale bohatý Aeroflot se jeví jako nejžhavější favorit. V Praze už dlouho pracují jeho lobbisté, navíc v době krize zatím jako jediný oficiálně potvrdil zájem.

Proti je například ministr zahraničí. "Připomenu citát V. I. Lenina: Kapitalisté jsou schopni prodat nám provaz, na kterém je pověsíme," odpověděl Karel Schwarzenberg stručně esemeskou na dotaz, zda souhlasí s prodej ČSA do Ruska.

Naráží na to, že prodat národního leteckého dopravce do rukou netransparentní ruské firmy může v budoucnu znamenat potíže. Mimo jiné jde o to, že Aeroflot je pořád zčásti vlastněný ruským státem. A jak ten dokáže přes polostátní firmy "pověsit své partnery na provaz", jsme naposledy viděli na příkladu Gazpromu s plynem.

Jako noha rudoarmějce

"Skoro by se dalo říci, že tam, kam dnes nemůže – chválabohu – vkročit noha rudoarmějce, tam přichází ruský kapitál. Důsledky pro bezpečnost státu a jeho demokratický vývoj mohou být stejně fatální," míní senátor za ODS Jiří Oberfalzer. "Nejsem z toho nadšen," souhlasí místopředseda občanských demokratů aminstr zemědělství Petr Gandalovič.

Prodej aerolinek do Ruska se nezdá ani ministru místního rozvoje Cyrilu Svobodovi z KDU-ČSL nebo vnitra Ivana Langerovi z ODS. "Na vládě jsem prosadil bezpečnostní kritérium pro první kolo výběrového řízení," řekl Langer.

Jako velký problém se může ukázat, že kromě státu asi třetinu Aeroflotu vlastní ruský miliardář a bývalý agent KGB Alexandr Lebeděv.

Topolánek hrozbu nevidí

"Jakákoliv privatizace, ve které vystupuje ruský partner kontrolovaný státem, je riziková a je potřebné ji prověřit," míní vicepremiér a šéf Strany zelených Martin Bursík.

Paradoxem je, že kromě části ministrů z pravicové vlády nejvíce proti prodeji ČSA do Ruska zbrojí levicová opozice. Ekonomové zas doporučují privatizaci odložit, neboť v době hospodářské krize dostane stát za aerolinky příliš nízkou cenu.

Kupodivu výhrady proti Aeroflotu nemá premiér a šéf ODS Mirek Topolánek, jinak se stylizující jako člověk obezřetný ke všemu ruskému. "Vy si také jako Paroubek, Rath a Dryml myslíte, že Rusové jsou méněcenní? Já ne," reagoval v pátek premiér na dotaz.

Jenže kritici varují, že jde jen o další krok na cestě Rusů k ovládnutí celého strategického odvětví v Česku. Chuť totiž mají i na ruzyňské letiště. A navíc za Topolánkovy vlády už ruská firma Lukoil začala dodávat palivo do českých letadel.

"Dnes palivo, zítra Rusko ovládne České aerolinie a pozítří letiště? Myslím, že obezřetnost je na místě," míní senátor Jiří Oberfalzer.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video