Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Obrana pod vedením Černochové přiškrtila informace pro poslance i veřejnost

  10:36
Ministerstvo obrany pod vedením Jany Černochové rekordně nakupuje vojenskou techniku, což ovlivní státní rozpočet na desetiletí dopředu. K poslancům výboru pro obranu i novinářům se ale dostává výrazně méně informací, než bylo za jejích předchůdců zvykem.

Ministryně obrany Jana Černochová | foto: Jakub Stadler, MAFRA

O uzavření rekordní smlouvy na nákup bojových vozidel pěchoty (BVP) za šedesát miliard se poslanci výboru pro obranu dozvěděli stejně jako všichni ostatní až z médií.

Ministerstvo dodnes utajuje nejen smlouvu se švédským dodavatelem BAE, ale hlavně její podstatné parametry, které nemají nic společného se samotnými vozidly a jejich výzbrojí či senzory. Není známá konečná cena, protože smlouva obsahuje inflační doložku. Její konstrukci ministerstvo nezveřejnilo. „Inflační doložka je součástí smlouvy - tudíž se jedná o obchodní tajemství, které nelze zveřejnit. Děkujeme za pochopení,“ odepsalo tiskové oddělení resortu.

Stejně tak není známo, jestli bylo dodrženo pravidlo, že na cenu vozidel byl zpracován posudek nezávislým znalcem. Otazníky jsou i v otázce průmyslové spolupráce: české firmy mají dodat minimálně 40 procent hodnoty zakázky. Ministerstvo ale odmítá zveřejnit seznam firem a výši jejich podílu, který by tvrzení prokázal.

Opravny mají koordinovat zakázku za 60 miliard. Dlouhodobě ale prodělávají

Na dotaz iDNES.cz proč stát tají průmyslovou spolupráci, resort neodpověděl. Bez odezvy zůstal i dotaz, o jaké zákonné ustanovení se opírá utajování informací o průmyslové spolupráci a jaký zájem by zveřejnění informací o splnění podmínky zapojení českého průmyslu ohrozilo.

„I obchodní podmínky smlouvy mohou být součástí obchodního tajemství a v takovém případě je zcela legální je nezveřejňovat. Není to ovšem univerzální pravidlo. Nezveřejněné obchodní podmínky musí dodavateli poskytovat natolik výraznou konkurenční výhodu, že by jejich zveřejněním o tuto výhodu dodavatel přišel. Příkladem můžou být třeba výhodné podmínky reklamace,“ uvedl hlavní analytik Transparency International Marek Chromý.

Ani poslanci nejsou moudřejší

Ministerstvo si také zvyklo používat v široké míře utajení při komunikaci klíčových projektů na výboru pro obranu. U bodů, které se týkají vyzbrojovacích projektů, často žádá vyloučení novinářů a veřejnosti.

Poslanci pak sdělují, že se v rámci utajovaného bodu stejně nedozvěděli nic podstatného oproti tomu, co už bylo zveřejněno v médiích. Příkladem je utajení projektu na pořízení dronů na poslední schůzi výboru pro obranu konané 20. 6.

Dle zdrojů z Izraele se izraelské ministerstvo obrany dozvědělo o zrušení nákupu dronů Heron, o kterém se jednalo v mezivládním formátu, v ten samý den, kdy o tom byla vydána tisková zpráva, z krátkého telefonátu náměstka pro vyzbrojování Koudelky.

„Ministerstvo není transparentní. Pokud ministryně obrany nechce o daném problému hovořit, tak požádá, aby byl výbor neveřejný. Což není pro poslance důvod, aby danou věc nekomentoval. Pokud je jednání neveřejné, vždy řeknu svůj názor, protože žádný právní předpis to nezakazuje,“ okomentoval praxi ve Sněmovně místopředseda výboru pro obranu Pavel Růžička (ANO).

Zakázka, o které se jednalo pět let, přitom byla před podpisem. Ministerstvo rozhodnutí zrušit nákup tří velkých špionážních a vyzbrojených dronů z Izraele odůvodnilo potřebou pořídit místo toho 200 malých dronů. Není ale známo, kdy se mají „malé drony“ kupovat, co vlastně tímto pojmem míní a zda se zakázka bude soutěžit.

Spotřeba malých taktických dronů v ukrajinském konfliktu je přitom taková, že jich na Ukrajině ztrácí obě strany stovky denně a je tedy pochybné, že pořízení 200 malých dronů významně posune schopnosti české armády.

Ani osobně, ani přes zástupce

Jiná věc podle Růžičky je, pokud ministryně požádá, aby věc byla projednávaná v režimu třeba vyhrazeném. „Tak to úmyslně udělala u BVP, protože u některých věcí veřejně lhala a jiné nám byly předložené samozřejmě v režimu vyhrazeném. Paní ministryně našla způsob, jak eliminovat novináře, aby se na nic neptali a způsob, jak politikům a členům výboru pro obranu ztížit situaci v rámci veřejné debaty. Je to pro mě velký problém, protože některé výbory se uzavírají zcela zbytečně, protože žádné utajované věci se neřeší. Pak sama paní ministryně tyto utajované věci pouští do médií,“ dodal Růžička.

Černochová dokonce bezprecedentně odmítla přijít na schůzi výboru pro obranu svolanou začátkem června. Na programu schůze byl její konflikt s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou. Neposlala ani žádného zástupce. Přitom sama v roli předsedkyně výboru v minulém volebním období byla a odmítnutí jejího předchůdce Lubomíra Metnara by rozhodně netolerovala.

Z 20 miliard jen zlomek? Nákup nových obrněnců provází tahanice se Švédy

„Pokud v minulém období paní tehdejší předsedkyně svolala mimořádný výbor, který nebyl něčím výjimečným, opravdu maximálně jsme se snažili jí vyjít vstříc a vždy se účastnili minimálně zástupci resortu, což je v souladu se zákonem. V případně červnového mimořádného výboru nebyla paní ministryně na žádné zahraniční cestě, tudíž zcela účelově výbor odřekla a ještě jsme byli svědky toho, že odmítala odpovědět na jasnou otázku, zda náčelník generálního štábu chtěl rezignovat a už vůbec jsme nebyli seznámeni s tím, že bude podepsána smlouva k zakázce BVP za 60 miliard korun,“ doplnil ke zmíněnému výboru někdejší ministr obrany Lubomír Metnar.

Počínání stávajícího vedení resortu kritizuje i Transparency International. „Transparentnost, ale i komunikace ministerstva obrany ohledně vyzbrojovacích projektů je dlouhodobě žalostná. Je pochopitelné, že u zbrojních zakázek nelze požadovat absolutní transparentnost, protože by mohla v důsledku ohrozit obranyschopnost ČR. Nicméně zlepšenou komunikací a transparentností by ministerstvo mohlo snadno předcházet podezření z nestandardních nákupů, které ministerstvo dlouhodobě provázejí,“ uvedl hlavní analytik TI Marek Chromý.

Povinností ministerstva je pověřit svého zástupce účastí v souladu se zákonem o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, což se nestalo. Podle Metnara se Černochová neúčastnila ani řádného výboru, který byl svolán týden před tímto, tudíž Sněmovna jako kontrolní orgán neměla možnost získat informace o zakázce BVP a situaci v armádě.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Největší šelma zpět na Olomoucku. Na Libavé natočili medvědici s mládětem

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci budou řešit ostrý výrok člena Rady ČT Veselého vůči Vašáryové

21. května 2024  13:39

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Soudu v Haagu se zatykači pomohla Clooneyová. Životy mají stejnou cenu, míní

21. května 2024  13:22

Při vyšetřování Mezinárodního trestního soudu (ICC), který v pondělí požádal o vydání zatykačů na...

Opatření jsou přísnější, ale do věže se nezavřu, řekl Pavel v Pardubicích

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  13:17

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Zraněný řidič po nehodě zůstal v autě a popíjel alkohol, pak upadl do bezvědomí

21. května 2024  13:03

Nezvyklou nehodu vyšetřují policisté z Jesenicka, kde řidič havaroval nedaleko obce Seč. Nezvládl...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....