Od pondělí platí nová nařízení, podle kterých musí host prokázat bezinfekčnost....

Od pondělí platí nová nařízení, podle kterých musí host prokázat bezinfekčnost. (1. listopadu 2021) | foto: Petr TopičMAFRA

Bazény a masáže čekají na zrušení covidových kontrol, zatím se tak nestalo

  • 78
Bazény, sauny nebo maséři čekají na změnu opatření ministerstva zdravotnictví, podle kterého by se jejich zákazníci od 9. února stejně jako v případě restaurací, klubů a sportovních akcí nemuseli prokazovat potvrzením o očkování či prodělání covidu. V pondělí na to upozornila mluvčí Sportovních a rekreačních zařízení města Ostravy Lenka Papajová. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob slibuje, že resort nové znění vydá včas.

„V médiích se uvádějí informace, že od 9. února se pro využívání služeb plavání, sauna, masáží či sportovních aktivit, nebudou muset klienti před vstupem prokazovat prodělaným onemocněním, nebo očkováním („Tečkou“). Bohužel do dnešního dne nevydalo ministerstvo zdravotnictví ČR, ani vláda ČR, patřičnou změnu pravidel, které by něco takového upravovala,“ napsala Papajová. 

Podotýká, že Nejvyšší správní soud (NSS) podmínku prokazování bezinfekčnosti zrušil pouze u restauračních a ubytovacích provozů, ale pro ostatní provozy je uvedené mimořádné opatření platné dál.

„Nejvyšší správní soud ke dni 9. února 2022 tuto podmínku zrušil pouze u
restauračních a ubytovacích provozů, ale pro ostatní provozy je uvedené mimořádné opatření platné dál. Omlouváme se, ale pokud ministerstvo zdravotnictví mimořádné opatření nezmění či nezruší, nejsme oprávněni dosavadní praxi změnit,“ doplnila.

Změnu stihneme vydat včas, slibuje mluvčí

Mluvčí resortu zdravotnictví redakci iDNES.cz v pondělí večer napsal, že změnu bude projednávat ve středu vláda. „Předpokládám, že povinnost prokazovat se negativním testem bude zrušena u všech služeb,“ uvedl s tím, by se mělo jednat o zrušení od středy 9. února. 

Na dotaz, zda aktualizované opatření stihne do té doby vyjít, odpověděl, že ve středu se objeví jako předmět jednání vlády. Jednání kabinetu je však svoláno na středu od 10 hodin. Na doplňující dotaz, jak vláda stihne změnu projednat tak, aby platila od středeční půlnoci, už mluvčí nereagoval.

Prokazování bezinfekčnosti skončí 9. února, část kontrol zrušil soud

Vláda k 9. únoru zrušila povinnost prokazovat se certifikátem o očkování nebo o prodělaném covidu-19 pro využívání služeb, vstup do restaurací a na kulturní, sportovní a další akce. Ohlásila to minulou středu večer. Platnost kontrol certifikátů v restauracích, klubech a hotelech předtím zrušil právě NSS.

Mnistr vnitra Vít Rakušan v pondělí upřesnil, že vláda bude schvalovat rozvolnění koronavirových pravidel tuto i příští středu.

I přes chystané rozvolnění je podle Rakušana stále namístě opatrnost. Vicepremiér vyzval k dodržování základních opatření, jako jsou zakrývání dýchacích cest, dodržování rozestupů a hygienických opatření. „Také bych moc žádal, abychom nerezignovali ani na očkování, ani na rozum,“ řekl.

Premiér Petr Fiala po hlasování o pandemickém zákonu ve Sněmovně minulý týden řekl, že kabinet nerozhodl pod tlakem soudního verdiktu, ale na základě doporučení odborníků. „Rozhodnutí soudu to pouze o několik dní urychlilo. Nejde o nepromyšlený krok, ale o naplňování strategie naší vlády v boji s covidem,“ konstatoval premiér.

Předseda senátu NSS Petr Mikeš předtím uvedl, že opatření kontrol certifikátů nemá oporu v pandemickém zákoně. Soud dal nicméně ministerstvu zdravotnictví čas na nápravu.

Rozhodnutí se týká mimořádného opatření vyhlášeného 29. prosince 2021, které začalo platit od 3. ledna. Mimo jiné nařizuje provozovatelům stravovacích služeb, aby kontrolovali u dospělých hostů, zda mají certifikát o očkování nebo prodělání nemoci.

„Právě tuto část o prokazování bezinfekčnosti zákazníků či hostů v restauračních zařízeních a zařízení pro ubytování Nejvyšší správní soud zrušil. Neexistuje pro něj opora v pandemickém zákoně. Znamená to tedy, že do restaurací a hotelů budou moci přijít i lidé, kteří onemocnění covid-19 neprodělali nebo nejsou očkovaní,“ pronesl Petr Mikeš s tím, že rozsudek nabyde účinnosti za týden, ve středu 9. února o půlnoci.

Zrušení se netýká obchodních center, maloobchodů, služeb jako třeba kadeřnictví nebo sportovišť. Soud se jimi nemohl zabývat, protože se nevztahovaly k navrhovatelce, která se na soud obrátila. Nadále také zůstává v platnosti, že do provozoven, tedy i těch restauračních a hotelových, nesmějí vstupovat lidé s klinickými příznaky onemocnění covid-19.

Podle soudu také ministerstvo zdravotnictví vysvětlovalo nutnost prokazování bezinfekčnosti i kvůli zvýšení motivace pro jednotlivce, aby se nechali očkovat. To však soud odmítá. Ostatní medicínské důvody připouští a považuje je za oprávněné.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video