Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Duševní nemoc nebo nezájem. Co matku vede k odložení dítěte do kontejneru

  20:18
V pardubickém kontejneru našli v lednu náhodní kolemjdoucí novorozence. Dítě objevili ve čtyři hodiny ráno, bylo silně podchlazené, ale přežilo. Nejbližší babybox je přitom necelé čtyři kilometry od místa, kde matka dítě odhodila. Takové rodičce je jedno osud dítěte, roli může hrát duševní nemoc či osobnostní porucha, tvrdí psycholožka Renata Banášová.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

O tom, proč některé matky odhodí dítě do kontejneru, místo aby ho bez trestu odložily do nedalekého babyboxu, můžeme jenom spekulovat. Odborníci shrnují možnou motivaci do dvou slov: neznalost a nezájem.

„Možná jim je jedno osud dítěte i jich samotných. Možná o právních důsledcích svého jednání neví, nebo si neuvědomují, že mají jinou možnost, jak předat dítě do péče někomu jinému,“ tvrdí klinická psycholožka a psychoterapeutka Renata Banášová z neziskové organizace Úsměv mámy a AGE centra v Olomouci. Roli podle ní může hrát i osobnostní porucha nebo závažné duševní onemocnění.

Babyboxy v Česku

  • Dvířky babyboxů prošlo doposud 232 dětí
  • 127 z nich byly holčičky, 105 chlapečci
  • 1.6.2005 se otevřel první babybox v Praze-Hloubětíně v sídle kliniky GynCentrum
  • 17. 2. 2006 se v něm objevilo první miminko, holčička dostala jméno Sonička
  • 81 Babyboxů je aktuálně v Česku, další se chystají
  • 21 z nich je zatím bezdětných
  • Nejnovější babybox je v Rokycanské nemocnici, funguje od 11.10.2021

Zakladatel babyboxů Ludvík Hess tvrdí, že za odložením dítěte do kontejneru stojí absolutní absence inteligence a nenávist k dítěti. „Podle dostupných informací žena z Pardubic své těhotenství celou dobu skrývala. Jsem přesvědčený, že to byl plán, chtěla se ho zbavit,“ komentoval lednový incident.

Podle psycholožky může být jedním z důvodů i snaha vyhnout se mediálnímu lynči. Banášová upozorňuje na to, že byť má být uložení dítěte do Babyboxu anonymní, takřka vždy se po takovém činu zaplní média a sociální sítě články, diskuzemi a komentáři. 

„Matka se možná k odložení dítěte do babyboxu dlouho odhodlávala, teď je propírána veřejností a své dítě a jeho bezprostřední osud vidí ve všech médiích. Také její okolí si kvůli tomu může spojit souvislosti a na základě toto matku dítěte poznat,“ poznamenala. Chování ženy, která své dítě odhodí do kontejneru, to ale rozhodně neomlouvá, zdůraznila. 

Strach ze svých vlastních myšlenek

Banášová v centru Úsměv mámy pracuje s matkami, které během těhotenství nebo porodu zažívají psychické obtíže. Ve své praxi vypozorovala, že mnoho z žen, které vyhledají pomoc centra, myšlenky na odložení dítěte napadají. Přemýšlí nad tím, že by odešly z domu, daly dítě do babyboxu nebo ho svěřily do péče někomu blízkému, přibližuje psycholožka. Vždy však myslí především na blaho miminka.

Chtějí ho opustit, protože se cítí nekompetentní a myslí si, že se bude mít u někoho jiného lépe. Některým matkám chybí podpora a ocenění nebo je pro ně obtížné přijmout mateřskou roli a hledají, jak si ulevit, popsala Banášová obavy některých z nich. V centru Úsměv mámy se odborníci nesetkali s jediným případem, kdy by matka ditě nakonec opustila.

„Už tím, že nás kontaktovaly či přijaly nabídku pomoci, hledají podporu. Velice často se setkáváme s tím, že maminky mají strach, že by dítě někde odložily, nebo že by dítěti ublížily, mají strach ze sebe a ze svých myšlenek a vyčítají si, že je něco takového vůbec napadá,“ vysvětlila psycholožka. Podobné myšlenky jsou u matek často známkou totálního vyčerpání. Spousta z nich neví, že takové obavy má mnoho žen, jenom se o nich nemluví. 

Matkám, které se rozhodnou miminko do babyboxu odložit, se zpravidla nedostalo žádné podpory - jak odborné, tak ani v rodině. Podle psycholožky jim může scházet alespoň základně fungující sociální zázemí, svou roli mohou i závažné socioekonomické důvody, v některých případech neznalost a neinformovanost, jak se postavit překážkám, se kterými se potýkají. 

Podle Ludvíka Hesse mohou být příčinou i rodinné důvody, a to, že si například současný partner ženy nepřeje další dítě.

Matky děti z babyboxů zpět nechtějí

Zakladateli babyboxů Hessovi se stává, že ho některé matky předem kontaktují a ptají se ho, kam mohou s dítětem jít, případně si ověřují, zda je odložení dítěte opravdu bez trestu. „Když ho do babyboxu opravdu dají, poměrně často se mě poté ptají, jak se dítěti daří, kde je,“ řekl Hess. 

Přestože se matky o odložené dítě někdy zajímají, zpět ho v drtivé většině případů nechtějí. „Dělám to šestnáct let a pamatuji si na tři matky, které se pro miminko vrátily. Naposledy se přihlásila o své dítě žena, která ho odložila loni v březnu ve Strakonicích. Po delší době jí ho na rozhodnutí opatrovnického soudu vydali. Pak vím ještě asi o dvou případech, kdy matce dítě vrátili,“ poznamenal Ludvík Hess.

Aktuálně statistiky evidují 232 dětí, které prošly dvířky babyboxů. „Když jsem otevíral první v Hloubětíně, myslel jsem si, že budu každé dítě sledovat a přát mu k narozeninám. To ale při takovém množství už není možné. Také jsem si myslel, že budou babyboxy maximálně dva. I to se změnilo,“ bilancuje Hess.

V Písku někdo odložil do babyboxu chlapce, jsou mu zhruba dva týdny

Z celkového počtu 81 babyboxů v Česku je zatím 21 bezdětných, tedy nevyužitých. Nejvíce odložených dětí eviduje babybox na pražských Vinohradech. Prošlo jím celkem 29 dětí. Na druhém místě je Nemocnice Milosrdných bratří Brno s dvaceti dětmi. 

Nejvíce miminek prošlo dvířky babyboxů v únoru, a to celkem 27. Nejméně dětí, pouze 11,  bylo naopak odloženo v listopadu. Matky se nejčastěji vzdávají miminek v pondělí a úterý, na každý z těchto dnů připadá shodně 43 odložených dětí. Nejméně frekventovaná je naopak sobota, kdy v babyboxu skončilo pouze 25 novorozeňat.

Nejčastěji matky děti odkládají mezi čtvrtou odpolední a osmou hodinou večerní, nejméně vyhledávaný čas je naopak mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní. „Představa laika, že matky odkládají děti jenom za temné noci, je mylná,“ uzavřel Hess.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...