Prezident Miloš Zeman loni ve vánočním projevu varoval před primitivními hlupáky, špionománií a „lepšolidmi“.

Prezident Miloš Zeman loni ve vánočním projevu varoval před primitivními hlupáky, špionománií a „lepšolidmi“. | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Zeman zahajuje dovolenou, přeruší ji kvůli Babišovi a vánočnímu projevu

  • 71
Prezident Miloš Zeman zahajuje v pondělí svou dovolenou. Volno si vybere až do konce roku, plánuje ho strávit na zámku v Lánech. Dovolenou však několikrát přeruší kvůli pracovním povinnostem. V úterý v prezidentském sídle přijme premiéra Andreje Babiše a 26. prosince pronese tradiční vánoční poselství.

„Pan prezident bude nezbytné povinnosti plnit i o dovolené,“ uvedl Ovčáček. Za Zemanem podle něj „v čase adventním“ zavítá na zámek v Lánech v úterý večer Babiš.

Premiér se s prezidentem setkává každý měsíc, na schůzkách řeší aktuální politické otázky. „Povečeří spolu, popřejí si krásné svátky a jistě budou diskutovat i o aktuálním dění,“ uvedl Ovčáček k plánované schůzce.

Babiš a Zemanem se v doprovodu manželek sešli loni i krátce po přelomu roku na tradičním novoročním obědu hlavy státu s předsedou vlády. Letos by se měli společně povečeřet v neděli 5. ledna.

Na 26. prosince opět Zeman avizoval svůj vánoční projev. Jeho předchůdci k národu promlouvali na Nový rok, Zeman se zvyk rozhodl přesunout na druhý svátek vánoční. Loni ve vánočním poselství vyzval k uzákonění povinné volební účasti a k přímé volbě primátorů, starostů i hejtmanů. Varoval také před zpomalením ekonomiky, hlupáky špionománií i „lepšolidmi“. Demonstrovat za svržení vlády má podle něj smysl v totalitním režimu.

Dovolenou si letos prezident naplánoval i na léto. První část si vybíral na přelomu června a července. Přerušil ji však kvůli sporu o výměnu ministra kultury. Další dva týdny dovolené Zeman strávil od začátku srpna na zámku v Lánech.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video