Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Češi na podzim porušovali opatření více. Města řeší až stovky oznámení

  19:00
Velká města od začátku podzimního nouzového stavu do začátku prosince řešila až stovky oznámení na porušení vládních nařízení. Ta menší hlásí naopak desítky až jednotky ojedinělých případů. Z ankety mezi okresními městy vyplynulo, že většina obcí nyní řeší více případů porušení než na jaře. Mnohdy přitom ještě nestačila uzavřít správní řízení z jara.

ilustrační snímek | foto:  Petr Topič, MAFRA

„Od října 2020 k 18. listopadu nám bylo zatím zasláno přibližně 190 oznámení. Vzhledem k tomu, že většina z nich obsahuje dvě a více osob, které se dopustily nějakého přestupku, bude případů k projednání více,” uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. 

Do správního řízení policie přestupky posílá v případě, že pokuta není zaplacena na místě. Fyzickým osobám hrozí pokuta od 20 000 do dvou milionů korun a právnickým osobám až tři miliony korun.

Například magistrát Ústí nad Labem na začátku prosince evidoval 203 oznámení o porušení vládního nařízení. „A další stále přicházejí,“ poznamenala mluvčí města Romana Macová. Tamní strážníci řešili do konce listopadu přes 500 přestupků.

„Nejčastěji se strážníci setkali s porušením zákona u povinnosti nosit zakrytá ústa a nos rouškou nebo jiným vhodným způsobem, a to v 258 případech. Ve 176 případech občané porušili nařízení zákazu nočního vycházení,” dodala Macová.

Nejvíce porušení vládních nařízení řešili ve větších městech. Kromě zákazu nočního vycházení lidé často porušovali nařízení zakazující pití alkoholu na veřejnosti či neměli roušku tam, kde ji mít měli. Oslovená krajská města také poukázala na rozdílnost chování lidí mezi jarními a podzimními měsíci. 

S podzimem přišla změna chování

„Za městskou policii lze říci, že přístup lidí k dodržování mimořádných opatření se oproti jaru výrazně změnil. Na jaře Brňané mimořádná opatření ve velké míře dodržovali. Na podněty strážníků reagovali vstřícně a ochotně. Mnohdy stačila pouze jejich přítomnost v ulicích či oční kontakt s nimi a lidé si uvědomili, že například nemají nasazenou roušku a rychle tak učinili nápravu,” uvedla mluvčí Brna Kateřina Gardoňová.

Její slova o rozdílném chování potvrzuje i mluvčí Chebu Simona Liptáková. „Při první vlně městská policie přijala od občanů zdaleka více oznámení než při vlně druhé. Toto lze přičítat k lepší informovanosti a ohleduplnosti občanů při vlně druhé. Nelze ale opomínat, že první vlna přinesla uzavření hranic, toto opatření samozřejmě přineslo více oznámení od občanů,“ dodala Liptáková. 

V Brně má magistrát více práce nyní. Oproti jaru řeší podstatně více oznámení a čeká, že další ještě přijdou. „Celkem obdržel magistrát od začátku podzimního nouzového stavu (od 5. října, pozn. red.) zatím 131 oznámení, která se týkala 205 osob,” dodala Gardoňová. 

Tajný večírek po zavíračce rozehnala v Českých Budějovicích policie

Oznámení na magistrát nedoputovala pouze od městské policie, ale například i od státní policie, z krajské hygienické stanice či z městských částí. Brněnští policisté se zabývali ve stejném období zhruba tisícovou případů, kdy se vládní nařízení porušovala.

V Ostravě magistrát evidoval na začátku prosince 456 oznámení o porušení vládního nařízení. Většina se týkala porušení zákazu pití alkoholu na veřejnosti či porušení zákazu shromažďování. Naopak z jara mělo město na starost o 200 oznámení méně.

Většina měst řeší správní řízení z jara ještě nyní. Zatímco některá se přikláněla k udílení pokut, jiná při posuzování brala v potaz aktuální situaci. V takových případech města udílela napomenutí nebo věci odkládala. 

„Přestupky z jarních měsíců byly odloženy vzhledem k nové situaci, rychlým změnám platných krizových opatření a ztížené situaci občanů na krizová opatření reagovat,” uvedla Radka Senftová, vedoucí odboru kanceláře primátora města Teplice.

Nezákonně se otevřely i restaurace

Na jaře lidé oznamovali zejména nenošení roušek, přechod státních hranic mimo povolený přechod a nedodržení zákazu navštěvovat restaurační zařízení. Podzim se pojil zejména s porušením zákazu volného pohybu či zákazu pití alkoholu. 

„Od začátku října řešíme v přestupkovém řízení deset přestupků porušení povinnosti podle krizového zákona. Jsou to porušení zákazu volného pohybu po 21:00 hodině a porušení zákazu požívání alkoholických nápojů na veřejném prostranství. Žádné z těchto řízení není zatím pravomocně ukončeno,“ uvedla mluvčí města Jeseník Veronika Klementová.

Její slova potvrzují i mluvčí dalších měst. „Nyní na podzim je to pití alkoholu na veřejném prostoru, nedodržení zákazu volného pohybu v nočních hodinách a provozování wellness,” popsala mluvčí města Liberec Jana Kodymová. Problémy způsobovaly také otevřené podniky a restaurace.

27. listopadu 2020

V posledních dnech vzbudily větší pozornost právě dva takové případy porušení opatření. Majitel zprovoznil restauraci Šeberák v pražských Kunraticích, neboť chtěl vyjádřit nesouhlas s podle něj chybným postojem vlády vůči podnikatelům. Policie také nedávno zasahovala v centru Prahy v klubu, kde se konala nelegální párty a které se zúčastnilo přes sto lidí, hlavně cizinců. Hofman již dříve řekl, že magistrát v obou případech zahájí správní řízení.

Tajná pařba v Pardubicích. Hosté prchali přes kuchyň

Praha evidovala do konce listopadu 42 oznámení, které se týkaly otevřených restaurací a dalších provozoven. A není jediná. V Plzni na podzim otevřelo nepovoleně 5 podniků, v Mělníku 7, v Pardubicích dokonce evidují 22 oznámení v souvislosti s otevřenou restaurací.

Na některé podniky poukazovali i lidé sami. „Na podzim byly na městskou policii zaslány dva anonymní oznámení o nedodržování vládních nařízení a to především otevřené restaurace,“ uvedl Luboš Steinbach, velitel městské policie v Klatovech. Obě oznámení strážníci prošetřili s negativním výsledkem.

V České republice se však najdou i města, která zatím žádná oznámení neobdržela. A pokud ano, šlo o jednotky případů. Jedním z takových měst je Pelhřimov. „Městský úřad Pelhřimov obdržel v listopadu 2020 pouze jedno oznámení na porušení vládních opatření proti šíření koronaviru – nenošení ochranných prostředků dýchacích cest,” uvedla Andrea Unterfrancová. V jarních měsících už město žádné oznámení nedostalo.

9. prosince 2020

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Podlé spiknutí“ v Hongkongu: za podvratnou činnost odsoudili 14 aktivistů

30. května 2024  6:40

Hongkongský soud shledal vinnými 14 prodemokratických aktivistů, kteří byli obžalováni na základě...

Přelom května a června bude bohatý na srážky, hrozí i přívalové deště či bouřky

30. května 2024  6:35

V následujících dnech bude počasí u nás ovlivňovat tlaková níže, která se bude udržovat nad střední...

Koalice napevno určí čas hlasování o vládním návrhu důchodové reformy

30. května 2024

Poslanci ve čtvrtek dokončí první čtení vládního návrhu důchodové reformy, která zvyšuje věk...

Co budou dělat končící europoslanci? Zvažují zkusit politiku i návrat k profesi

30. května 2024

Premium Sedm současných europoslanců z jedenadvaceti se po nadcházejících volbách do parlamentních lavic v...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...