Do restaurace Šeberák opět přišli lidé. O víkendu se chystá otevřít další bar

  13:12aktualizováno  16:18
Do pražské restaurace Šeberák v pátek opět dorazili lidé. Podnik se poprvé otevřel navzdory zákazu již ve čtvrtek. Policisté proto rozdali pokuty za 4 000 korun. Otevření restaurace odsoudil také ministr zdravotnictví Jan Blatný. V Uherském Brodu v sobotu plánuje otevřít navzdory opatřením Bar Restart. Ten v prohlášení vyhlásil odpor formou občanské neposlušnosti.
S postupujícím časem ochota lidí nosit roušky klesala. Během roku se zavíraly...

S postupujícím časem ochota lidí nosit roušky klesala. Během roku se zavíraly restaurace i bary, omezené byly trhy. V listopadu některým provozovatelům došla trpělivost a i přes zákaz otevřeli. Na Šeberáku v Praze přišel k výčepu na jedno i Predátor. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Majitel restaurace Šeberák Jakub Olbert opět otevřel svou restauraci. Podle informací iDNES.cz v ní bylo přibližně 15 lidí a další přijížděli. Na místě jsou i policisté, kteří postupně hosty, dočasné „zaměstnance“, legitimovali. Odpoledne je vykázali ven a hovořili i s provozním. Ten uvedl, že pro dnešek restauraci uzavře. Policie oznámila jednání provozovatele podniku i přítomných hostů správnímu úřadu.

„Dovedly mě k tomu chybné kroky vlády a našich představitelů. Ve středu nebo ve čtvrtek nám oznámili, že v neděli nám řeknou, jestli v pondělí budeme otevírat. Takto provozy nefungují. Zoufalí lidé dělají zoufalé činy,“ zdůvodnil majitel Olbert otevření restaurace pro iDNES.tv.

Ocenil profesionalitu policistů. „Mě i kolegu vzali na výslech, kde jsme byli poučeni o svých právech a co jsme porušili. Byl to profesionální zásah,“ prohlásil. Od pátečního rána se podle jeho slov u restaurace střídají hlídky státních i městských policistů.

Jedním ze zákazníků restaurace byl i Jaroslav Kříž. „Postihu se nebojím,“ prohlásil a dodal, že policie se ke všem chovala hezky a slušně. „Chápala naše důvody, chápala důvody toho, že stát lidem vzal možnost živit jejich děti, platit hypotéky a nedal jim žádnou náhradu, která by byla tak rychlá, aby tohohle mohli občané dosáhnout,“ uvedl. 

Zákazům navzdory. Hospoda v Praze přivítala štamgasty, zasahovala policie

Olbert informaci o tom, že otevře, vyvěsil na facebookové stránky. Poprvé pustil zákazníky dovnitř ve čtvrtek. „Omlouvám se všem, kteří jsou přesvědčeni, že naše hostinské služby jsou také rizikové pro přenos chřipky. Já už dále čekat nemohu. Doufal jsem, že mí představitelé vědí, co činí. Ale není tomu tak,“ uvedl.

Na místě nakonec museli zasahovat policisté. Ti návštěvníky upozornili na to, že porušili vládní nařízení. 

„Hlídky udělily osm příkazů na místě v celkové výši čtyři tisíce korun. Zbylé přestupce pak oznámili příslušnému správnímu orgánu k dořešení,“ uvedl mluvčí policistů Jan Rybanský. 

„V souvislosti s restaurací v Kunraticích jsme už včera osoby na místě poučili, že pokud se bude jejich jednání do budoucna opakovat, například dnes, tak samozřejmě budeme na místě a budeme postupovat obdobně jako včera,“ doplnil pro iDNES.cz Rybanský. 

Otevřenou restauraci okomentoval také ministr zdravotnictví Jan Blatný. „Otevření restaurace Šeberák považuji za políček všem slušným lidem, kteří dodržují platná opatření, a pomáhají nám tak bojovat se současnou epidemickou situací. Znevažování nastavených pravidel není hrdinství,“ uvedl na Twitteru svého resortu. 

O víkendu se otevře bar v Uherském Brodu

Na Facebooku Restaurace a sportovní areál Šeberák se však objevila informace, že o víkendu plánuje otevřít i Bar Restart v Uherském Brodu. 

V místě baru je také stánek, kde mohou zájemci podepisovat petici Občanského odporu. Podle stránek manifest.cz jde pravděpodobně o petici, ve které se souhlasí se vznikem politcké strany Občanský manifest. 

„V sobotu otvíráme bar s příznačným názvem Restart, jelikož už nadále nehodláme poslouchat tato absurdní nařízení vlády, které zdůvodňují obrovským celostátním podvodem s názvem covid 19 a vyhlásili jsme občanský odpor formou občanské neposlušnosti,“ napsal odpovědný vedoucí baru Tomáš Weintritt. 

Ten odmítl odpovědět na další otázky redakce iDNES.cz s tím, že média podle něj vytrhávají věci z kontextu. „S vámi se vůbec bavit nebudu, svá vyjádření a svá slova si natočím na video a uveřejním si ho podle pravdy,“ řekl. 

Weintritt zveřejnil na Facebooku také „Vyhlášení občanského odporu formou občanské neposlušnosti“. Dokument se odkazuje na Listinu základních práv a svobod. 

„Tímto prohlášením otevírá Bar Restart vnitřní i venkovní prostory pro občany ČR, aby mohli projevit svou svobodnou vůli a zřizuje petiční místo, kde může každý občan ČR vyjádřit svým podpisem podporu petice Občanského odporu,“ píše se v něm. 

Jenže podle právníka Davida Šupeje z AK Sedlakova Legal je vyhlášení  občanského odporu formou občanské neposlušnosti v rozporu s právem a usneseními vlády. 

„I když z lidské stránky máme pro obtížnou situaci provozovatelů pochopení, právně je situace podle našeho názoru jasná. Žádné provozovny, tedy bary, restaurace, obchody, které jsou na základě usnesení vlády z 20. 11. 2020 uzavřeny, se nemohou z vlastního rozhodnutí otevřít, a to ani z důvodu projevení občanské neposlušnosti,“ uvedl s tím, že pokud tak učiní, hrozí podnikům sankce. 

„Samotný institut občanské neposlušnosti dle článku 23 Listiny, na který se v proklamaci autoři odvolávají, je potřeba chápat skutečně restriktivně v tom smyslu, že by bylo možné ho využít pouze ve zcela výjimečných a krajních případech ohrožování fungování základních institucí státu. Uzavření provozoven kvůli celosvětové pandemii podle našeho názoru tímto výjimečným případem není,“ dodal. 

Místo hospody a baru prodejna

Některé provozovny přišly s jiným řešením - udělat ze sebe prodejnu. Jenže i na to majitelé podniků doplácí. O tom ví i své spoluzakladatel a spolumajitel Vinografu Jan Horešovský.

„Navštívila nás policie. Na udání pochopitelně. Že prý do provozovny vstupují lidé dovnitř. Bude se to řešit na právním oddělení. Ano, vstupují. Vystěhovali jsme restauraci, abychom zřídili obchod, mohli lidem prodávat co potřebují a tedy i žít. Máme na maloobchod i živnost,“ uvedl na Twitteru. 

Na začátku listopadu objevili strážníci otevřenou hospodu i v Pardubicích. Uvnitř sedělo u piva několik lidí s otevřenými účty, provozovatel tvrdil, že všichni v budově, kde se hospoda nachází, bydlí. Celkem bylo zadrženo osm lidí. Provozovateli podniku nyní hrozí pokuta až tři miliony korun.

Česko v pondělí přešlo do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Změna přinesla drobné rozvolnění některých opatření pro divadla, autoškoly, a stejně tak i pro restaurace. Ty ovšem stále musí zůstat zavřené, změna jim pouze umožnila provozovat výdejní okénka až do 23:00, tedy o dvě hodiny déle než v pátém stupni.

Proti­epi­de­mi­cký
systém
STUPEŇ
1
STUPEŇ
2
STUPEŇ
3
STUPEŇ
4
STUPEŇ
5
Rizikový index 0-20 21-40 41-60 61-75 76-100
Ochrana nosu a úst -
Hromadné akce ve vnitřních a venkovních prostorech -
Svatby, pohřby a bohoslužby -
Návštěvy ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb -
Omezení volného pohybu osob -
Omezení provozu orgánů veřejné moci a správních úřadů -
Poskytování ubytovacích služeb -
Školství -
Sportovní soutěže -
Rekreační sporty -
Bazény, wellness centra -
Kultura -
Muzea, galerie -
Hrady a zámky, památky -
Knihovny -
Herny, kasina, sázkové kanceláře -
Provozovny stravovacích služeb -
Konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech -
Nákupní centra -
Maloobchod -
Ostatní služby s provozovnou -
Podnikatelské subjekty - výrobní a skladové provozy -
Podnikatelské subjekty - kancelářské a ostatní provozy -
Lázně -
Vězeňství -
Nezbytnost vyhlášení nouzového stavu -
Kontrola dodržování opatření -
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...