Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na léky jim lidé přispěli miliony. Maxík už udělá pár kroků, Martínka čeká léčba

  14:34
Jsou to dva podobné příběhy. Rodiny chlapců, kteří bojují se závažným onemocněním a shání peníze na nákladnou léčbu. Maxíkovi, který potřeboval lék na spinální svalovou atrofii (SMA), přispěli lidé před třemi lety ve veřejné sbírce téměř 70 milionů korun. Zapojili se také letos na podzim, na léčbu Martínka poslali 150 milionů korun.
Po aplikaci léku Zolgensma dělá Maxík pokroky, díky pravidelným rehabilitacím...

Po aplikaci léku Zolgensma dělá Maxík pokroky, díky pravidelným rehabilitacím zvládne udělat i pár kroků. | foto: Facebook: Maxík_SMA, Lucie Rajnochová

Maxíkův příběh v roce 2020 obletěl celé Česko. Lék Zolgensma byl v té době nejdražším na světě. Maxíkovi rodiče proto sháněli 54 milionů korun, aby synovi léčbu zajistili. Ve veřejné sbírce se nakonec podařilo vybrat bezmála 70 milionů korun.

Maxíkovi tehdy šlo o čas, lék bylo totiž nutné aplikovat nejpozději do dvou let věku. K aplikaci došlo v květnu 2020. Ten samý rok na Vánoce sdíleli Maxovi rodiče jeho pokroky, chlapec se totiž začal sám lézt po čtyřech.

Největší dojetí k Vánocům. Maxík díky léku proti atrofii leze po čtyřech

I po třech letech zvládá Maxík pokořovat nové milníky. „Teď se sám udrží na pár kroků, udrží se ve stoje, sám dokáže jít do kleku. To jsou věci, které absolutně neuměl,“ řekl tatínek Maxíka Jiří Mosler. Pokrok podle něj Maxík udělal nejen díky léku Zolgensma, ale také díky rehabilitacím.

Maxík pravidelně dojíždí na rehabilitace, kde třikrát týdně hodinu cvičí. Do léta cvičil čtyři hodiny týdně, pro chlapce to ale podle jeho tatínka bylo často náročné. „Trochu jsme teď zvolnili, od ledna ale zase najíždíme na původní režim,“ vysvětlil Mosler.

Co je spinální svalová atrofie

Patři k dědičným chorobám postihujících periferní motorický nerv – tzv. motoneuron. V důsledku tohoto onemocnění jsou oslabeny svaly a postupem doby dochází i k úbytku svalových vláken. Následkem toho nemocný není schopen hýbat dolními končetinami.

V rámci rehabilitace za Maxíkem dojíždí i fyzioterapeut. Doma mu pak pomáhá také vertikalizační stojan. Ten Maxíkovi zajišťuje pevnou oporu ve stoje, má také vliv na správné fungování organismu. „Vertikalizace je u dětí nutná, jinak ale Maxíka doma nepřetěžujeme. Současná rehabilitace je pro něj dostatečná,“ řekl Maxíkův tatínek.

Oblíbenou součástí léčby je hiporehabilitace, tedy terapie s koňmi, na kterou Maxík dojíždí třikrát do roka. „Pro Maxe je to zábavné, je to takové milé a zpestřující,“ popsal Mosler.

Rehabilitace s koněm působí pomocí pohybových impulzů, které vznikají při koňské chůzi. Pohyb nabízí stimulaci, která ovlivňuje motorické chování pacienta. „Tělo si ty informace rychleji zapamatuje. Jezdíme tam po asi čtyřech měsících a ta rehabilitace zužitkuje to, co Maxík mezitím nashromáždí při cvičení,“ vysvětlil Maxíkův tatínek.

„Během těch tří let se z kluka, který si tak tak sám dokázal sednout, stal borec, který dokáže na nohách ujít pár kroků,“ řekl Mosler s tím, že o takovém výsledku se na začátku diagnózy ani nemluvilo. „Vždycky jsme říkali, že bychom byli rádi, kdyby to byl samostatný vozíčkář, a to už předčil. Teď hrajeme o to, aby se v dospělosti v rámci bytu pohyboval po svých a nemusel využívat vozík,“ dodal.

Maxík pravidelně dojíždí na rehabilitace, i díky nim dělá velké pokroky.

Část vybraných peněz Maxíkovi rodiče používají na nákladné rehabilitace a pomůcky. Zbylou částkou se snaží pomáhat dalším dětem a lidem se spinální svalovou atrofií. „Část peněz má Maxík stále na účtu. Hodně jsme profinancovali pacientům s SMA, proplácíme jim pomůcky, na které by dlouho šetřili. Jsou to například elektrické vozíky,“ uvedl Maxíkův tatínek.

Lidé, kteří pomoc potřebují, kontaktují přímo Maxíkovu rodinu. Jiné odkáže jejich lékař či pacientská organizace. „Není to jen o těch pacientech, ale i o rodičích. Někdo je introvertní a na tu pomoc se nezeptá. Když jsme někde na terapii nebo se potkáme s jinými pacienty, tak se zeptám, jestli něco potřebují. Když řeknou, že ano, tak se jim nějakým způsobem snažíme pomoct,“ vysvětlil Mosler.

Martínka čeká léčba ve Francii

Také příběh dvouletého Martínka, který na léčbu AADC syndromu potřeboval 100 milionů korun, se rychle šířil veřejností. Cena léčby byla pro mnohé nepředstavitelná. Také v Martínkově případě navíc pojišťovna úhradu terapie zamítla.

Martínek se díky milionové sbírce bude léčit ve Francii. Rodina počítá dny do odjezdu

Zlom přišel, když na sbírku upozornila v září influencerka Nikol Leitgeb. Jen několik dní poté se částku podařilo vybrat, celková suma se nakonec vyšplhala na 150 milionů korun. „Ještě dnes, po téměř čtvrt roce, je pro nás těžké tomu všemu uvěřit,“ uvedli rodiče Martínka Tomáš a Eva Zatloukalovi.

Syndrom AADC

Jedná se o velmi vzácnou genetickou vadu, na světě je jen kolem 120 potvrzených případů. Genetické onemocnění ovlivňuje metabolismus neurotransmiterů v mozku. Mutace v genu DDC vedou ke snížené aktivitě enzymu AADC, který je potřeba k přeměně aminokyselin, jako dopaminu a serotoninu, na neurotransmitery.

„Už jen několik málo týdnů a náš malý Martínek bude moci konečně podstoupit léčbu v univerzitní nemocnici v Montpellier ve Francii,“ uvedli Zatloukalovi s tím, že samotný zákrok je naplánovaný na přelom ledna a února. „Bude v rukou lékařů, kteří mají s léčbou AADC syndromu zkušenosti, lékařů, kteří již léčili 7 pacientů s tímto vzácným genetickým onemocněním,“ dodali.

Martínkovi rodiče navíc stále spolu s právníkem jednají s Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou. „Jednáme o podílení se na úhradě tak, aby bylo možno případné zbylé prostředky použít pro další potřebné, jak jsme slíbili,“ dodali rodiče Martínka s tím, že o výsledku jednání chtějí informovat počátkem příštího roku.

„Věříme, že vše dobře dopadne a Martínek bude žít krásný život,“ uzavřeli Martínkovi rodiče.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Petr Pavel přijel na návštěvu Pardubického kraje

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říši, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...