Tisková konference po setkání ukrajinského prezidenta Volodymyr Zelenskyj  s...

Tisková konference po setkání ukrajinského prezidenta Volodymyr Zelenskyj s předsedkyní Sněmovny Markétou Adamovou Pekarovou. (7. července 2023) | foto: Anna Boháčová, MAFRA

Je to i vzkaz do Pekingu, řekla o podpoře Ukrajiny Pekarová Adamová

  • 236
Podpora demokratického světa Ukrajině čelící ruské vojenské invazi je i vzkazem Číně ohledně dodržování mezinárodních pravidel, uvedla na pátečním summitu Meziparlamentní aliance pro Čínu (IPAC) ve Sněmovně její předsedkyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Aliance vznikla zhruba před třemi lety a sdružuje poslance demokratických zemí, kteří se zaměřují na vztahy s Čínou.

Na summitu v Praze se aliance rozrostla o první latinskoamerický stát – Paraguay, Filipíny a také Keňu, informovala v podvečer novináře poslankyně Eva Decroix (ODS). Zástupci těchto zemí spojují svou účast v síti s přáním omezení politického vlivu Číny.

Ruskou vojenskou agresí vůči Ukrajině se podle Pekarové Adamové stala čínská hrozba ještě naléhavější. Čínské komunistické vedení podle ní vidí v konfliktu možnost k naplnění svých cílů. „Tím, že ukazujeme naši jednotu a podporu Ukrajincům, vysíláme do Pekingu silný vzkaz, že mezinárodní řád založený na pravidlech trvá a že použití síly v mezinárodních vztazích je nepřijatelné,“ uvedla předsedkyně Sněmovny.

Čínu označila za důmyslného protivníka. Vymezení postojů vůči Číně na národní úrovni je podle Pekarové Adamové složitý úkol a dosažení souladu v postupu demokratických zemí je ještě složitější. „Jsem přesvědčena, že jsou to právě parlamenty, které mohou a musí převzít vedoucí roli,“ poznamenala.

Čína izoluje a potlačuje nepřítele

Předsedkyně Sněmovny připomněla například úspěšnou kampaň na vyloučení čínských firem z výstavby nových jaderných bloků v Česku v minulém volební období nebo cestu předsedy Senátu na Tchaj-wan navzdory výhrůžkám Číny i některých českých politiků. Pekarová Adamová navštívila s podnikateli Tchaj-wan letos. „Pomohlo nám to ukázat, že politika založená na hodnotách je prospěšná i pro naši prosperitu. A ne naopak, jak někteří stále tvrdí,“ podotkla předsedkyně Sněmovny.

Český Parlament se podle ní aktivně podílí na formulování tuzemské zahraničí politiky vůči Číně a dohlíží na její naplňování. Pokud však zůstane úsilí jedné země osamocené, jen těžko nastane změna na globální úrovni, uvedla. Čína podle předsedkyně Sněmovny opakovaně ukázala, že je schopná své zahraniční protivníky izolovat a potlačovat. „Tomu se musíme vyhnout a jednat jednotně a solidárně,“ zdůraznila.

V příštím roce se aliance chce zasadit o budování demokratické odolnosti vůči autoritářským režimům.

Do Prahy se sjelo na summit podle informací organizátorů pět desítek zákonodárců z více než dvacítky zemí. K tématům jednání patří bezpečnost Tchaj-wanu, otázka Hongkongu, lidská práva a čínský projekt ekonomické diplomacie známý jako nová Hedvábná stezka.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová v pořadu Rozstřel:

5. května 2023


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video