Šéf poslanců ODS Marek Benda ve Sněmovně

Šéf poslanců ODS Marek Benda ve Sněmovně | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Na kulturní války teď nemáme čas, odmítl Benda manželství homosexuálů

  • 225
Návrh, aby manželství mohli v Česku uzavřít i osoby stejného pohlaví, podá skupina poslanců z pěti stran. Podílet se na tom nebude jen KDU-ČSL a opoziční SPD. „Je to součást kulturních válek, na které nemáme čas,“ odmítl hned takový návrh šéf poslanců nejsilnější vládní strany ODS Marek Benda.

To, že bude v nejbližších dnech předložen návrh umožňující manželství osob stejného pohlaví, řekla ve Sněmovně místopředsedkyně Sněmovny za Piráty Olga Richterová.

Podle poslankyně STAN Barbory Urbanové bude hlavním předkladatelem návrhu poslanec hnutí Starostové a nezávislí Josef Bernard, který shání podpisy. Prohlásila, že návrh má podporu všech poslanců hnutí STAN. Dlouhodobým odpůrcem uzákonění manželství osob stejného pohlaví je přitom ministr školství a místopředseda STAN Petr Gazdík.

„Jsme konzervativní strana, podle nás je nejdůležitějším právem rodina, a to je muž, žena a děti,“ řekl šéf poslanců opoziční SPD Radim Fiala.

Šéf poslanců lidovců Marek Výborný řekl, že nezpochybňuje, že pro část občanů je návrh na manželství osob stejného pohlaví důležitý, ale společnost řeší aktuálně trochu jiné problémy - válku na Ukrajině, uprchlickou krizi či rychle rostoucí ceny plynu a elektřiny.

Dovede si představit, že až nebude muset společnost řešit tyto zásadní problémy, může se věnovat i úpravě občanského zákoníků a řešit některé věci související s registrovaným partnerstvím osob stejného pohlaví, například otázky dědění v případě úmrtí jednoho z registrovaných partnerů.

Znovu bude předložen i návrh dát do Ústavy ČR, že manželství je jedině svazek muže a ženy

Ve Sněmovně bude také znovu zřejmě předložen návrh, aby bylo manželství jako svazek muže a ženy zakotveno i do Ústavy. Podobný návrh předložili konzervativní poslanci i v minulém volebním období, ale nebyl přijat, stejně jako návrh zastánců umožnit manželství i pro osoby stejného pohlaví.

Předseda ODS a premiér Petr Fiala loni uvedl, že v etických záležitostech vždy respektoval volné hlasování každého ze zákonodárců. Sám je jako konzervativní poslanec přesvědčený, že manželství může být jen sňatek muže a ženy.

Předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová minulý týden iDNES.cz řekla, že návrh manželství pro všechny podepíše a podpoří. „Ve 21. století bychom měli mít všichni stejná práva, nikoli je rozdělovat podle sexuální orientace,“ napsala tají na Twitteru.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video