Lukáš Pollert

Lukáš Pollert | foto: Michal SváčekMAFRA

Berme pandemii s humorem a nevytvářejme paniku, říká lékař Pollert

  • 422
Lékař a dvojnásobný olympijský vítěz Lukáš Pollert ve středečním pořadu Interview televize CNN Prima News řekl, že se kolem koronaviru šíří zbytečná panika. Podle něj je v Česku jen minimum lidí, kteří potřebují plicní ventilaci. Největším problémem je podle Pollerta strach. Pandemii bychom měli brát s humorem, míní.

Bývalý vodní slalomář pracuje na kardiochirurgii v pražské Fakultní nemocnici Motol, kde podle něj nedochází k žádnému výraznému nárůstu počtu těžce nemocných pacientů s nemocí COVID-19.

„Nejsme v žádném válečném stavu a není důvod k panice. Stejně jako na jaře nejsou čísla nakažených nijak alarmující pro náš zdravotní systém,“ řekl v pořadu Interview moderátorky Lucie Hrdličkové.

Pacientů s koronavirem, kteří potřebují plicní ventilaci, je podle Pollerta v Česku minimum. „U nás v nemocnici jsou na ventilovaných lůžkách dva pacienti s koronavirem, jsme připraveni na padesát. Když se na jaře pozastavily běžné operace, nemocnice zela prázdnotou, těch pacientů bylo málo,“ uvedl Pollert. 

Nakažených může být i víc, jsou bezpříznakoví

Olympijský vítěz se dívá skepticky také na počty nakažených, které každý den zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví. „Nějakých 1 600 za den? To pro mě není číslo, které by na mě udělalo dojem. Těch nakažených může být klidně šestnáct tisíc, ale jsou bezpříznakoví. Já ani nevím, kdo na ty testy chodí,“ pronesl Pollert v pořadu Interview. 

Koronavirus si náš strach a úzkost tolik nezaslouží, tvrdí epidemioložka

Lékař také prozradil, že očekával mnohem dynamičtější vývoj koronavirové nákazy v Česku. „Strach jsem vůbec neměl, já mám rád, když jsme zahlceni komplikovanou a těžkou prací. Byl jsem připravený, že to bude jako v Itálii,“ řekl a doplnil: „Ten koronavirus bývá u lidí poslední kapka, umírající pacienti mají řadu jiných nemocí.“ 

Největším problémem podle něj zůstává strach. „Strach, úzkost a deprese jsou spouštěči mnoha nemocí. Zhoršují imunitu a způsobují přetaženost. To jsou rizikové faktory, ale když se člověk hýbe, sportuje, nekouří, má dobrou náladu, tak má vystaráno,“ uzavřel Pollert.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video