Cestující do schengenských zemí budou i nadále potřebovat identifikační průkaz.

Cestující do schengenských zemí budou i nadále potřebovat identifikační průkaz. | foto: Jan Záleský, iDNES.cz

Lety do zemí Schengenu se uvolní, ale vezměte si občanku

  • 120
Ani po vstupu ČR do schengenského prostoru nemohou Češi po Evropě cestovat zcela volně. Až dosud museli při letech do schengenských zemí projít pasovou kontrolou. V sobotu o půlnoci padne další bariéra, do vzduchu se ale nedostanete bez občanského průkazu nebo jiného identifikačního dokladu.

"Při odletech z Prahy nebude nadále pasová kontrola, nicméně cestující musí mít pro přepravu kromě palubní vstupenky i identifikační průkaz," uvedl výkonný ředitel Leteckého obchodu a provozu Správy Letiště Praha Jiří Pos. Kontrolovat se bude také velikost kabinových zavazadel.

Další postup už se nemění, bezpečnostní odbavení bude stejné.

Při příletech do ČR bude odbavení jednodušší. "Na příletu se de facto odstraní pasová kontrola a po výstupu z letadla bude možné volně projít do veřejného prostoru," popsal Pos.

Nově se přidá také kontrola mezi terminálem jedna a dva. "Ta bude určená pro cestující, kteří dále pokračují mimo schengenské země," řekla tisková mluvčí Správy Letiště Praha Eva Krejčí. Druhý terminál je určený výhradně pro země schengenského prostoru.

Na nový systém je připravené také letiště v Ostravě. "V neděli uvedeme do provozu všechny prostory pro cestující, které jsou připraveny již od loňského roku, tak abychom splňovali podmínky zemí Schengenu při vstupu a odletu osob z ČR," informoval ředitel ostravského letiště Lubomír Vavroš.  

Změna se týká i vnitrostátních letů
Se změnami musí počítat také cestující po České republice. Vnitrostátní linky se přesunou na terminál dva a pro tyto cestující budou platit stejná pravidla jako pro cestující v Schengenu.

"Až dosud tito cestující neprocházeli pasovou kontrolou a nemohli být při příletu do Prahy puštěni do tzv. "čisté zóny". Museli být dopraveni autobusem před terminál a teprve poté mohli pokračovat klasickým odbavením," vysvětlil Jiří Pos.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video