Armádní letoun Airbus A-319

Armádní letoun Airbus A-319 | foto: ČTK

Český lékař vyvázl za osahávání v Koreji s pokutou, konečně smí domů

  • 211
Český vojenský lékař Ivo Kašpárek, který v dubnu v Koreji po příletu české delegace údajně v opilosti osahával hygieničku, spáchal podle soudu přestupek a dostal pokutu 170 tisíc korun. Vynesení rozsudku, který počítá s pokutou a nikoli s odnětím svobody, potvrdilo ministerstvo zahraničí.

Pokud se tamní státní zástupce neodvolá, rozhodnutí nabude právní moci za týden, uvádí portál Lidovky.cz. Podplukovník Kašpárek bude podle něho moci po zaplacení peněžního trestu z Koreje svobodně odcestovat.

„V případu českého občana v Koreji proběhl soud a byl vynesen rozsudek, který počítá s pokutou, nikoliv s odnětím svobody. Tímto krokem by měla být záležitost ukončena. Je nicméně ještě nezbytné vyčkat lhůty jednoho týdne, po kterou má státní zastupitelství možnost se odvolat. Českému občanovi budeme poskytovat konzulární asistenci až do úplného opuštění Koreje,“ uvedla Mariana Wernerová z ministerstva zahraničí.

Velvyslanec: Zadržený lékař v cele není, ale nesmí vycestovat. Nevíme, kdy to bude

Lékař podle informací iDNES.cz v opilosti plácl přes zadek ženu, která cestujícím na letišti v Pusanu měřila teplotu. Muž posléze odmítl tvrzení, že ženu obtěžoval, ale i to, že byl v tu chvíli opilý. Hygienička požadovala vysoké finanční vyrovnání, na kterém se strany nedohodly.

Lékaře se v dopise zastalo pět podnikatelů, kteří byli součástí delegace a v letadle seděli poblíž lékaře. „Nezaznamenali jsme, že by došlo ze strany podplukovníka MUDr. Ivo Kašpárka nebo jiného pasažéra k jakémukoliv sexuálnímu obtěžování nebo napadení pracovnice provádějící kontrolu. Nezaznamenali jsme výkřik nebo prudkou reakci ze strany pracovnice kontroly,“ uvádí se v dopise.

Podle podnikatelů se lékař snažil vstát a nelze vyloučit, že „v náhlé indispozici“ došlo ke kontaktu mezi lékařem a hygieničkou.

Jsou v tom Dukovany, tvrdí lékař o kauze obtěžování Korejky. Nesmysl, reaguje resort

Cestu absolvovalo více než padesát zástupců českých firem z Hospodářské komory Česka. Delegace nejprve navštívila Singapur, poté Jižní Koreu. Cílem bylo posílit spolupráci v logistice, kosmických aktivitách a moderních technologiích, v nichž oba asijské státy patří ke světové špičce.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video