Langer obvinil Havla ze zmanipulování voleb

  • 87
Nedávná schůzka prezidenta Václava Havla a šéfa sněmovny Václava Klause rozptýlila napětí mezi Hradem a ODS jen dočasně. Místopředseda občanských demokratů Ivan Langer se domnívá, že prezident Václav Havel chce manipulovat s výsledky parlamentních voleb. Reaguje tak na Havlovo oznámení, že po volbách nemusí automaticky pověřovat sestavením vlády vítěznou stranu. Hrad však Langrovo obvinění odmítá.

"Pokud nepověří sestavením vlády představitele nejsilnější strany, půjde o výsměch voličům se vzkazem, že si mohou volit, koho chtějí, protože nakonec rozhodne on, kdo bude vládnout," řekl novinářům Langer.

Prezident dal naději Koalici
Havel po páteční schůzce s předsedy Koalice KDU-ČSL a Unie svobody-DEU Cyrilem Svobodou a Hanou Marvanovou uvedl, že požádá o návrh na jmenování premiéra a složení kabinetu tu stranu, která podle něj bude mít největší šance na sestavení většinové vlády.

Někteří politologové se domnívají, že Havel by preferoval koaliční kabinet složený ze sociálních demokratů, lidovců a unionistů.

Podle Langra ale Havel tím, že nebude automaticky pověřovat sestavením vlády vítěze voleb, neřekl nic nového. "Už v minulosti jsme se proto pokoušeli změnit ústavu tak, aby se podobným snahám zabránilo. Prezident Havel nyní dělá přesně to, čeho jsme se obávali," uvedl.

Umíme spolu mluvit, řekli Klaus s Havlem
(23. dubna)

Havlův postoj je motivace, říká Klaus
Předseda ODS Václav Klaus odmítl Havlův záměr komentovat. Nechce si prý s prezidentem prostřednictvím médií posílat bonmoty. "Jeho postoj nás motivuje k tomu, abychom ve volbách získali 51 procent hlasů. Pak bude vše jasné," řekl jen.

Prezidentův mluvčí Ladislav Špaček řekl, že Havel při každém jmenování vlády postupoval podle ústavy. "Vždy se mu podařilo jmenovat vládu, která získala na první pokus důvěru v parlamentu," dodal.

Jako první bude podle něj Havel po volbách jednat s vítěznou stranou. Pokud ho tato strana přesvědčí o tom, že je schopna sestavit vládu, která získá důvěru poslanců, není prý důvod, proč by Havel na její návrh vládu nejmenoval.

Předseda ČSSD Vladimír Špidla považuje za správné, aby po červnových volbách prezident jako prvního pověřil sestavením vlády představitele vítězné strany. "Pokud tento člověk neuspěje, je na prezidentovi, aby vybral někoho jiného," řekl Špidla.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video