ilustrační snímek | foto: Reuters

Ministerstvo versus laboratoře. Na ceně testů na koronavirus se neshodli

  • 9
Na zvýšení ceny testů na covid-19 pro samoplátce se ministerstvo se zástupci laboratoří nedohodlo. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ale po jednání řekl, že zvýšené náklady na odběrová místa bude kompenzovat laboratořím i nemocnicím připravovaná vyhláška.

Úřad stanovil 15. května maximální cenu za testování na 1 674 korun a 82 korun za odběr. Krajské nemocnice, které testy provádějí, i asociace soukromých laboratoří to kritizovaly, cena podle nich nepokrývá jejich náklady a testovacích míst ubude.

Zmatky kolem regulace cen testů. Někde končí, někde si stejně účtují víc

Ministr na stanovené maximální ceně testu trvá, stejnou platí i zdravotní pojišťovny za testy pro pacienty, kterým je nařídí lékař nebo hygienická stanice. Kompenzační vyhláška bude upravovat úhrady pro všechny segmenty zdravotní péče, kterých se epidemie koronaviru dotkla. 

U nemocnic zohlední výpadek naplánované péče i náklady na péči o pacienty s covidem-19, u ambulancí nárůst péče přes telefon nebo mail. Peníze přidá i laboratořím s odběrovými místy.

Koronavirus v Česku

V hradeckých Malšovicích začala pouť. (22. května 2020)
Pražští zastupitelé seděli při jednání odděleni plexiskly na ochranu proti...
Zahradnice karlovarské Správy lázeňských parků letos poprvé vysadily tradiční...

„Za laboratoře trváme na přehodnocení ceny za vyšetření i odběr, jelikož z dlouhodobého hlediska jsou tyto ceny neudržitelné,“ uvedl šéf Asociace laboratoří QualityLab Kamil Doležel.

Placené testy potřebují zejména takzvaní pendleři, kteří jezdí za prací do zahraničí. Musí je podstupovat jednou měsíčně. Za test PCR z výtěru z nosohltanu lidé předtím platili většinou od 1 700 do 3 500 korun. Uvažovalo se také o tom, že by byly nutné při návratu ze zahraniční dovolené, až bude možné překračovat hranice. Některé země žádají negativní test i při vjezdu.

Vadí nízká cena testů. Nemocnice s nimi končí, ubude odběrových míst

Současná testovací kapacita je podle informací ministerstva zdravotnictví ze začátku května asi 13 tisíc testů denně. Celkem jich bylo od 1. března včetně opakovaných u jednoho nakaženého provedeno přes 340 tisíc. 

Maximum za jeden den bylo 9 440. V dubnu a květnu se pohybují běžně mezi 3,5 tisíce a 8 800 denně, zejména v květnu se však méně testuje o víkendech a svátcích.

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video