Šéf BIS Michal Koudelka

Šéf BIS Michal Koudelka | foto: Petr Topič, MAFRA

Šéfa BIS Koudelku navrhla vláda Zemanovi povýšit na generála. Již počtvrté

  • 67
Vláda Andreje Babiše navrhla, aby prezident Miloš Zeman jmenoval generálem šéfa Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku. Zeman ho při předchozích třech příležitostech odmítl. O šéfovi civilní kontrarozvědky prohlásil, že není člověkem na svém místě.

Výroční zprávu BIS, ve které tajná služba varovala například před ruskými a čínskými agenty, označil ji za „plácání“ a zpravodajce za „čučkaře“. BIS kritiku odmítla a uvedla, že má za sebou úspěšné období.

„Máme na to jiný názor. Pan Koudelka si být generál zaslouží,“ řekl premiér Andrej Babiš. Věří, že prezidenta tentokrát přesvědčí. Zeman opomenul Koudelku při jmenovacím ceremoniálu loni v květnu i říjnu i letos 8. května.

Povýšit by měl Zeman podle vlády také šéfa hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba.

Brigádními generály by se měli stát také šéfové krajských ředitelství policie v Jihočeském a Jihomoravském kraji Luděk Procházka a Leoš Tržil, ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů Radim Dragoun, šéf Agentury personalistiky Vratislav Beran, velitel Kybernetických sil a informačních operací Miroslav Feix a ředitel Vojenského historického ústavu Aleš Knížek.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video