Vláda zavírá hospody i školy. Setkání jen v šesti, do nemocnic nastoupí medici

  18:00aktualizováno  22:24
Od půlnoci 14. října vláda zavře všechny restaurace, bary a kluby. Na distanční výuku přejdou všechny školy s výjimkou mateřských. Shromažďování se omezí na šest lidí a na veřejnosti bude zakázaná konzumace alkoholu. Roušky budou nově povinné na zastávkách hromadné dopravy. Nová opatření proti šíření koronaviru oznámila vláda na pondělní tiskové konferenci.

„Máme jen jeden pokus, pokus, který musí být úspěšný,“ uvedl na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš.  „Nemáme před sebou rok, nemáme měsíc. Daná opatření se musí projevit do čtrnácti dnů. Nikdo nepředpokládal, že akcelerace z minulého týdne bude taková, jaká je,“ přiznal ministr zdravotnictví Roman Prymula

V nejbližších dnech se nedají čekat další nová omezení, ujistil. Věří, že následujících 19 dní by mělo stačit, aby se čísla snížila. „Pokud se nám podaří dostat během sedmi dní na reprodukční číslo na 0,8, mohli bychom se zase vracet k provozům, o kterých jsme dnes rozhodli, že uzavřou,“ slíbil premiér.

„Rozhodli jsme o uzavření základních škol na prvním stupni. Je pozitivní, že už víme, kdy tyto školy otevřeme: bude to 2. listopadu,“ řekl Babiš. „Prosíme o pochopení všechny zaměstnavatele, je to nutné. Rozhodli jsme, že vytvoříme jako za první vlny školy pro děti pracovníků záchranných služeb,“ dodal. 

Vláda proto také upraví ošetřovné, které by mělo zůstat na 60 procentech, s minimem 400 korun denně.

„Nechceme riskovat scénář Izrael nebo Itálie. To rozhodování bylo složité, ale myslím si, že máme jasnou vizi, jak se vrátit do normálu. Jsem přesvědčen, že se nám to společně s vámi podaří a vir porazíme,“ vzkázal lidem.

Jděte do práce, na nákup a domů, vyzval Hamáček

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka vláda diskutovala o nejlepším řešení pro republiku celý den. „Kdybychom neudělali nic, hrozí nám nekontrolovatelné šíření viru a dosažení kritických čísel pro naše zdravotnictví. To si nemůžeme dovolit, děláme vše pro to, aby se to nestalo,“ ujistil Hamáček.

„Potřebujeme podporu. Může nás to bolet, ale ta bolest bude menší, než neřízený proces a scény, které jsme vídali v Itálii nebo New Yorku. Už není čas na politiku a debatu o politických bodech a preferencích,“ prohlásil Hamáček, který apeloval na občany, aby dodržovali opatření. „Jděte do práce, nakoupit si a jděte domů,“ vyzval občany na závěr.

Podle Prymuly má vláda predikce počtu hospitalizovaných a těch, kteří budou potřebovat plicní ventilaci, na následujících 14 dnů. „Tato opatření musela přijít. Nechtěli jsme taková, která by zmrazila zemi do takové podoby jako v březnu. Koncentrují se do dvou dominantních oblastí, kde jsou nepříjemná, ale mají dopad,“ vysvětlil. 

Počet úmrtí s covidem překročil tisícovku, od rána se počet zvýšil o 58 lidí

„My toto udělat musíme, už nemáme další šanci. Musíme přijmout taková opatření, která během dvou, maximálně tří týdnů obrátí ten trend, co tu máme, jinak dojde k naplnění kapacity nemocnic,“ dodal.

„Navýšíme kapacitu, která byla deklarována, v podstatě ji zdvojnásobíme,“ oznámil také ministr. Proběhne proto restrukturalizace lůžek, na což jsou podle něj ředitelé nemocnic připraveni.

Budu obhajovat zavření základních škol, řekl Plaga

Zavírání prvních stupňů bylo podle Prymuly nepříjemné, ale nutné. Dominantní kontakty jsou právě u žáků a studentů, kteří mohou virus zavléct do rodin. „Jednoznačně dochází k zavlékání pozitivity do rodin a někdy i k prarodičům,“ dodal.

Konsekvence zavření škol mohou být v tom, že ovlivní personál zdravotnických zařízení. „S řediteli fakultních nemoc jsme se dohodli, že tuto dobu jsme schopni překlenout. Nemocnice vytvoří prostor, aby se mohli postarat o děti svých zaměstnanců,“ ujistil.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga uvedl, že si nemyslel, že bude uvedená opatření obhajovat. „Budu je ale obhajovat, viděl jsem predikce,“ řekl. 

„Mohu být kritizován za to, že to bude už ve středu, že je málo času na přípravu, ale jsem na to připraven. Každý den boje proti covidu je důležitý. Omlouvám se rodičům i řiditelům, kteří jsou v nejistotě. Jsem si vědom nevýhod distančního vzdělávání,“ pronesl a dodal, že se chce co nejdříve opět dostat k prezenční výuce.

Vláda také zakázala osobní přítomnost studentů vysokých škol s výjimkou zkoušek do deseti lidí. Zákázané je i ubytování studentů na kolejích, s výjimkou těch, kterým vláda nařídila pracovní povinnost, či těch, kteří mají praktickou výuku. Výjimka platí i pro studenty ze zahraničí.

Od středy zato přestane platit výjimka dříve vyjednaná pro praktické vyučování. Nebudou ani školy v přírodě a podobné akce. Zavřeny budou také školní družiny.

Restaurace zavřou, do 20 budou výdejní okénka

Zavřeny budou do 3. listopadu také restaurace, bary a hospody, přičemž restaurace budou do 20.00 smět mít otevřené výdejní okénko.

Prymula dále uvedl, že režimová opatření budou platit i v obchodech. Půjde třeba o limity co do počtu přítomných nakupujících.

Podle Babiše všechny sektory dostanou kompenzace. Na stole podle něj už jsou konkrétní dohody, které by měl ministr průmyslu Karel Havlíček představit tento týden. Detaily však nesdělil.

Prymula také apeloval na operátory, aby propagovali aplikaci eRouška, která své uživatele upozorňuje na kontakt s někým, u koho se prokázala nákaza koronavirem. 

Prymula navrhuje také omezení oslav 28. října na Pražském hradě. Omezil by účast pouze na nejnutnější hosty. Rozhodne hygiena, řekl Babiš.

Sociální služby omezí provoz

Vláda mimo jiné omezí provoz v sociálních službách pouze na základní činnosti. „Přestože k rizikovým skupinám v souvislosti s možností nákazy nemocí covid-19 patří ve velké míře klienti sociálních služeb, musíme chránit také ty, kteří se o ně starají. Proto jsme se dnes na vládě dohodli, že omezíme provoz těchto služeb a zavedeme striktní pravidla pro klienty,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Zákaz vycházení v domovech pro seniory, s péčí pomohou studenti, rozhodla vláda

Až na výjimky pak bude pro klienty domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem zaveden zákaz vycházení. Dojde také k rozšíření činnosti nocleháren pro lidi bez domova.

S ohledem na alarmující zprávy od poskytovatelů sociálních služeb o nedostatečných personálních kapacitách se také ukládá pracovní povinnost studentům sociálních a příbuzných oborů, informovalo ministerstvo. V nemocnicích by mělo podle Prymuly pomáhat až 2 400 mediků a studenti absolventských ročníků dalších profesí, například farmaceutických škol.

Dětské domovy dostanou ochranné pomůcky

Klokánky a domovy pro děti v tísni by pak měly dostat ochranné pomůcky proti šíření koronaviru ze státních rezerv na dobu nouzového stavu. Vláda pro ně vyčlenila 26 580 respirátorů a 186 tisíc roušek. V Česku funguje 55 zařízení pro okamžitou pomoc dětem v tísni (ZDVOP) se 738 místy, z toho 322 míst je v 15 klokáncích. 

Maláčová pak na Twitteru také oznámila, že část invalidních důchodců a děti s průkazem postižených dostanou do schránek pět roušek a respirátor. Podle jejího vyjádření by ochranné pomůcky mělo dostat asi 185 tisíc lidí.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...