Lékař pečující o obyvatelku domova seniorů

Lékař pečující o obyvatelku domova seniorů | foto: Profimedia.cz

Zákaz vycházení v domovech pro seniory, s péčí pomohou studenti, rozhodla vláda

  • 244
Ministerstvo práce a sociálních věcí na základě usnesení vlády omezí provoz sociálních služeb pouze na základní činnosti. V domovech seniorů ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová až na výjimky nařídila zákaz vycházení. Povolala také na pomoc studenty sociálních oborů, pro které bude platit pracovní povinnost.

„Přestože k rizikovým skupinám v souvislosti s možností nákazy nemocí covid-19 patří ve velké míře klienti sociálních služeb, musíme chránit také ty, kteří se o ně starají,“ informovala uvedla Maláčová. 

„Proto jsme se dnes na vládě dohodli, že omezíme provoz těchto služeb a zavedeme striktní pravidla pro klienty,“ doplnila. „Tuto náročnou situaci můžeme zvládnout pouze za předpokladu, že k sobě budeme ohleduplní.“

Vláda právě rozhoduje o dalších opatřeních proti šíření epidemie

Z důvodu minimalizace nákazy pracovníků terénních sociálních služeb tak budou klienti povinni nosit roušky. Stejně tak budou pečovatele informovat o případných zdravotních rizicích, uvádí ministerstvo.

Po dobu nouzového stavu také dojde k rozšíření činnosti nocleháren pro bezdomovce.

Zákaz vycházení pro seniory

V domovech pro seniory a domovech se zvláštním režimem se podle MPSV stále zvyšuje počet nakažených klientů. „V září bylo evidováno pouze 8 sociálních služeb, kde bylo celkem 40 pozitivních klientů,“ připomíná ministerstvo. K dnešnímu dni se covid-19 objevil v 95 zařízeních. Nakaženo je 637 klientů a navíc 316 pracovníků. 

Zákaz vycházení se bude týkat pouze těchto služeb z toho důvodu, že v ostatních zařízeních se nákaza objevuje minimálně.

Výjimky se budou týkat případů, kdy klient musí navštívit lékaře, úřad či soudní řízení. Dále také pokud by se klient dostal vlivem zákazu vycházek do vážných psychických nebo zdravotních problémů. 

Zde bude podle ministerstva umožněna vycházka například za doprovodu zaměstnance. Ten má dohlédnout na dodržování všech preventivních opatření tak, aby nedošlo ke zpětné nákaze u ostatních klientů.

Studenti sociálních oborů půjdou do práce

Vzhledem k nedostatečným kapacitám pracovníků bude znovu také uložena pracovní povinnost studentům sociálních a příbuzných oborů. „Jejich výpomoc pomůže zajistit plynulý provoz v sociálních službách, ale i v zařízeních pro děti vyžadující okamžitou pomoc, a to na nezbytně nutnou dobu,“ uvedlo ministerstvo.

Povinnost bude platit pro studenty dvou posledních ročníků středních škol, studentů vyšších odborných a vysokých škol.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video