Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mutace delta nás může výrazně zasáhnout, říká imunolog Hořejší

  7:30
Po příjezdu ze zahraničí se musí lidé před nástupem do práce otestovat, mění se také doba bezinfekčnosti po očkování. Nově bude až po dvou týdnech aplikace druhé dávky. V Česku je stále zhruba polovina obyvatelstva nechráněná očkováním nebo proděláním nemoci covid-19. Imunolog Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky Akademie Věd se obává varianty delta.

Imunolog Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Při návratu do Česka ze zahraničí se lidé před cestou do práce mají otestovat. Měl by to být PCR, nebo antigenní test?
Lepší jsou samozřejmě PCR testy, ale klidně by to mohly být i kvalitní antigenní testy. Hlavně je důležité, aby lidé, kteří se vrací z rizikových zemí, byli kvalitně otestováni.

Po první dávce očkování už nebude člověk bezinfekční, ale až dva týdny po druhé dávce očkování. To je podle vás správně?
Ano, jsem rád, že ti kdo vydávají opatření, na to přišli, protože byla skutečně hloupost říct, že člověk po první dávce očkování je bezinfekční. To prostě není pravda a divil jsem se tomu už od samého začátku. To je velice správné rozhodnutí.

I vzhledem k tomu že při prodělání onemocnění v posledních šesti měsících jste považován za bezinfekčního.
Doba od prodělání nemoci se bere tak, že celých šest měsíců po prodělání nemoci jste brán jako bezinfekční. Zatímco po očkování je to dva týdny po ukončení vakcinace druhou dávkou dané neomezeně. Nebyl zatím stanovený žádný termín, do kdy byste měla být po ukončeném očkování považována za bezinfekční. Trvání bezinfekčnosti šesti měsíců po prodělání nemoci je takový rozumný kompromis.

Událost dne

Každý den se děje něco významného. Portál iDNES.cz vybírá to nejzajímavější a ptá se přímo aktérů. Každý den nabízí rozhovor z míst, kde události ovlivňují svět kolem nás. V několika otázkách, jasně, stručně, výstižně.

Jsou taková opatření adekvátní a dostatečná?
Myslím, že je to takové rozumné minimum, které je potřeba udělat. Současně s tím, že se zachovají i ostatní současná opatření, jako jsou roušky ve veřejných prostorách či dopravě. To je všechno správně a zvlášť bych se přimlouval za to, aby se daleko více vymáhalo dodržování dosud platných opatření. 

To je hlavně prokazování se platným negativním testem či potvrzením o očkování při návštěvě různých provozoven služeb, včetně venkovních zahrádek restaurací, kulturních akcí, apod. Já mám takový dojem, že tato opatření se kontrolují jen minimálně. A to je podle mého chyba. Už jen z toho důvodu, že stát tím dává najevo, že se taková nařízení nemusí dodržovat.

Ve světě i u nás se vyskytuje varianta delta. Zabrání většímu šíření u nás stávající opatření?
Všechna ta opatření směřují k tomu, aby se tato varianta nového typu koronaviru u nás výrazněji nešířila. Tomu se dá těžko zabránit, ale jde hlavně o to aby se její šíření alespoň maximálně zpomalilo. Pravděpodobně už nedojde k situaci, která tady byla na loni na podzim. 

Vzhledem k tomu, že je u nás chráněna převážně očkováním a částečně i proděláním nemoci velká většina rizikových skupin, tak i kdyby se teď nepodařilo udržet nízký počet nových případů, tak by ten charakter epidemie byl výrazně jiný, než na co jsme byli zvyklí. Dramaticky by se snížil počet vážných případů, hospitalizací a úmrtí právě proto, že ty rizikové skupiny jsou chráněné.

A máme se tedy varianty delta skutečně obávat?
To ano. Musíme si uvědomit, že něco mezi třemi až pěti miliony lidí u nás není chráněno očkováním ani proděláním nemoci. V případě, že se vysoce infekční varianta viru, jako je delta, rozšířila v této části nechráněné populace, tak by to mohlo udělat problémy. Rozšířilo by se to mnohem rychleji, než jsme byli dosud zvyklí. Najednou by během dvou či čtyř týdnů onemocněly statisíce lidí, možná i miliony. I přesto, že by byl ve velké většině případů jen mírný průběh, tak by to mohl být problém.

Delta mění hru, může zničit léto. Svět čeká na další vlnu covidové pandemie

Proč přesně?
Část lidí by to musela doma nějak vyležet. O variantě delta se ví, že způsobuje těžší průběh onemocnění, a to i u mladších ročníků. Už jen to, že by najednou onemocněl takový počet lidí, by mohlo znamenat uzavření některých provozů, podniků, v důležitých zaměstnáních by mohl být nedostatek personálu a podobně. A při takovém vysokém počtu nemocných lidí s mírnými obtížemi by se vyskytlo několik procent (tedy desítek tisíc) těžkých případů. A to by mohlo zahltit nemocnice. To je jedna věc.

A ta druhá?
Je zásadně nutné udržet co nejnižší počet případů do té doby, než bude proočkovaných až 90 procent populace a bude tak dosaženo stavu kolektivní imunity. Důležité je to i proto, že by se mohla objevit ještě daleko nebezpečnější varianta než delta, která by unikala současným vakcínám. Jediná cesta jak se ubránit v případě rozšíření něčeho takového by bylo důsledně vystopovat ohniska takové varianty a likvidovat je. A to je reálně možné jedině pokud je celkový počet případů minimální. 

Mám proto obavu třeba z chystaného úplného rozvolnění ve Velké Británii, kdy už teď mají desetitisíce nových případů denně. V případě zasažení zvlášť nakažlivou variantou odolávající stávajícím vakcínám by to prostě nemohli zvládnout. Není to žádné strašení – skutečně je důvod k obavám. Musíme se za každou cenu snažit zvýšit proočkovanost na maximální míru. Varianta delta i u nás v dohledné době díky své evoluční výhodě převládne. Stát by měl občany proto co nejvíce motivovat k očkování a zabraňovat šíření falešných zpráv protivakcinačních aktivistů. 

Vadí mi, jak se pořád jen zdůrazňuje, že očkování musí být striktně dobrovolné. Podle mého názoru by bylo ideální, kdyby to bylo povinné, podobně jako jsou povinná očkování proti dětským nemocem. Když se povinně očkují malé děti proti nejméně 9 nemocem, proč by to měl být problém u dospělých s jedním dalším očkováním? Jsem si ale vědom, že v naší ultraliberální společnosti je to asi nereálné. Jistě by ale bylo možné motivovat lidi pozitivně - výrazným zvýhodněním očkovaných, a možná i finančně.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...