Korespondenční volba přitáhne voliče, ze zahraničí volí jen 20 tisíc Čechů

  • 131
Vrchní ředitel sekce právní a konzulární Martin Smolek v pondělí shrnul hlavní informace o legislativním zakotvení korespondenční volby. Pohledy krajanů přidal zvláštní zmocněnec pro krajanské záležitosti Jiří Krátký. O zkušenost ze zastupitelského úřadu se podělil generální konzul v Torontu Petr Buriánek.

Techniku korespondenční volby vysvětlil vrchní ředitel sekce právní a konzulární Martin Smolek. Je podle něj potřeba oddělit činnosti před volbami a po nich. „Z pohledu ministerstva zahraničí je nutné ověřit zastupitelský úřad, vydat vyhlášku, zapsal voliče do zvláštního seznamu voličů a nejpozději 25 dní před volbami zaslat dokumenty,“ vyjmenoval kroky. Volič musí podat žádost o zápis do zvláštního seznamu a žádost o vydání písemnosti.

V zahraničí nyní pobývají statisíce Čechů, podle ministerstva vnitra, které vychází z informací ministerstva zahraničních věcí, je jich mezi 400 a 600 tisíci. „Jsou to počty, které jsou zatím pouze kvalifikovaným odhadem, vycházíme z kombinace různých českých i zahraničních odhadů,“ řekl na úvod brífinku zvláštní zmocněnec pro krajanské záležitosti Jiří Krátký.

Korespondenční volba skončí u Ústavního soudu, shodli se Fiala s Michálkem

Trend stěhování Čechů do jiných států lze podle něj očekávat i v dalších letech, jejich počet určitě poroste. „Nejvíce Čechů máme v Německu a ve Velké Británii, mezinárodní trh práce je otevřený a Čechům se chce ven,“ pokračoval Krátký.

Jde jak o Čechy, kteří žijí v jiné zemi trvale, tak o ty, kteří jsou v zahraničí na krátkodobém pobytu. V seznamech voličů u zastupitelských úřadů je jich vedeno zhruba jen 20 000, je ale předpoklad, že zavedení korespondenční volby by vedlo ke zvýšení zájmu o hlasování. Češi v zahraničí mohou nyní hlasovat na velvyslanectvích.

Mnoho lidí, kteří v cizině dlouhodobě pracují, stále podle Krátkého považuje Česko za svůj domov a počítá s tím, že se do země vrátí. I proto je důležité, aby měli umožněno ze zahraničí volit co nejlépe.

Korespondenční volbu podporují mladí a vzdělaní. Část Čechů se obává manipulace

Volba je momentálně náročná například z Kanady, kde mnoho Čechů žije. Poslední volby popsal generální konzul v Torontu Petr Buriánek. „Žije tu 52 tisíc občanů Česka. Ve sněmovních volbách v roce 2021 odvolilo 185 lidí, v loňských prezidentských volbách 201 lidí v prvním kole a 275 v kole druhém,“ uvedl.

Pro krajany je korespondenční volba klíčová. „Do Toronta lítají volit lidé z celé Kanady, musí si brát dovolenou, odvolit pro ně znamená zásah do života a zároveň utratí i mnoho peněz,“ doplnil Buriánek.

Slovensko zavedlo korespondenční volbu už v roce 2006. Velvyslankyně Ingrid Brocková popsala zkušenosti. „Už v prvním roce o korespondenční volbu projevilo zájem více než tři tisíce Slováků, nikdy nedošlo ke zpochybnění jediného hlasu,“ popsala.

Češi budou moci volit korespondenčně už v roce 2025, navrhla pětikoalice

Poslanci se v pátek znovu vrátili k úvodní debatě o sporném zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v cizině. Předlohu prosazuje koalice, aby ulehčila těmto lidem hlasování. Nyní musí cestovat na zastupitelské úřady někdy stovky i tisíce kilometrů. Opozice projednávání předlohy brzdila.

Opoziční poslanci označují zavedení korespondenční volby za účelové s ohledem na podporu vládních stran mezi Čechy v cizině, kteří doposud musí jezdit volit na ambasády. Koalice proto potřebnost zdůvodňuje tím, že by hlasování poštou usnadnilo zahraničním Čechům uplatnění volebního práva.

Korespondenční volba z ciziny v praxi: volič si musí sám vytisknout lístek

Česká republika je jedním ze čtyř členských států EU, v nichž není možné korespondenční volbu ze zahraničí využít. Kromě Česka nezavedly zjednodušenou volbu dopisem ze zahraničí Francie, Chorvatsko a Malta, z dalších evropských zemí také Island. Ve Francii se však dá od roku 2020 volit ze zahraničí prostřednictvím internetu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video