Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KOMENTÁŘ: Mdlý konkurz na hradního vyzývatele skončil, začínáme

  14:45
Celá prezidentská volba je od začátku plebiscitem o Miloši Zemanovi. Ale je to před 2. kolem paradoxně on, a nikoli jeho vyzývatel, kdo musí vyrazit na zteč, míní komentátor MF DNES Miroslav Korecký.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Hynek GlosMAFRA

Výsledky 1. kola hradní volby lze číst různě. Jasným vítězem je Miloš Zeman, vždyť dostal 38,6 procenta, o 12 procentních bodů více než jeho hlavní rival. Faktickým vítězem je Jiří Drahoš, protože součet hlasů, které k němu mohou přejít od propadlých kandidátů, je zřetelně vyšší, než může očekávat obhajující prezident.

Navrch má Zeman, protože 2. kolo rozhodnou televizní duely, a tam politický veterán roznese nezkušeného vědátora na kopytech. Navrch má Drahoš, protože je pro méně lidí nepřijatelný a má vyrovnanější plošnou podporu, tedy mezi Prahou, velkými městy i venkovem. A tak dále...

To NEJ z voleb

Problém je, že žádné úzké hodnotící kritérium nelze pojímat absolutně a už vůbec ne spolehlivě. Pokud jde o přesuny hlasů, ani v bývalé parlamentní volbě hlavy státu by nešlo jen prostě aritmeticky sčítat hlasy od propadlých kandidátů, kteří doporučili toho či onoho. Natožpak ve volbě všelidové.

Při zvážení všech plusů a minusů to z 2. kola volby dělá velmi atraktivní podívanou. Síly jsou víceméně vyrovnány a každý z kandidátů má jiné trumfy v ruce a také jiná slabá místa. Oproti očekávání je ve výhodě spíše Drahoš: to on, a nikoli obhajující prezident, je teď mírným favoritem, jakkoliv sílu této pozice nelze přeceňovat.

V každém případě to však znamená, že Zeman musí slézt z výšin Pražského hradu a pustit se do regulérní bitvy. Vyhlášením výsledků 1. kola tak skončil dosavadní mdlý konkurz na hradního vyzývatele, v němž kandidátští rivalové působili jako bodří kumpáni, předhánějící se v tom, kdo z nich je větší gentleman. Prezidentská volba teprve teď fakticky začíná.

Rozhodne 600 tisíc

Vyjděme z faktů. Prvního kola se zúčastnilo něco přes pět milionů voličů. Do druhého kola jich přijde v lepším případě stejně, spíš o něco méně. Oba kandidáti snad zmobilizují část z těch, kteří do úvodního kola nedorazili, ale část voličů zase odpadne, když neuspěl jejich favorit.

Zeman dostal v 1. kole 1 985 547 hlasů, Jiří Drahoš 1 369 601, tedy zhruba o 600 tisíc méně. Přibližně stejný počet hlasů, tedy 600 tisíc, dělí Zemana od nadpoloviční většiny, Drahoše od téže mety dvojnásobek, tedy 1,2 milionu. Výsledek druhého kola je tedy aritmeticky prostý: sežene během dvou týdnů spíš Zeman 600 tisíc hlasů, anebo Drahoš 1,2 milionu hlasů? Drahošův handicap je sice větší, přesto je jeho výchozí pozice o něco slibnější.

Zemanův výsledek v 1. kole je zdánlivě skvělý: skoro 39 procent. Před pěti lety odcházel z úvodního kola jen s 24 procenty, a přesto nakonec s 55 procenty vyhrál. To byla ale úplně jiná situace – nebyl úřadujícím prezidentem, pro mnoho lidí nebyl ještě tak nepřijatelný jako dnes a ve 2. kole snadno posbíral hlasy celé levice a také většinu fanklubu expremiéra Jana Fischera.

Dnes je všechno jinak. Na úřadujícího prezidenta jeho zisk není oslnivý a vyhlídky nijak růžové. Musí mobilizovat ty, kdo k 1. kolu nepřišli, a tvrdě zalovit mezi těmi voliči Pavla Fischera, Michala Horáčka či Marka Hilšera, pro něž je Drahoš příliš nevýrazný. Na svou stranu by jich však musel přetáhnout skoro polovinu, což bude hodně těžké.

Hledání alternativy

Drahošova pozice vypadá nadějněji. Aritmeticky mu stačí přetáhnout přes tři čtvrtiny voličů Fischera, Horáčka a Hilšera z 1. kola, což není tak nereálné. Už předem vycházel v průzkumech jako ten, kdo má v případném čelním střetu se Zemanem největší šanci na vítězství.

Chci být prezidentem, který spojuje a nebude nálepkovat, řekl Drahoš

Ve srovnání s Karlem Schwarzenbergem z volby před pěti lety je totiž pro nevyhraněné voliče mnohem méně nepřijatelný a má podporu výrazně lépe rozprostřenou ve městech i na venkově. A v neposlední řadě se na jeho stranu přesunul velký byznys, což mu přinese velkolepou kampaň a přízeň některých mediálních domů.

Ale nedělejme předčasné účty. Jednak tu zbývají nevyzpytatelné dvě stovky tisíc voličů Mirka Topolánka a sto tisíc od těch dalších, ale hlavně voliči nejsou armáda, jíž se zavelí, komu to hodit ve 2. kole. Čekají nás dva třaskavé týdny, kdy se bude hrát bez rukavic.

Televizní duely jeden na jednoho, které jsou Zemanovou živnou půdou, protože tam už si nikdo nevystačí s pěti naučenými frázemi. Ale dá se v nich také dobře zaútočit na kontroverzní okolí kandidáta či na spojenectví s Andrejem Babišem. Pokud Zeman z tohoto ringu odejde jako drtivý vítěz, má šanci celkově neprohrát.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...