Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

KOMENTÁŘ: Jako když učitel toleruje hrubku. Verdikt o valorizaci penzí překvapil

  11:10
Verdikt Ústavního soudu o valorizaci penzí je nálezem, na který bude chtít tento soud rychle zapomenout. Znamená totiž pořádnou ránu pro princip právní jistoty, jednoho ze základních kamenů našeho právního státu, píše v komentáři šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.
Alena Schillerová (ANO) u Ústavního soudu, který projednává návrh poslanců ANO...

Alena Schillerová (ANO) u Ústavního soudu, který projednává návrh poslanců ANO na zrušení vládní novely, která zkrátila červnovou valorizaci penzí.(10. ledna 2024) | foto: Radim Strachoň, MAFRA

Mohou být důchody hospodářskou škodou? Ponechme etický rozměr filozofům a podívejme se na čísla. Vyplatit mimořádnou valorizaci v původní výši by pro stát znamenalo výdaj ve výši 0,7 % jeho rozpočtu. Asi takovou zátěž, jakou pro seniora s průměrným důchodem představuje koncesionářský poplatek za televizi.

Nepochybuji, že takový výdaj kdekoho zamrzí, ale jako mimořádná škoda by určitě neobstál. Dokonce ani kdyby byl s ohledem na budoucnost účelově vynásoben dvaceti. Logika jasně praví, že v každém dalším měsíci půjde vždy a jen o stejně malou a relativně zanedbatelnou částku.

Proto si už týden lámu hlavu nad tím, jakou logiku asi použil Ústavní soud, když v otázce valorizace penzí na tuto kreativní násobilku Fialovy vlády přistoupil. A stejně dlouho kroutím hlavou, s jakou ochotou se soudci rozhodli suplovat práci ministra financí, aniž by se seriózně vypořádali s možným porušením základních principů našeho demokratického právního státu.

Zkrácení valorizací důchodů platí. Ústavní soud posvětil úspory vlády

Jedním z těchto pilířů je pravidlo, že žádný nový zákon nemůže měnit pravidla pro události, které již minuly. Takže jestliže jste nějakým rychlostním úsekem projížděli v souladu s předpisy padesátkou, není možné vám při snížení limitu na 40 km/h zpětně doměřit pokuty za překročení rychlosti. Nebo že vám zaměstnavatel nemůže v únoru jednostranně snížit lednovou výplatu. Říká se tomu zákaz pravé retroaktivity.

Zbiněk není Zbyněk

Když se ke konci ledna minulého roku zvýšily spotřebitelské ceny od poslední valorizace o 11,5 %, vznikla tím podle zákona o důchodovém pojištění povinnost státu vydat do 50 dnů nařízení, kterým technicky provede odpovídající mimořádnou valorizaci důchodů.

Ta není žádným dobrodiním, ale promyšleným vestavěným stabilizátorem, který enormní inflační příjmy státní pokladny (v tomto případě 327 mld. Kč ročně) pouze přiměřeně distribuuje k těm, kteří už pracovat nemohou a jsou plně odkázáni na stát.

Argumenty vlády obstály, jásá Fiala. Dobrá zpráva pro penzisty, říká Kalousek

Jak ale bohužel víme, rozpočet Česka na loňský rok žádné peníze na mimořádnou valorizaci neobsahoval. Proč, to se ukázalo vzápětí. Místo, aby vláda v duchu zákona nařízení zvyšující důchody vydala, rozhodla se zpětně upravit příslušný zákon tak, aby nárok důchodcům o 60 % snížila.

Ani chvíli jsme nepochybovali, že tím došlo k porušení zákazu pravé retroaktivity. Proto jsme se obrátili na Ústavní soud s očekáváním, že vládu, která tím nabourala jeden ze základních principů právního státu, usměrní.

Podobně jako když učitel vrátí nepřipravenému žákovi jeho diktát, kde v rozporu s pravidly pravopisu napsal ve slově Zbyněk měkké „i“. Nebo když mu poškrtá písemku z algebry, kde při násobení dvou záporných čísel zapomněl, že výsledek má být kladný.

Právě proto jsme nemohli zastírat, že nás Ústavní soud svým nálezem překvapil. Povinnost státu vyplatit příslušnou valorizaci podle něj totiž nevznikla samotným překročením pětiprocentní kumulované inflace, jak říká zákon, ale teprve nařízením vlády a nárok na ni až se samotnou výplatou.

Paradox ústavního sporu: po jednání o valorizaci jsou obě strany „na koni“

A to ještě klidně takovou, která byla v rozporu s původním zněním zákona. No a s porušením pravé retroaktivity se soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček přispěchal vypořádat precedentem německého Spolkového soudu, leč činěného v záležitostech daňových a podle disentních stanovisek rozhodně ne tak úplně přiléhavých.

Tedy podobně jako by náš lajdák, který vyjmenovaná slova a základy algebry neviděl ani z rychlíku, od svého učitele odešel s jedničkou s hvězdičkou a pochvalou v žákovské knížce.

Na obhajobu lajdáka by pan učitel připravil pečlivé zdůvodnění o tom, že žák měl Zbiňkem s měkkým „i“ nepochybně na mysli nositele tohoto jména z řad pasažérů zámořského parníku Brittanic, jehož jméno bylo zkomoleno migračním úředníkem na Ellis Island v roce 1874. Pak vezme do ruky jeho písemku z matematiky, kde souhlasnou fajfkou ohodnotí minusový výsledek u násobení dvou záporných čísel.

24. ledna 2024

S odůvodněním, že zdánlivý matematický delikt jistě není důsledkem lajdákova odporu k základním pravidlům algebry, ale skutečností, že jeho výpočet je nepochybně součástí vyšší a abstraktní algebraické struktury, ve které, jak známo, nemusí být pravidlo „minus a minus dává plus“ nezbytně platné.

Ústavní soud bude chtít zapomenout

Patřím ke generaci, která se ještě byla ve škole zvyklá řídit takzvaným pravidlem číslo jedna. To znělo, že pan učitel má vždycky pravdu. A v případech, kdy by ji náhodou neměl, platilo zase pravidlo číslo jedna. To ale nemohlo pranic změnit na tom, že pachuť z pomyslných zelených fajfek nad zbabranými písemkami privilegovaných jsme si pak nesli životem ještě pořádně dlouho. A nepochybuji, že si ji nesli i oni učitelé.

Stejně tak přijímám a respektuji lednový nález Ústavního soudu. Byť jsem přesvědčena, že je spíše triumfem nekriticky přijatých, na obě nohy kulhajících vládních rozpočtových argumentů. A že je bohužel i pořádnou ranou pro princip právní jistoty, coby jednoho ze základních kamenů našeho právního státu.

Jako když vám šéf nedá část platu, říká o sporné valorizaci penzí právník Kudrna

Naštěstí podobně jako nějaké to přimhouřené očko nad zpackanou písemkou lajdáka nemohlo ohrozit naše robustní školství a touhu mladé generace vědět a poznat, ani jeden takový soudní nález nemůže nevratně poškodit náš po více než tři desetiletí budovaný právní stát.

Nepochybuji ale, že je to nález, na který jednou bude chtít Ústavní soud zapomenout. Stejně jako ten češtinář na diktát o Zbiňkovi.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V metru ve stanici Náměstí Republiky spadl do kolejiště člověk, provoz byl zastaven

25. května 2024  22:38,  aktualizováno  23:03

„Na stanici metra B spadl do kolejiště člověk. Provoz metra je přerušen v úseku Smíchovské nádraží...

Rusko zasáhlo hypermarket v Charkově, zemřelo šest lidí

25. května 2024  17:01,  aktualizováno  22:19

Nejméně šest lidí zahynulo a čtyři desítky utrpěly zranění při ruském vzdušném útoku na hypermarket...

V Británii se zřítil historický stíhací letoun spitfire. Pilot pád nepřežil

25. května 2024  22:11

Poblíž základny britského letectva Coningsby na východě Anglie se v sobotu zřítil historický...

Každé osmé dětské skupině hrozí konec. Kvůli novince v požární vyhlášce

25. května 2024

Premium Až sedmdesát tisíc dětí mladších pěti let nemá zajištěnou předškolní péči. Buď jsou na mateřskou...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...