Poslanec Marian Bojko si přinesl nůž až do jednacího sálu Sněmovny. Vedle něj...

Poslanec Marian Bojko si přinesl nůž až do jednacího sálu Sněmovny. Vedle něj sedí poslanec Lubomír Volný. (23. března 2021) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Vzniká Etický kodex poslance. Má předejít nevhodnému chování i urážkám ve Sněmovně

  • 25
V Poslanecké sněmovně vzniká Etický kodex, který má zamezit hrubému chování poslanců. Návrh už na začátku února podpořili zástupci všech parlamentních stran s výjimkou hnutí SPD. Zákonodárci se podle něj mají vyvarovat vulgaritám nebo střetu zájmů. Na dodržování pravidel bude dohlížet komise.

Příkladů nevhodného chování najdeme v posledních letech hned několik. Sněmovna například přerušila jednání, protože tehdejší poslanec Lubomír Volný vyhrožoval předsedajícímu „flákancem“. Dolní komora tehdy rozhodovala o prodloužení nouzového stavu. Volný se po incidentu odmítl omluvit.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš zase v září loňského roku nevybíravě kritizoval ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN). „Tahle nula, co tam sedí na konci, kdo ho zvolil, proč tu vystupuje tenhle zbytečný ministr? Nač tam je, tenhle parazit?“ vztekal se tehdy Babiš.

Nejen na podobné incidenty reaguje Etický kodex poslance. Už několik týdnů na něm pracují zákonodárci z klubů ODS a ANO. V jeho návrhu, který má celkem tři strany, jsou pravidla pro zákonodárce rozdělena do několika sekcí. V prvním článku návrhu jsou „základní ustanovení“, tedy hlavně obecná doporučení jako chodit do práce, vykonávat ji podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, nebo nekupčit se svým hlasem.

Záložnu, kde měl Fiala milion, káraly FAÚ i ČNB. I kvůli prevenci před praním peněz

Nepokradeš a nevyzradíš tajemství

Ve druhém článku se poslanci zavazují k poskytování informací veřejnosti. Lid má znát poslancův příjem, ale také „legislativní stopu“, tedy jaké návrhy předkládá a proč. „Poslanec včas a řádně odevzdá oznámení o činnostech, majetku, příjmech, darech a závazcích v souladu se zákonem o střetu zájmů,“ píše se také v kodexu.

Tady by narazil například premiér Petr Fiala s jeho utajeným milionem v Podnikatelské družstevní záložně, který nepřiznal v majetkovém přiznání. Poslanci naopak nesmí zveřejňovat tajné informace, typicky bezpečnostního charakteru.

Poslanci by také neměli zneužívat svého postavení ke svému (především finančnímu) prospěchu pro sebe nebo pro své blízké. Nesmí svou funkci využít ke komerci, Babiše ani Okamuru bychom tedy neměli vidět v žádné reklamě v televizi.

Některé body kodexu mají zjevně zabránit dalším strkanicím, jaké ve Sněmovně předváděl Volný. „Chování poslanců je založeno na vzájemné úctě a nesmí snižovat důstojnost Poslanecké sněmovny nebo ohrozit řádný chod parlamentní činnosti ani narušovat klidné prostředí v prostorách Poslanecké sněmovny,“ píše se v návrhu.

V poslaneckém „desateru“ najdeme také čísla. Poslanci například nesmějí přijmout dar vyšší hodnoty, než je pět tisíc korun. Případné porušení ustanovení Kodexu prověří Etická komise.

Podporu mezi jednotlivými kluby zavedení takového dokumentu má. Výjimkou je opoziční SPD. „Etický kodex odmítáme, protože jsme přesvědčeni, že je nadbytečný,“ řekl již dříve člen výboru a místopředseda poslaneckého klubu SPD Radek Rozvoral.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video