Kočičková se omluvila prasatům

  • 1231
Skandál "komunisté a prasata" pokračuje. Jeho hlavní aktér, Ester Kočičková, spor přiostřila. V neděli se v Ústí nad Labem omluvila prasatům za to, že je urazila přirovnáním ke komunistům. Moderátorka otevírala rekonstruovaný pavilon šelem v tamní zoo.

Kočičková položila v ústecké zoo řečnickou otázku: "Kde jinde bych se prasatům měla omluvit, než právě na této půdě?"

Jednoznačně tím vyjádřila svůj postoj ke komunistům. Zároveň tak odpověděla na otázku, zda se omluví, nebo neomluví za svůj výrok v rádiu.

"To by člověk neřekl, co jedno prase nadělá muziky," řekla iDNES Ester Kočičková.

Aféra vypukla ve chvíli, kdy komunisté slyšeli satirický pořad Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Ptá se Ester Kočičková, respektive Olaf Lávka.

Kočičková v něm před týdnem vystoupila jako fiktivní doktorka Věra Slizková. "Dítě se ptá: A kdo je komunista? Já samozřejmě svýmu dítěti a svým psům říkám jednoznačně, že komunisti jsou prasata," řekla tehdy Slizková.

Komunisté poté oznámili, že si budou stěžovat Radě Českého rozhlasu a zváží i trestní oznámení.

Šéfredaktor rozhlasu se omluvil
Jan Pokorný, který je pár týdnů šéfredaktorem ČRo1 - Radiožurnálu, se v neděli posluchačům omluvil. "Omluvil jsem se za hrubý výraz, který se v našem pořadu objevil," vysvětlil redakci iDNES.

"Můj názor je neměnný už několik let. Nehodlám dopustit, aby se v éteru objevovaly vulgární výrazy. Platí to i pro satiru," dodal. Autory pořadu Ptá se už o svém stanovisku prý informoval. Pořad rušit rozhodně nehodlá.

"Náš pořad jede dál, o tom není pochyb," řekla iDNES Ester Kočičková. "K omluvě pana Pokorného se nechci vyjadřovat. To je jeho věc," dodala.

Žalujte i nás!
Odpůrci komunistů považují jejich záměr podat na Kočičkovou trestní oznámení za drzost. Požadují, aby její případné trestní stíhání bylo rozšířeno i na ně.

Pod tuto výzvu se podepsal mimo jiné senátor Martin Mejstřík, sochař David Černý, písničkář Jaroslav Hutka nebo režiséři Václav Marhoul a Vladimír Michálek.

Ester Kočičková při on-line rozhovoru v redakci iDNES. (17. března 2003)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video