Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nakažené klíště dokáže i zabíjet. Nebezpečný roztoč má teď hlavní sezonu

  17:25
Chladné jaro se přehouplo do léta a teplé počasí láká lidi ven do přírody. Tam však může číhat nebezpečí – infikované klíště. Nejčastěji přenášenou nemocí zůstává lymeská borelióza, proti které neexistuje očkování. Dalším závažným onemocněním je encefalitida. Jak dokládá příběh dvaatřicetiletého Petra Sedláčka, následky po nemoci přetrvávají ještě dlouhé měsíce i roky.
Sběr klíšťat

Sběr klíšťat | foto: Marie StránskáMAFRA

„Bude to skoro na den přesně osm let, protože to začalo o prázdninách, kdy jsme s kamarády jako každoročně jeli na vodu. Bylo to takové nevinné. První den na Berounce mi bylo dobře a hned druhý den ráno po snídani jsem se cítil hodně unavený. Přikládal jsem to tomu, že mám úžeh. Postupem dne mi bylo hůř, bylo mi na omdlení, tak jsem na lodi jen tak polehával, posedával a nedělal nic,“ popisuje Sedláček. 

Tehdy ještě nevěděl, co mu je, ale za vše mohlo infikované klíště. Měl encefalitidu. Ta je vedle lymeské boreliózy jedna z nemocí přenášená klíšťaty. Prvotní příznaky mohou být podobné chřipce, jedná se například o bolesti hlavy či zvýšenou teplotu. 

To potvrzuje také Petr Sedláček, který tentýž den začal cítit velmi silné bolesti hlavy. „Myslel jsem, že mi ta hlava upadne. Šel jsem ze stanu ven a měl jsem dvojí vidění,“ vzpomíná s tím, že pořád počítal s úžehem či dehydratací. Vzal si tak léky na bolest a snažil se hodně pít. Přečkal noc, během které se několikrát vzbudil a musel jít zvracet.

Přestože první symptomy se mu projevily na vodě, klíště chytil mnohem dříve. Příznaky encefalitidy se totiž objevují za 7 až 14 dní. „Přisát se na mě muselo někdy začátkem května, kdy jsme byli u našich na Šumavě s kamarádem lovit srnce. Tehdy jsme si vytáhl čtyři klíšťata,“ vzpomíná Petr.

Počet případů klíšťové encefalitidy stoupá od roku 2015. Tehdy jich Státní zdravotnický ústav zaznamenal 355, loni to bylo zhruba dvaapůlkrát více. Naopak počet případů lymeské boreliózy v posledních dvou letech klesal. Loni se jí nakazilo 3 710 lidí, zhruba o 390 méně než v roce 2019 a také nejméně za posledních pět let.

Když očkování nestačí

Proti encefalitidě se člověk může nechat očkovat, přičemž tento zájem podle Všeobecné zdravotní pojišťovny roste. To potvrzují také zařízení Moje ambulance, které mají přes třicet poboček napříč republikou. Jak uvedla mluvčí Jana Kuchařová, zatímco od ledna do května loňského roku dostalo očkování 2 500 lidí, letos to bylo 2 800.

V Petrově případě ani očkování nepředstavovalo stoprocentní ochranu. „Jsem nejen očkovaný, ale i přeočkovaný. Jenže jsem podle lékařky dostal tak silnou dávku, že se mi encefalitida projevila až po delší době, kdy jsem byl oslabený. Kdybych ale nebyl očkovaný vůbec, tak tu spolu dnes podle doktorky nemluvíme. Měl jsem štěstí,“ popisuje.

Zatímco lymeská borelióza je bakteriálního původu, což znamená, že k léčbě je možné použít antibiotika, klíšťová encefalitida je způsobena virem – v tomto případě mohou lékaři zvolit pouze symptomatickou léčbu zaměřenou ke zmírnění doprovodných příznaků.

Petr nakonec skončil v krajské nemocnici v Plzni. Diagnóza: podezření na klíšťovou encefalitidu, otok na mozku a zánět mozkových blan. Poté to bylo ráz na ráz. Vyšetření na magnetické rezonanci ukázalo, že zánět mozkových blan je silný. Hlava ho bolela neustále, byl malátný a zvracel. 

„V nemocnici Na Borech jsem šel na interním oddělení, kde mi udělali lumbální punkci (odsátí mozkomíšního moku), aby snížili otok na mozku a tlak na něj. V nemocnici jsem byl necelé dva týdny a pak šel do domácího léčení,“ dodává. Byl hodně oslabený, zrak se mu spravil za 14 dní, zhubnul několik kilo, ale byl relativně stabilizovaný. Rekonvalescence ale trvala několik měsíců, protože se k tomu přidaly další obtíže.

I u nekomplikovaného průběhu je nutné počítat nejméně s dvoutýdenní hospitalizací. Pracovní neschopnost trvá u pacienta s lehčím průběhem 4 až 6 týdnů. Těžší průběh vyžaduje delší hospitalizaci a může také znamenat dlouhodobější pobyt v rehabilitačních zařízeních. 

Petr navíc měl postencefalitický syndrom, který se vyskytuje asi u 10 procent nemocných a projevuje se poruchami koncentrace, paměti, nespavostí, snížením pracovního výkonu a úzkostí. „Takže mi bylo špatně i po psychické stránce. Půl roku jsem bral léky na tento druh úzkosti. Zhruba šest měsíců jsem věnoval doléčení encefalitidy a psychickému léčení. Tehdy jsem ještě studoval v Praze, kde jsem byl ve skluzu, nebylo to jednoduché období,“ uzavírá.

Fakta o nákaze

Klíšťata nakažená virem klíšťové encefalitidy můžete chytit kdekoli. Česká republika totiž patří k takzvaně plně endemickým územím. V roce 2020 bylo zaznamenáno 853 případů. Klíšťata se pomalu rozšiřují i v evropských státech, kde se dosud vyskytovala jen v určitých oblastech. Příkladem může být Švýcarsko či Německo. Proč dochází k rozšíření výskytu infikovaných klíšťat, není jasné, jednou z teorií je, že roli může hrát mírné klima a relativně teplé zimy. 

Pozdější sezona

Nejčastěji přenášenou infekcí je stále borelióza, na kterou zatím očkování není. „Takže je důležité zjistit riziko přenosu vyšetřením klíštěte, což usnadní případnou diagnózu a pomůže zabránit rozvinutí nemoci,“ uvádí Michaela Burýšková z laboratoře Protean, která klíšťata vyšetřuje právě na výskyt nemocí. V letošním roce identifikovali jedno z deseti vyšetřovaných klíšťat na boreliozu pozitivních.

Sezona klíšťat tento rok začala podle bioložky Aleny Žákovské z Masarykovy univerzity zhruba o čtrnáct dní později, než je běžné. V letech s teplejším jarem jsou klíšťata aktivní už od začátku března, letos to ale bylo v polovině března či na jeho konci, a to s nižšími počty klíšťat. Časté deště však prodloužily jejich aktivitu, takže budou nebezpečím ještě v červenci.

Chování klíšťat se v sezonách podle Burýškové nijak nemění, velmi aktivní jsou především za vlhkého počasí, vadí jim horko a sucho. Nemění se ani jejich infekčnost. „Zima byla opět mírná, takže úbytek klíšťat vlivem promrznutí se nedá očekávat,“ popsala.

Dovolená v Česku

„Lidé se rozdělili na dva proudy. Jedni nechtějí letos do zahraničí, protože se bojí koronaviru a nejrůznějších mutací, takže chtějí léto strávit v Česku. Proto pak chodí na očkování,“ popsala. Druhý proud se vycestovat nebojí a u moře očkování proti encefalitidě řešit ani nemusí.

Klíště vyndávejte v rukavicích, jinak se můžete nakazit, radí lékař

„Česká republika stále patří k zemím s nejvyšším výskytem klíšťové encefalitidy v Evropě. V roce 2020 bylo nahlášeno celkem 854 případů, což potvrzuje rostoucí trend posledních let,“ říká Hana Tkadlecová ze společnosti Avenier provozující centra očkování a cestovní medicíny.

Přesto je proočkovanost v Česku velmi nízká. Podle Tkadlecové to není ani třetina populace. Nízká proočkovanost má však odraz ve vyšších počtech pacientů s klíšťovou encefalitidou.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...