Prezident Václav Klaus a premiér Mirek Topolánek na společném setkání, 17. března 2008

Prezident Václav Klaus a premiér Mirek Topolánek na společném setkání, 17. března 2008 | foto: Jan Zátorský, MF DNES

Klaus a Topolánek si na summit NATO rozdělili role

  • 3
Ve středu a v pátek příští týden povede českou delegaci na summitu NATO v Bukurešti prezident Václav Klaus, ve čtvrtek jí bude šéfovat premiér Mirek Topolánek. Shodli se na tom zástupci vlády, kteří se dnes s prezidentem kvůli vrcholnému setkání sešli. Summit začne v rumunské metropoli 2. dubna.

Hlava státu tak bude hrát hlavní roli při středečním zahájení zasedání a v pátek, kdy bude Severoatlantická aliance jednat s Ruskem a Ukrajinou.

Premiér Topolánek bude republiku zastupovat při čtvrtečním jednání, kdy by se podle jeho slov měly schvalovat závěry summitu a také jednat o Afghánistánu.

Předseda vlády po dnešním jednání také nevyloučil, že by česká vláda mohla do zahájení summitu přece jen zformulovat svůj postoj k vyhlášení nezávislosti Kosova.

Prezident pozval na Hrad kromě premiéra také vicepremiéra pro EU Alexandra Vondru, ministryni obrany Vlastu Parkanovou a náměstka ministra zahraničí Tomáše Pojara, který je hlavním vyjednavačem české diplomacie v otázce amerického protiraketového štítu.

Tématem dnešního setkání byla i otázka protiraketové obrany ve střední Evropě, kterou se mají špičky NATO na summitu také zabývat. O uzavření česko-americké smlouvy k radaru však zatím nemluvili.

"Její uzavření se očekává v nejbližších týdnech. Pro českou diplomacii však není rozhodující, zda dokument bude podepsán před, během nebo po summitu," uvedl Topolánek.

Spojené státy chtějí na území Česka a Polska vybudovat obranný protiraketový systém. Ten by kromě radaru umístěného v Brdech měla tvořit ještě základna s desítkou raket, která by měla vzniknout v Polsku. Oba státy zatím s Američany vyjednávají.

Vše o americkém radaru v Česku

O radaru u nás diskutuje také předseda ČSSD Jiří Paroubek, který je v těchto dnech na návštěvě v Rusku.

"Rádi bychom znali jejich názor  na plán vybudovat u nás protiraketovou základu nebo na Evropskou unii. Jejich stanoviska jsou důležitá pro to, abychom mohli formulovat zahraniční politiku, až budeme vládní stranou," vysvětlil před cestou Paroubek. - čtěte Lídři ČSSD chtějí v Moskvě jednat o radaru, premiér je kritizoval

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video