Miroslav Kalousek a Jan Kasal

Miroslav Kalousek a Jan Kasal po jednání koalice. (1. června 2005) | foto: Michal Sváček, MF DNES

KDU-ČSL: Ať platy politiků určuje soud

  • 61
Křesťanští demokraté neustávají ve svém boji s větrnými mlýny v podobě platů politiků. Nyní navrhli, aby o výši jejich mzdy rozhodovali soudci. Zatím to dělají sami poslanci. Podle Miroslava Kalouska by novela zákona vylepšila obraz zákonodárců v očích veřejnosti.

Lidovci v čele s Miroslavem Kalouskem, Janem Kasalem a Jaromírem Talířem se domnívají, že o výši platu politiků by neměli rozhodovat sami politici, ale zástupci soudní moci.

"Změnu zákona navrhujeme s přesvědčením, že povede k maximální transparentnosti a především lepší přijatelnosti ve společnosti při rozhodování o výši platů představitelů státní moci," uvádějí.

Za nejlepší řešení považují využít existující ustanovení zákona o rozhodování některých kompetenčních sporů, které zřizuje zvláštní senát složený ze tří soudců Nejvyššího soudu a tří soudců Nejvyššího správního soudu.

Výše platů by se odvíjela od průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře, jak ji každoročně vypočítává Český statistický úřad.

Langer: Je to populismus
Místopředseda KSČM Jiří Dolejš považuje návrh lidovců za zajímavý, je podle něj ale třeba ještě o něm diskutovat. "My jsme zatím spíš uvažovali o tom, že by se platy odvíjely nějakými koeficienty od mezd v republice," řekl iDNES Dolejš.

Naproti tomu Ivan Langer z ODS nemá pro iniciativu KDU-ČSL pochopení. "Já to považuji za naprostou hloupost. Už léta lidovci nepředložili nic, co by nebrnkalo na populistickou notu," domnívá se Langer.

Poslanci o svých platech rozhodují podle zvláštního zákona. Po povodních v roce 2002 Špidlova vláda prosadila zmrazení mezd, avšak loni parlamentem prošla novela, která zvýšila platy poslancům, senátorům, soudcům a žalobcům. - více zde

Lidovci už dříve navrhli také omezení některých politických výhod, jako je imunita či bezplatné létání na zasedání parlamentu. Kritici Miroslavu Kalouskovi vytýkají, že to dělá jen kvůli tomu, aby se zalíbil voličům. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video