Řidiči nejčastěji nedodrželi povinnou přestávku nebo jeli s přetíženým autobusem. Ilustrační foto

Řidiči nejčastěji nedodrželi povinnou přestávku nebo jeli s přetíženým autobusem. Ilustrační foto | foto: Martin Mráz

Každý sedmý řidič autobusu porušil předpisy, zjistila policie

  • 14
Zhruba každý sedmý řidič autobusu porušil na konci minulého týdne předpisy. Mezi přestupky patřilo například nedodržení doby odpočinku, jízda s přetíženým autobusem nebo s autobusem ve špatném technickém stavu. Odhalila to policie při dopravně-bezpečnostní akci, která se konala v pátek a v neděli.

Policisté se spolu s celní správou a jednotkami Centra služeb pro silniční dopravu zaměřili především na dodržování předpisů mezi profesionálními řidiči autobusů. Zkontrolovali jich celkem 161, u 22 zjistili nějaké provinění. Novinářům to dnes řekl specialista na nákladní a autobusovou dopravu Pavel Nosek.

Policie kontrolovala autobusy na sedmi stanovištích především na jižní Moravě, v západních Čechách a na Rozvadově. Zaměřili se také na kamionovou dopravu, protože v době konání akce platilo její omezení. Podle Noska omezení nerespektovalo několik zejména zahraničních řidičů.

Během letních prázdnin roste počet turistických autobusů. "Cestovní kanceláře bohužel nabírají jakýkoliv autobus tak, aby byly schopny uspokojit požadavky trhu," sdělil Nosek.

Akci ve stejném rozsahu chtějí policisté zopakovat do konce prázdnin ještě minimálně jednou.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video