Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Každé dítě se učí něco jiného, stěžují si rodiče i učitelé

Úroveň některých škol klesá a některé připravují děti hůře než jiné. Může za to reforma výuky? Velká část kantorů si na ni stěžuje. Ministerstvo připouští jen to, že se na její kvalitě podepisuje nedostatek peněz.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PW

Pulchritudinous Wendolene

20. 6. 2010 8:42
Aneb vitejte v EU, ktera napodobuje USA

a ktera nevi, co dela leva ruka, natoz prava...Skolni osnovy by mely byt stejne pro vsechny skoly, nac je originalita, kdyz je ve vsem neporadek? Ceske skolstvi se porad nejak inovuje, porad se neco meni, ale vysledek je cim dal tm horsi. Chce se rusit osnova pro vsechny stejna, chce se rusit psaci pismo, ucebnice se tensi a zaci vedi mene a mene, soukrome skoly se zdaji byt presnym opakem toho, cim maji byt. Na zakladni skole je biflovani dulezite. Kdyz neznate zaklady, nemuzete se ucit dal. Prave diky tomuto "nesmyslemu" biflovani jsou cesti zaci uspesni v zahranicnich skolach, kde se klade vic durazu na individualitu a mene jiz na uceni se. Prilis mnoho reforem, prilis mnoho kladeni durazu na prava deti, ale ne na povinnosti deti, upada kazen a upadaji znalosti. Opravdu nezavidim dnesnim ucitelum.

0 0
možnosti
AP

33andy

20. 6. 2010 7:48
Zatím chybí

ve všech školách, naučit děti se učit. Ne:,, Učte se, soustřeďte se... " Ale opravdu dle Komenského. ;-)

0 0
možnosti
MK

eltanin

14. 6. 2010 20:19
Špatný vtip

No jo, a bude stále hůř. Špatně připravení žácí --> špatní budoucí učitelé --> ještě horší absolventi ...atd.

To mi připomíná skvělý vtip jednoho mého bývalého učitele. Tedy my jsme to tehdy brali jako vtip. Vyprávěl nám o historii školství, jak je v jakési kronice z bůhvíkterého století zápis, ve kterém si představitelé obce pochvalují, jak dobrého učitele sehnali. Že umí nejen číst, psát a sčítat, ale dokonce i násobit menší čísla. My jsme se všichni rozesmáli a ten náš vyučující povídal: "Tak tam se vracíme." A my blbci jsme se smáli ještě víc.

0 0
možnosti
C

citrón123

14. 6. 2010 20:24
Re: Špatný vtip

Fakt není potřeba umět kdejaký nesmysl. R^

0 0
možnosti
SD

Dodo.01

14. 6. 2010 15:07
Vše co opravdu potřebuji vědět

Praktický život mi velmi často připomíná název knihy R. Fulghuma Vše co opravdu potřebujji vědět jsem se naučil v mateřské škole. Vždyť  žák střední školy využije cca 50 procent toho se učí. A to hlavně cizí jazyk a specializaci kterou si zvolil a to jen v případě že teorie odpovídá praxi což není vždy jisté. Vždyť kdo z Vás kdy použil Pascallův trojúhelník, rod činný a trpný, vzorce chemických reakcí, a mohl bych pokračovat opravdu hodně dlouho a přitom páni profesoři na podobných věcech lpěli jako by to byla jediná důležitá věc v životě. 

0 0
možnosti
MK

eltanin

14. 6. 2010 17:48
Re: Vše co opravdu potřebuji vědět

No, ale nějaký všeobecný rozhled přece být musí, ne? Alespoň mě teda trochu děsí představa setkání s třeba vynikajícím odborníkem, který by ale neměl ponětí o ničem, co by se přímo netýkalo jeho oboru. Řeknete "shoda přísudku s podmětem" a on na vás zírá, řeknete "Přemyslovci" on netuší o čem mluvíte, řeknete "kvadratická rovnice" a on myslí, že mu nadáváte... :-)

Ale pokud chcete praktické využití těch "zbytečných" znalostí, tak se zkuste přihlásit do nějakého vědomostního kvízu typu Chcete být milionářem. Budete mít dobrý pocit, že jste se ty věci nebifloval nadarmo a navíc dostanete peníze. ;-D

0 0
možnosti
K

Kozel_

14. 6. 2010 11:43
Nesmyslné biflování

Ano, s tím nelze než souhlasit, děti se musí učit jinak, kde to je na místě.V matematice musí dítě věci chápat, umět počítat, později chápat věty, umět věci odvodit, dokázat, počítat. V dějepisu by mělo dítě chápat souvislosti. Ale v rámci moderny dítě ze školy věci musí UMĚT. U dějepisu to znamená umět řadu věcí zpaměti, podobně zeměpis, chemie a jazyky. Pokud dítě neumí slovíčka a nedá dohromady gramaticky správnou či vůbec nějakou srozumitelnou větu, tak mluvit o kreativitě nemá smysl. V chemii to chce znát spoustu vzorečků, reakcí, názvů systematických i triviálních. Pak i chápat, proč a jak reakce probíhají. Ve většině předmětů to je hodně o pamatování si. K tomu to chce zpravidla i chápat určité souvislosti, ale určité věci chce se asi "nabiflovat", jako letopočty atd. Spíš to nesmí být jenom o tom biflování a pochopení věcí musí mít stejnou důležitost jak ta namemorovaná znalost.

0 0
možnosti
2

230573

14. 6. 2010 11:59
Re: Nesmyslné biflování

souhlas.ale jak má třeba osmák chápat když neumí násobilku ze třetí třídy.a násobilka, nebo obecně řečeno,látka na prvním stupni je v drtivé většině jenom o drilu.a taky je to poznat, že dnešní mladí už třeba moc gramatiku neumí.viz novináři i na idnes.gramatika mnohdy hrůza a ten co to má opravovat po nich je jěště horší.

0 0
možnosti
V

Voloda_35

14. 6. 2010 11:41
Základním problémem jsou práva dětí.

Po revoluci se sem postupně zanesl trend "aůternativní" výchovy, která je založena na demokratickém přístupu k výchově. To bohužel nefunguje a nikdy fungovat nemůže. Taková Džamila by zasloužila pár po (dosaďte dle libosti). Ve školách dětem chybí disciplína a ať už se tu budete rozohňovat jakkoli, tak si vzpomeňte na svá léta ve škole a na to, jak by to dopadlo doma, kdyby jste sprostě mluvili o učitelech. Pár rázných od rodičů by to velmi rychle vyřešilo. A o tom to je. Učitel musí vždy stát výše než žák a ten si nikdy nesmí dovolit jej napadnout. Dnes je to ale téměř normální, protože neexistuje nástroj, který by ty "nebohé a vždyhodné" děti strašil.

Řešení je nepopulární, nedemokratické a dokonce i nelidské a to zavést opět pevné osnovy, zákazy mobilních zařízení(potlačí se rozdíl v materiální výbavě), jednotnou uniformu(potlačí se tím rozdíly v oblékání) zavést povinnost plnění uložených úkolů(neplnění bude rodiče stát peníze) a překvapivě i možnost tělesných trestů.

0 0
možnosti
K

Kozel_

14. 6. 2010 11:47
Re: Základním problémem jsou práva dětí.

Děti práva jistě mají mít. Ale to, co se pod tím představuje a v pojetí zelených mozků, to je tragédie. Bez kázně ve škole se děti nic nenaučí. Pokud např. gymnaziské mají 7 h denně školy a hodinovou přestávku, tj. 8 h ve škole, tak by se doma učit už moc neměli. Měly by umět především ze školy, doma se učit jen okrajově. Spočítat příklad, naučit se slovíčka z jazyka atd., celkem by to mělo být tak do hodiny denně. S tím, že dítě většinu věcí ze školy skutečně umí.

Zelení reformátoři umí leda zajistit, že dítě se ve škole nic nenaučí, paradoxně úpadek kázně a nedotknutelnost dětí vede k jejich častější vzájemné šikaně, často dosti brutální.

0 0
možnosti
IV

Hell2

14. 6. 2010 11:37
Problém je v reformě i jinde

Problémů ve školství je víc.

1) A řekl bych, že nejméně jich je na straně kantora, který za pár šupů je tím nárazníkem mezi špatnou reformou, rodiči a dětmi. Přesto jich znám kupu velmi kvalitních a řekl bych dokonce, že čím horší plat, tím spíš zůstávají ti dobří nadšenci. Ti zlatokopové jdou jinam.

2) Rodiče dnes ale nehledají školu, kde jsou vyšší nároky a děti se víc naučí. Naopak, je trend hledat školu, kde jsou nároky na dítě nízké¨a známky se dávají zadarmo. 

3) A čím jsem asi měl začít. Je příliž mnoho středních škol na počet vycházejících žáků.  Důsledkem této situace se školy o děti doslova perou a není výjimkou, že i žák se dvěma pětkami na vysvědčení se dostane na kdysi prestižní průmyslovku. Že potom musí klesat i nároky na takto uměle udržované středoškoláky, je jasné. Navíc ty děti na ZŠ nic nenutí se učit. Ony se dostanou, kam chtějí i bez znalostí.

0 0
možnosti
K

Kozel_

14. 6. 2010 11:53
Re: Problém je v reformě i jinde

S všemi body nutno souhlasit. Špatně placený učitel, leckdy zesměšňovaný i ve filmu či seriálech, kdo tam pak zůstane. Většina absolventů pedagogiky učit nejde, další končí po roce. Rodiče málokdy hledají náročnou školu, ale právě nenáročnou. Nejde jim o vědomosti, ale papír za minimum námahy a schopností. 92% dětí získá maturitu, to byl dřív počet dětí, co dokončily 9. třídu. Je moc sš a na sš vzdělání by měly mít nárok jen ty chytřejší děti. Zredukovat kapacitu státních škol a soukromé zcela bez dotací. Cílem nesmí být vyprodukovat hloupé maturanty, ale méně kvalitních maturantů.

Špatný je systém dotací za žáka, od zš přes sš až na vš. Školy se nezbaví neschopných, jsou za to peníze. Žák je zákazník a dle toho to vypadá. Řešení by tu byla celá řada, např. optimalizace sítě škol. Stanovit počet tříd, školu nedotovat podle počtu žáků, ale dle počtu tříd. Přidat další kritéria, jak školu hodnotit, např. kvalita absolventů a jejich úspěšnost v rámci jednotných maturit, na vš apod.

0 0
možnosti
SCA

Sat Cit Ananda

14. 6. 2010 11:35
Lákají vás adrenalinové sporty?

http://www.outsidermedia.cz/Article.aspx?id=3351

Už máte za sebou bungee jumping, let stíhačkou, potápění mezi žraloky či střemhlavý skok do propasti?

 

Tak zkuste něco opravdu nebezpečného-  – učit na základní škole!

0 0
možnosti

Petrsafra

14. 6. 2010 11:43
Re: Lákají vás adrenalinové sporty?

 je to pravda, že v Anglii může učitel učit jen tři nebo pět let a pak si musí na rok najít něco jiného?

0 0
možnosti
S

Starej_Mraf

14. 6. 2010 11:15
Klesá úroveň...

no není se čemu divit. Volné osnovy, špatně placení učitelé (sice musí mít za každou cenu VŠ titul, ale nikdo už neřeší kvalitu školy). Také bohatí rodičel hloupých žáků si umí (nejen) zaplatit dobré známky (třeba takové známky získají i zastrašováním učitele, že přijde o místo a věřte, že to umí zařídit). Integrace cikánů a podobných živlů do normálních škol zpomaluje výuku, ale třídy pro nadané děti prostě nejsou. Dřív se blba ve třídě zbavovalo tak, že se vrazil do zvláštní školy, takže blb ostatní nebrzdil. Neřešilo zda to má od přírody nebo se jen málo učí, prostě neměl výsledky a hotovo. Zlom nastane až budou žáci z 9. třídy vycházet negramotní (musíme přeci chudáčky, kteří se nenaučí číst ani psát integrovat do normálních škol, aby se necítili poškození). Další zlom nastane, až budou existovat negramotní absolventi středních škol (viz. státní střední školy v USA). ;-O

0 0
možnosti

Petrsafra

14. 6. 2010 11:21
Re: Klesá úroveň...

- další zlom, až negramotní učitelé budou učit negramotné žáky. to bude negramotnost norma a začne se uplatňovat zákon o antidiskriminaci proti negramotným. nejhorší je negramotnost v rozlišování dobrého a zlého.

0 0
možnosti
DC

Daniel Ch

14. 6. 2010 11:00
.

Hm úroveň klesá a může za to reforma. Bohužel tomu tak není. Klesá hlavně kvalita pedagogů ale není se co divit. Já bych za ty peníze také neučil. Hlavně že máme plno policistů,kontrolorů,vojáků atd. Za pár let nebudeme mít kvalitní učitele ani lékaře. Potom možná někdo začne zase upřednostňovat tyto skupiny na úkor třeba plolicie atd. Prostě nechápu jak může začínající policista nebo voják s maximálně střední školu brát více než lékař nebo pedagog.

0 0
možnosti

Petrsafra

14. 6. 2010 11:14
Re: .

já bych za 17 000,- až 19 000,- čistého učil. kuchař má 11 500,- a demonstrovat si nemůžu dovolit.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!