Eva Michaláková | foto: Petr Topič, MAFRA

Štrasburský soud se obrátil v případu Michalákové na Norsko. Chce vyjádření

  • 399
Případ Evy Michalákové se posunul u Evropského soudu pro lidská práva do další fáze. Žena, které norský sociální úřad Barnevernet odebral v roce 2011 syny D. a D., podala o několik let později stížnost ve Štrasburku. Podle nového vývoje se soud obrátil na norskou vládu, aby se ke stížnosti vyjádřila.

O posunu v sobotu informoval sever iROZHLAS.cz. „Evropský soud pro lidská práva oznámil věc norské vládě, nyní budou mít prostor pro vyjádření,“ potvrdila pro médium advokátka Dora Boková.

Server také upozornil na to, že se jedná o určitý úspěch, neboť 90 procent stížností je soudem zamítnuto.

„Vzhledem k tomu, že statistická většina podaných žádostí – ta se pohybuje kolem 90 procent – je odmítnuta, aniž je žalovaná vláda žádána o stanovisko, je jistým úspěchem, že tyto stížnosti prošly zmíněným sítem a postoupily do další fáze projednávání,“ uvedl pro server český vládní zmocněnec při soudu Vít Schorm.

Boková doplnila, že poslední vývoj ovšem automaticky neznamená, že by se celá věc rozhodovala u soudu. Ten totiž ještě může stížnost prohlásit za nepřijatelnou.

Michaláková není jediná

iROZHLAS.cz upozornil také na to, že případ Evy Michalákové není jediný takový, který má soud ve Štrasburku na stole. Stížností na norskou vládu kvůli odebrání dětí řešil během letních měsíců více.

Kauzu synů Michalákové mohl ovlivnit psychiatr, který stahoval dětské porno

„17. června 2019 bylo norské vládě oznámeno dalších 16 stížností týkajících se uvedené problematiky,“ řekla slovenská zástupkyně u štrasburského soudu Marica Pirošíková. Mezi nimi je i stížnost rodiny Ladických, která od roku 2015 bojuje s Barnevernetem o dceru Maxine. Podle babičky Janky vadilo úředníkům, že matka prošla dětským domovem a pobytem u pěstounů a že otec je cizinec ze Slovenska.

Michaláková podala stížnost k soudu v polovině roku 2017. D. a D. Michalákovi se narodili v Norsku v letech 2005 a 2008. Jejich rodiče i oni mají české občanství. Úředníci přišli pro chlapce v květnu 2011 kvůli podezření na násilí v rodině a pohlavní zneužívání. Žádné obvinění se nepotvrdilo a policejní vyšetřovatelé dokonce vypovídali ve prospěch Michalákové. 

Chlapci i přesto zůstali rozděleni ve dvou pěstounských rodinách. Mladšího syna viděla matka naposledy v srpnu 2015, staršího před více než pěti lety. Chlapec podle norských úřadů o setkání nestojí.

Příběh odebrání dětí v Norsku:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video