Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Království pravdy a lásky je blízko, znělo na mši. Přišli Zeman, Babiš i Pavel

  8:40aktualizováno  11:32
Na nedělní bohoslužbu za vlast v katedrále sv. Víta na Pražském hradě přišel prezident Miloš Zeman i oba prezidentští kandidáti Andrej Babiš a Petr Pavel se svými manželkami. „Boží království je ve vás, když v sobě necháte vládnout pravdu, spravedlnost a lásku, když budete vytvářet pokoj a ne napětí, když budete vyzařovat lásku a ne zlobu,“ apeloval při mši pražský arcibiskup Jan Graubner.

„Srdečně vás vítám na bohoslužbě, při které chceme prosit za naši vlast, o boží milosrdenství, boží přízeň a požehnání,“ přivítal přítomné politiky, veřejnost i lidi u televizních obrazovek bohoslužbu sloužící pražský arcibiskup Jan Graubner. „Stůjme před Bohem pokorně. Přiznejme své chyby a prosme, ať nám Pán srdce očistí, ať nám odpustí a dá nám nového ducha,“ dodal.

„Nacházíme se uprostřed voleb hlavy státu a máme hlavy plné starostí, strachu, snů i velikých plánů. Do této situace přichází k nám i Ježíš se svou výzvou - „Začněte myslet jinak“. Ano, právě teď je vhodný čas, boží království je blízko. Později vysvětlí, že jde o království pravdy, spravedlnosti, lásky a pokoje,“ pronesl před plnou svatovítskou katedrálou Graubner.

„(Ježíš) Přidá důležitou radu - nikam za ním neběhejte a nenechte se zmást, že je tam či onde. Boží království je ve vás, když v sobě necháte vládnout pravdu, spravedlnost a lásku, když budete vytvářet pokoj a ne napětí, když budete vyzařovat lásku a ne zlobu. Boží království je mezi námi, když dovedeme tyto hodnoty vnášet do našich vzájemných vztahů,“ dodal.

Arcibiskup se dotkl také války na Ukrajině i ekonomických výzev. „I když se vám může zdát, že jste v dnešní společnosti jako ti galilejští kdesi na okraji, ve tmě a ve stínu smrti. Že ve světě roste nejistota, zmatek strach a beznaděj... boží království je blízko,“ ujistil věřící. „I přes ztrátu blahobytu, a dokonce konkrétní zkušenosti s chudobou, otevřete oči a také srdce. Nebojte se,“ řekl.

Lidé se na bohoslužbě pomodlili za český národ, volbu nového prezidenta, zdraví a pokoj současné hlavy státu Miloše Zemana, zemřelého exprezidenta Václava Havla, lásku pro rodiny nebo mír na Ukrajině.

OBRAZEM: Korunovační klenoty přilákaly davy. Podívejte se na ně zblízka

Do bohoslužby byl vybráno také čtení z prvního listu apoštola Pavla Korinťanům. „Napomínám vás bratři jménem našeho pána Ježíše Kriste, buďte všichni za jedno a ať mezi vámi nejsou roztržky. Stejně usuzujte a stejně smýšlejte,“ zaznělo na mši. „Jak aktuální,“ podotkl arcibiskup. „Všichni chceme ráj na zemi, ale každý podle svého a někdy to dokonce vypadá, že bychom byli schopní ty, co to vidí jinak, zadupat do země,“ dodal Graubner.

Prezidentské volby

Na závěr nedělní bohoslužby zazněla modlitba za vlast, státní hymna a svatováclavský chorál. Prezidentští kandidáti Petr Pavel a Andrej Babiš stáli před vitrínou s korunovačními klenoty bok po boku. Po bohoslužbě si oba i s prezidentem Zemanem prohlédli v katedrále vystavené korunovační klenoty. K nim také zástupci církve přenesli lebku svatého Václava.

Po bohoslužbě výstava pro veřejnost pokračuje až do 21:00. Ve vitrínách v katedrále mohou lidé vidět svatováclavskou korunu, královské žezlo, královské jablko, zlatý ostatkový kříž a korunovační meč. V samostatné vitríně je pak vystaven korunovační plášť. Lebka svatého Václava byla během bohoslužby umístěna hned vedle oltáře.

Výstava klenotů trvá do úterý

Výstava korunovačních klenotů měla původně skončit v sobotu, Hrad však před několika dny oznámil její prodloužení do úterý. V pondělí a úterý je výstava otevřena od 08:00 do 18:00. Výstava klenotů i bohoslužba za vlast jsou součástí oslav 30 let od vzniku samostatné České republiky.

Fronta zájemců, kteří chtějí vidět korunovační klenoty českých panovníků na vlastní oči, se před katedrálou uzavírá zhruba okolo 13. hodiny. Na lidi, kteří by se postavili do fronty odpoledne, by se totiž už do konce výstavy nedostalo.

„Není to tolik o zájmu, jako o tom, kolik jsme schopni lidí odbavit, jak moc kustodi odbavují průběh u samotné vitríny. Zájem by byl větší, bohužel každý den musíme oznamovat určité části lidí stojících ve frontě, že už se na ně nedostane. V určitý čas uzavřeme Jižní zahrady, kde je hlavní část fronty, tak, aby se ti poslední dostali na výstavu kolem 17:30, přičemž oficiálně výstava končí v 17:00,“ vysvětlil mluvčí Kanceláře prezidenta republiky Vít Novák.

Ani mráz nezchladil zájem o klenoty. Fronta se uzavře už kolem 13. hodiny

Návštěvnost kolem 4 500 lidí za den v katedrále se podle hradní kanceláře nedá zvyšovat. Kapacita Vladislavského sálu, kde bývaly klenoty vystaveny dříve, byla asi tři tisíce lidí. „Jsme samotni překvapení tím, že se do katedrály daří dostat tak velký počet zájemců,“ uvedl Novák.

Policie se podle něj snaží maximálně urychlit prohlídky. Lidé mají po vstupu do katedrály u samotné vitríny s klenoty na jejich prohlédnutí asi 20 sekund.

Výstavu provázejí také mimořádná bezpečnostní opatření. Přímo u vitríny s klenoty stojí dva členové hradní stráže, další hlídají spolu s vojáky a policisty po celém chrámu. Stejně jako v minulosti je vstup na výstavu zdarma a přednost mají návštěvníci na invalidním vozíku s průkazem ZTP či ZTP/P.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...