Kasl: Klaus odporem k euroústavě škodí

  • 330
Do sporu s Václavem Klausem o euroústavu přibyl další účastník. Na stranu Lubomíra Zaorálka a vrcholných představitelů europarlamentu se postavili Evropští demokraté, strana bývalého pražského primátora Jana Kasla. Prezident podle nich poškozuje zájmy České republiky.

"Smlouva má jistě daleko k dokonalosti, ale představuje kompromisní výsledek dohody všech členských států," vzkázala Klausovi Jana Hybášková, europoslankyně za ED.

Evropští demokraté se domnívají, že český prezident na podporu vlastních tvrzení uvádí nepravdy o obsahu a dopadu smlouvy. "Jako prezident České republiky máte reprezentovat jednotnou zahraniční a integrační politiku, kterou však neurčujete vy, ale česká vláda," míní strana exprimátora Jana Kasla.

"Jste však zvolenou hlavou českého státu a musíte se tedy vyjadřovat jako prezident, ne jako občan Václav Klaus. Od prezidenta republiky očekáváme respekt k většinovému názoru a Ústavě ČR," zakončili svůj dopis Evropští demokraté.

Pod dopis připojili svůj podpis Jan Kasl jakožto předseda strany, Jana Hybášková, která za ED sedí v Evropském parlamentu, dále místopředseda strany Stanislav Polčák a senátor Jan Horník.

Dopis Evropských demokratů prezidentovi čtěte ZDE

Václav Klaus se k jejich iniciativě podle ČTK dosud nevyjádřil. Prezident nyní čelí útokům už ze tří stran: od Evropských demokratů, předsedy Sněmovny Lubomíra Zaorálka a od čelných představitelů europarlamentu Roca Vidal-Quadrase a Jo Leinena.

Klausovým oponentům se nelíbí, že český prezident veřejně kritizuje text euroústavy a nepřímo vybízí k jejímu nepřijetí. Roznětkou byla Klausova euroskeptická předmluva ke knize Řekněme své ano nebo ne evropské ústavě. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video