Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Každá školka zvládne dvouleté děti s podporou státu, říká ředitel jeslí

  1:01
Školky se připravují na zákon, podle něhož musí od roku 2020 přijímat dvouleté děti. V soukromých jeslích a školce Bambíno se o tak malé děti starají už roky a vědí, jak může být taková péče občas náročná. „Všechny školky mohou být na malé děti připravené, stát jim pro to ale musí vytvořit podmínky,“ říká ředitel jeslí Tomáš Trnka.

Nebýt nápisu na fasádě budovy, málokdo z kolemjdoucích by tušil, že se to uvnitř prvorepublikové vily na pražských Vinohradech hemží malými dětmi. Soukromé jesle a školka Bambíno se už deset let starají i o ty nejmenší – některým je teprve šest týdnů. Chodí sem však také dvanáct dvouletých dětí, tedy těch, o jejichž péči se právě teď bouřlivě diskutuje.

Podle zákona, který politici schválili v roce 2016, mají mít školky povinnost starat se od roku 2020 také o dvouleté děti. Podle odpůrců zákona tak malé děti do školky nepatří. Vznikla kvůli tomu i petice, kterou dosud podepsalo přes čtrnáct tisíc lidí. Píše se v ní, že malé děti by měly být doma, protože do tří let věku se formuje až devadesát procent naší osobnosti, a je proto důležité, aby dítě navázalo vazbu s matkou.

S tím však Trnka nesouhlasí. „Podle mého názoru neexistuje univerzální spodní hranice pro to, kdy dítě může začít chodit do kolektivu – ať už do jeslí, nebo do školky. Musí být ale na vstup do takového zařízení připravené. Není pravdou, že žádné dvouleté dítě není připravené, a není pravdou, že každé tříleté dítě je připravené,“ dodává ředitel jeslí a školky Bambíno a také Základní školy Square.

Podle něj záleží na osobnosti dítěte a jeho psychomotorickém vývoji. Rodičům tak vždy radí, jakým způsobem mají svého potomka motivovat a pracovat s ním před nástupem do školky.

„Rodiče by měli dítěti vysvětlit, že nejde do školky, protože už na něj nemají čas, ale protože ho tam čekají nové zážitky, najde si nové kamarády, naučí se nové věci. Je nutné o tom mluvit tak, aby se dítě do školky těšilo, vědělo, že se to stane, a mohlo se na to připravit,“ říká Trnka. 

Rodičům doporučuje, aby s dítětem obešli několik školek a dali potomkovi šanci spolurozhodnout o tom, jakou mateřskou školu bude navštěvovat. „My si s rodiči vždy povídáme o tom, co od nás očekávají, protože ne každá školka je pro každé dítě a naopak. Je potřeba vyladit to, co rodič očekává a co školka nabízí,“ uvedl Trnka.

Na jednu učitelku až dvacet čtyři dětí

Podle kritiky, která zaznívá ohledně připravovaného zákona, nemůže být školkám plošně nakázáno, aby přijímaly dvouleté děti, protože pro to nemají vhodné podmínky.

V jeslích Bambíno se jedna učitelka nebo učitel stará o maximálně deset dětí, kterým tak mohou věnovat dostatečnou individuální péči. Za to však také musí rodiče zaplatit – školkovné pro děti do tří let v případě, že do jeslí chodí každý všední den v týdnu, činí bezmála devatenáct tisíc korun za měsíc. 

Veřejné mateřské školy jsou sice zadarmo, ale na jednu učitelku v praxi často připadá třída čítající až dvacet čtyři dětí. Ty dvouleté toho však nezvládají tolik jako o rok starší děti, učitelky je musí přebalovat a věnovat jim více individuální péče. A na to ve veřejném školství nejsou prostředky.

Školky budou potřebovat víc pracovníků, a to i těch nepedagogických, jako jsou chůvy nebo zdravotní sestry. Není však jasné, zda si je budou moct dovolit zaplatit. Kromě toho budou muset školky sehnat peníze na vybavení – na nočníky, přebalovací pulty nebo likvidaci použitých plen.

Podle Trnky může být každá školka připravena na přijímání dvouletých dětí, ale musí mít dostatek času a prostředků, aby tomu uzpůsobila podmínky.

„Všichni rodiče, kteří potřebují, aby jejich děti navštěvovaly školky už například ve dvou letech, mají tu možnost mít a stát by jim tuto možnost měl zajistit,“ říká Trnka.

„Pro nás je důležité neklást na děti nesmyslné nároky, ale pracovat s individualitou dítěte a pozitivně je motivovat v přirozeném rozvoji jejich kompetencí. Dvouleté děti zvládnou spoustu velkých věcí, důležitá je pozitivní motivace a práce s menšími skupinami dětí,“ dodává Trnka.

Václav Klaus mladší (ODS) přišel před několika týdny s návrhem na zrušení zákona, který dává školkám povinnost přijímat dvouleté děti. Klausův návrh našel podporu také u Senátu. Vláda se však proti návrhu postavila. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) uvedl, že je potřeba změnit financování výstavby mateřských škol.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...