Nouzový stav už ne, rozhodla KSČM. Babiš varuje před katastrofou

  • 1496
Výkonný výbor KSČM schválil jasnou většinou stanovisko nepodpořit další prodloužení nouzového stavu. Takové doporučení dostanou i poslanci KSČM. Širší vedení komunistů se bavilo i o tom, zda má pokračovat tolerance KSČM k menšinové vládě Andreje Babiše. Jednání o toleranci vlády mají pokračovat do března.

„Jednotlivá opatření může vláda řešit podle zákona o ochraně veřejného zdraví,“ řekl po jednání výkonného výboru KSČM předseda Vojtěch Filip.

KSČM: Řešením není zavřít lidi mezi čtyři stěny

„Rozhodně se ohrazujeme proti výrokům pana premiéra, že ohrožujeme životy a zdraví našich spoluobčanů. Naopak, KSČM šlo vždy právě o občany a i teď tomu není jinak. Musíme myslet na zdravý vývoj našich dětí i všech ostatních. Vládní představa, že řešením je zavřít lidi mezi čtyři stěny, rozhodně není naší vizí.“
(Ze stanoviska výkonného výboru ÚV KSČM)

Předchozí souhlas s nouzovým stavem komunisté podmiňovali návratem žáků prvního stupně do školních lavic od února a otevřením zimních středisek.

„Vláda ČR naše podmínky nebrala vážně a rozhodla se jinak. Zatímco jiné evropské státy považují uzavírání základních škol až za ten nejzazší krok v rámci epidemických opatření, v Česku je to naopak. Vzdělání zde skutečně není prioritou. Výkonný výbor ÚV KSČM doporučuje Poslaneckému klubu KSČM nepodpořit prodloužení nouzového stavu,“ shodlo se vedení komunistů.

Nouzový stav platí do konce neděle 14. února. Babiš by jeho neprodloužení považoval za katastrofu. „Znamenalo by to totální kolaps zdravotního systému a obrovský nárůst úmrtnosti,“ řekl premiér před odletem do Budapešti. Nemohla by podle něj být v nemocnicích nasazena armáda. „Byla by to katastrofa,“ uvedl předseda vlády.

Do Budapešti míří za maďarským premiérem Viktorem Orbánem kvůli zkušenostem s ruskou vakcínou Sputnik V. Babiš totiž přiznal, že vakcín k očkování proti covid-19 nemá Česká republika dostatek. Filip připomenul, že již dříve komunisté vyzvali k nákupu vakcíny Sputnik V z Ruska a aby se vláda při nákupu vakcíny nefixovala jen na Evropskou unii.

Vláda chce o další prodloužení nouzového stavu požádat Sněmovnu příští týden v pondělí s tím, že poslanci o tom mají hlasovat ve čtvrtek. Babiš teď ale teď nemá pro další trvání nouzového stavu zajištěnou podporu. Až dosud se mohl spolehnout na komunisty, ale to už neplatí. „Musí si najít někoho jiného,“ řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Hamáček chce pomoc opozice, Piráti dali podmínky

„Neprodloužit nouzový stav znamená hazard se zdravím a lidskými životy všech, bez ohledu na sympatie či antipatie k vládě nebo opozici. Jsem připraven jednat o konkrétních opatřeních, ale handlovat hlasy za rušení opatření je nedůstojné,“ reagoval na rozhodnutí komunistů ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že jeho strana je připravena jednat s vládou o prodloužení nouzového stavu. „Pokud bude kabinet konečně ochotný jednat v zájmu občanů a přistoupit na naše návrhy, které by zemi pomohly, jsme ochotni o prodloužení diskutovat. Jsem však skeptický. Pan Babiš se pořád fotí, ale reálné kroky, které by zemi pomohly, nedělá,“ napsal na Facebooku Bartoš.

Podmínky Pirátů podle něj jsou dostatečné kompenzace pro zasažené lidi a firmy, jasná pravidla pro školy a umožnění ředitelům v těchto pravidlech umožnit výuku i jinak, než distančně. A také schválení pandemického zákona, který bude mnohem šetrnější k právům a svobodám lidí, než je nouzový stav.

Vláda nám lhala, nesplnila podmínky, řekla Konečná

To, že vedení komunistů na delší nouzový stav nekývne, bylo jasné již v pátek ráno před jednáním výkonného výboru KSČM.

„Z informací, které mám, se domnívám, že by nouzový stav být prodloužen neměl. Nejenom proto, že vláda nám lhala, protože jsme si dali podmínky, které šly splnit za dodržení všech opatření a které by ulehčily život lidem v České republice,“ řekla iDNES.cz místopředsedkyně strany a europoslankyně Kateřina Konečná.

„Volání minimálně po otevření škol je obrovské a já se mu nedivím, protože ty děti rok nechodí do školy a je to problém,“ dodala europoslankyně, která má ambici nahradit Filipa v čele strany. Odhadla, že nouzový stav ve vedení KSČM podporu nezíská. A nemýlila se.

„Kdo má jaká relevantní data, že jsou školy hromadným šiřitelem nákazy?“ podpořil slova Konečné o tlaku na otevření škol i poslanec Jiří Dolejš.

„Zároveň se nedomnívám, že vyhrožování pana ministra Hamáčka, že vytvoříme krizovou situaci, je pravdivé. Vláda má dost nástrojů a kdyby se snažila, může jich mít ještě víc, hodně nástrojů mají i samotné kraje,“ řekla místopředsedkyně KSČM. Některé kroky lze podle ní dělat i bez nouzového stavu. „Vláda si chce diktovat, ale my nejsme součástí vlády, jsme prostě někdo, kdo ji toleruje,“ řekla IDNES.cz Konečná.

Buď Babiš napraví, co spáchal, nebo ho nebude KSČM tolerovat, řekl Grospič

„Pokud vláda něco požaduje, ale nedodrží vzápětí svůj závazek a svá slova –⁠ a nejde jen vleky a skiareály, ale i ve vztahu ke školám, nebo k otevření některých segmentů obchodů, maloobchodů –⁠ a jede dál i přes slib, který dala jak ve Sněmovně, tak nám interně, tak to považuji za nečestné jednání,“ uvedl v rozhovoru pro iDNES.cz místopředseda komunistů Stanislav Grospič.

Opatření přestala fungovat, připustil Blatný

Ministr zdravotnictví Jan Blatný argumentuje, že trvá enormní zatížení nemocnic počtem hospitalizovaných s covid-19 a navzdory restriktivním opatřením se nezastavil pokles počtu nově nakažených. „Opatření, která jsme zavedli, přestala fungovat,“ řekl Blatný a varoval před kolapsem nemocnic.

Komunistický poslanec Dolejš mu oponoval, že katastrofická varování vládě nepomohou a že ministr Blatný bojuje o své křeslo ve vládě.

Ministr zdravotnictví také už ve čtvrtek v ČT řekl, že vláda bude muset už v pondělí zvážit další omezení pohybu. „Věc, která je možná, je přistoupit k dalším nějakým zpřísňujícím opatření, kde jedním z nich je například další omezení mobility lidí, například mezi kraji,“ řekl Blatný.

KSČM naštvalo, že ji vláda podvedla ohledně armády

Komunisté při jednání širšího vedení jednali i o naplňování dohody o toleranci, kterou strana uzavřela s hnutím ANO.

Komunisty popudilo, že si vláda nedělá nic moc z toho, že KSČM podpořila rozpočet na letošní rok jen za podmínky, že rozpočet armády přijde o 10 miliard korun. To se sice stalo, ale vláda už minulý týden armádě z rozpočtové rezervy vrátila polovinu této částky. To berou komunisté jako podraz.

V KSČM převažuje rozčílení nad tím, co udělal premiér, říká Grospič

Požadují, aby poslanci vládních stran ANO a ČSSD pomohli prosadit uzákonění pětitýdenní dovolené pro všechny zaměstnance a spojení zdravotních pojišťoven ministerstev vnitra a obrany. Na jejich sloučení se podle Filipa tento týden ANO a KSČM dohodly, řekl po jednání s Babišem.

Poslanec Zdeněk Ondráček řekl, že je připraven hlasovat i pro nedůvěru vládě. Připomněl, že jako jediný z komunistických poslanců vládě Andreje Babiše ani důvěru nedal. Jednání o plnění dohody o toleranci vlády mezi komunisty a hnutím ANO ale budou pokračovat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video