Je to jako trest za výrok o obrazu císaře pána, odvolal se Staník na Švejka

  • 8
Soud ve středu nerozhodl o odvolání bývalého tajemníka SPD Jaroslava Staníka proti ročnímu podmíněnému trestu za nenávistné výroky, jednání odročil na září. Staník tvrdí, že se za jeho obviněním skrývá politická objednávka a snaha poškodit SPD. Přirovnal se k literární postavě hostinského Palivce, který byl zatčen za výrok o obrazu císaře pána: „Visel tam a sraly na něj mouchy.“

Verdikt soudu vedle roční podmínky uložil Staníkovi také peněžitý trest 70 tisíc korun.

Odvolací senát vyhověl jednomu ze Staníkových návrhů na doplnění dokazování a na září si předvolá k výslechu poslance Jaroslava Holíka (SPD), kterému Staník dělal asistenta. 

„Bylo to prostředí, kde seděl výkvět národa – poslanci Parlamentu současní nebo minulí. Nedovedu si představit, jak jsem je mohl podněcovat,“ prohlásil Staník u pražského městského soudu. „Nikoho jsem nepodněcoval, nic jsem nepopíral,“ zdůraznil Staník u soudu. 

Incident se stal 24. října 2017. Tehdejší tajemník SPD podle obžaloby ve Zastáváš se buzerantů, půjdeš hned za nima, řekl Staník z SPD dle svědkyně sněmovní restauraci údajně řekl, že „buzeranti a lesby jsou nemoc a měli by se střílet již po narození“ a že by se homosexuálové, Romové a Židé měli posílat do plynu.

Staník v restauraci oslavoval volební úspěch SPD s poslancem Holíkem. V podniku podle svých slov viděl i zákonodárce, kteří ve volbách neuspěli, a začal si je dobírat. Následně vznikla opilecká hádka, uvedl. 

Pepa Nos prosí o milost pro Staníka. Takto se nechovali ani bolševici, říká

Připustil, že se s ostatními politiky bavil i o menšinách, popřel však, že by je haněl. 

Výroky uvedené v obžalobě podle něj nezazněly. Věří tomu, že motivem trestního stíhání je snaha poškodit hnutí SPD a jeho předsedu Tomia Okamuru.

Odvolání na Švejka

Staník se ve svém písemném odvolání opakovaně odvolává na literárního Švejka. Černocha přirovnal k tajnému policistovi Bretschneiderovi a sebe k hostinskému Palivcovi, zatčenému za výrok o obrazu císaře pána.

Extajemník SPD Staník dostal za nenávistné výroky podmínku a peněžitý trest

Novináře Staník upozornil i na špatné akustické podmínky ve sněmovní restauraci. „Ten den bylo narváno k prasknutí. Nevěřím tomu, že pan Černoch za metr dvacet širokou kamennou zdí, když byl ode mě šest metrů, něco slyšel,“ podotkl. 

„Pan Holík tam byl a řekne, jaká byla situace na místě,“ odpověděl na dotaz, co očekává od poslancovy výpovědi.

Státní zástupkyně Táňa Dočekalová pokládá Staníkovo odvolání za nedůvodné. Odmítla Staníkovo tvrzení, že je proces politicky motivovaný.

Výroky, které podle svědků zazněly, nelze podle ní omluvit ani politickou debatou, ani požitím alkoholu. „Jsou prostě určité meze, které pan obžalovaný překročil,“ řekla u soudu.

V asistentské funkci skončil Staník na přelomu listopadu a prosince 2017, protože byl podle poslance Holíka příliš vytížen jako tajemník. Předseda SPD Okamura následně uvedl, že Staník už není členem ani tajemníkem hnutí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video