Čínský velvyslanec v ČR Čang Ťien-min a předseda Senátu Jaroslav Kubera si...

Čínský velvyslanec v ČR Čang Ťien-min a předseda Senátu Jaroslav Kubera si připíjejí v Praze na slavnostní recepci uspořádané čínskou ambasádou při příležitosti 70. výročí vzájemných diplomatických vztahů. (25. září 2019) | foto: ČTK

Kubera přehodnocuje cestu na Tchaj-wan, nechce škodit českým podnikům v Číně

  • 160
Ačkoli předseda Senátu Jaroslav Kubera z ODS v úterý uvedl, že na Tchaj-wan pojede, podle zpráv Deníku N po jednání s čínským velvyslancem Čang Ťien-minem svůj názor přehodnocuje. Podle svých slov nechce uškodit českým firmám, které v Číně působí. Cestu údajně ani neměl připravenou.

Server Deník N v úterý po schůzce Kubery a čínského velvyslance napsal, že předseda Senátu zvažuje, že cestu na Tchaj-wan neuskuteční. Kubera dodal, že cesta není připravená, mluvil o ní pouze jako o záměru. 

Jeho nápad kritizovali prezident Miloš Zeman i další ústavní činitelé, podle nich by mol poškodit české podniky působící v Číně. Kubera uvedl, že nechce českým firmám škodit. 

„Čína s Tchaj-wanem čile obchoduje a moje mise bude také podnikatelská. Jako obchodní partner je pro nás Tchaj-wan důležitější než Čína. Mám ambici jet na Tchaj-wan a odtamtud pokračovat do Číny. Opačně to umí kdekdo, v tomto pořadí se to ale jen tak nepovede,“ uvedl dříve v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Při úterní schůzce s Čang Ťien-minem Kubera odmítl čínskou kritiku za svou účast na recepci tchajwanského zastoupení v Praze a zdůraznil, že Peking musí respektovat, že je Česko suverénní země a nemůže k němu přistupovat z pozice síly.

Čínská citlivost k otázce jedné Číny vychází z obav z možného rozpadu země, řekl Kubera novinářům po jednání s velvyslancem. Dodal, že si s Čangem vyměnili názory, ale žádný závěr z debaty nevyplynul.

Čína nám nemůže hrozit, odmítl Kubera kritiku na schůzce s velvyslancem

Čang na schůzce zopakoval svou kritiku kvůli Kuberově účasti na tchajwanské recepci na počátku října, kde předseda Senátu vyzdvihl ekonomickou spolupráci a vyfotografoval se s představiteli Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře v ČR. 

Kubera uvedl, že ví, že Peking nepovažuje Tchaj-wan za samostatnou zemi, zároveň to ale neznamená, že by jako šéf jedné z českých parlamentních komor neměl s tchajwanskými představiteli mluvit. Už na počátku října upozorňoval na to, že Tchaj-wan je pro Česko třetím největším asijským obchodním partnerem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video