Poslanec ČSSD Vítězslav Jandák při jednání Poslanecké sněmovny. (10. srpna 2010)

Poslanec ČSSD Vítězslav Jandák při jednání Poslanecké sněmovny. (10. srpna 2010) | foto: Dan Materna, MAFRA

Jandák připustil, že by mohl rozšířit seznam kandidátů na prezidenta

  • 347
Bude-li se příště volit prezident přímou volbou, nevylučuje exministr kultury a poslanec za ČSSD Vítězslav Jandák možnou kandidaturu. Pokud by mu to někdo nabídl, přemýšlel by o tom, řekl.

"V této zemi se nedá o něčem uvažovat takto dopředu, v této zemi se musí okamžitě reagovat. Pokud by tedy nastala chvíle, že by mi tato možnost byla nabídnuta, přemýšlel bych o tom," řekl Jandák v pátek dopoledne serveru tn.cz.

Na dotaz iDNES.cz, zda by skutečně stál o prezidentskou kandidaturu, už Jandák tak "odhodlaný" nebyl. "Do volby prezidenta je ještě daleko, může se stát strašně moc věcí. Já o tom ještě nepřemýšlím, zatím jsem trošku jinde. Já se jen bojím, abychom vůbec brzo měli ještě o čem v této zemi přemýšlet," řekl Jandák.

V pátek dopoledne byl Jandák ještě ochoten používat podmiňovací způsob, odpoledne ale o "kdyby" (kdyby mu kandidaturu někdo nabídl, přemýšlel by...) nechtěl slyšet. Přesto připustil, že nic není nemožné, zřejmě tedy ani to, že by usiloval o to stát se po Václavu Klausovi novým českým prezidentem.

"Kdyby někde byly ryby, jak se říká v jižních Čechách... všechno je možné a nic není nemožné," uzavřel Jandák, loňský lídr ČSSD v Jihočeském kraji, otázku ohledně své případné kandidatury.

Zájemců o post prezidenta postupně přibývá

Mezi politiky, kteří už veřejně připustili, že by kandidaturu přijali, je například předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). O úmyslu ucházet se o post prezidenta hovořil i místopředseda Senátu a Němcové stranický kolega Přemysl Sobotka.

Bývalý premiér Jan Fischer by kandidoval pouze v případě, že by politici prosadili přímou volbu. Tu samou podmínku má i expremiér Miloš Zeman (SPOZ).

Možný kandidát prezidentské volby v roce 2013 je i Jan Švejnar, Klausův soupeř z roku 2008. Svou kandidaturu nevyloučil ani šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video