Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proruské dezinformace zesílily od návštěvy Lipavského na Ukrajině, hlásí elfové

  13:11
Internetové sdružení CZ.NIC po konzultacích s bezpečnostními složkami státu a na základě doporučení vlády včera zablokovalo osm dezinformačních webů: mezi nimi i známý Aeronet či Protiproud.cz. „Česká republika je významným cílem ruského zájmu i dezinformačních kampaní a to i vzhledem k tomu, že obyvatelstvo na ně reaguje měkčeji a vstřícněji než třeba ve Finsku nebo pobaltských republikách,“ uvedl pro iDNES.cz Vít Kučík, mluvčí Českých elfů, organizace bojující s dezinformacemi.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Jen za poslední měsíc podle Františka Vrabela, ředitele firmy Semantic Visions, která se zabývá monitorováním internetu, vzniklo přes 550 dezinformačních článků v ruských médiích, které se věnovaly České republice. „Nejvíce se zde vyskytují právě prohlášení prezidenta Miloše Zemana na adresu nekompetentnosti a neschopnosti amerických zpravodajských služeb a kritika Jana Lipavského a jeho cesty na Ukrajinu,“ doplnil ředitel společnosti.

V souvislosti se současnou krizí na Ukrajině zaznamenala společnost Semantic Visions prvotní nárůst aktivity „trollů“ v listopadu 2021, kdy se o přítomnosti a zvyšování počtu ruských vojsk u hranicích s Ukrajinou začalo více mluvit. „Tento trend pokračuje s menším útlumem na přelomu roku až dodnes,“ uvedl pro portál iDNES.cz Vrabel.

Situace je podle něj trochu jiná na českém poli. Zde je zvýšený zájem o téma patrný až v průběhu prosince 2021, dezinformační ekosystém řešil předtím jiná témata: zejména covid a novou vládu. Tyto informace potvrzují i Čeští elfové, přičemž dodávají, že zesílení ruské kampaně evidují v posledních dvou týdnech.

On-line reportáž z války na Ukrajině čtěte ZDE

Právě před 2 týdny navštívil Ukrajinu český ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). Podle slov Jevhena Perebyjnise, velvyslance Ukrajiny v České republice, se jím vydané tweety ohledně návštěvy staly terčem tak masivní operace proruských trollů, jak snad nikdy předtím.

Snah dezinformátorů si všímají Čeští elfové. „Již dva týdny kyberprostor zaplňují posměšky na vzhled ministra zahraničí Lipavského. Je to standardní očerňující propagandistická technika. Snaží se svést pozornost publika z obsahu slov a činů dané osoby – se kterými často není snadné polemizovat – na nepodstatné vnější detaily, které lze ovšem snadno nabít negativními emocemi, jako je třeba vzhled, křivý nos, oblečení, gesta, apod. Je to pro významnou část publika docela efektivní technika, funguje to,“ okomentoval mluvčí skupiny Vít Kučík.

Že jde o ruské dezinformátory, dokládá dle Českých elfů zvýšená aktivita prorusky orientovaných neautentických účtů, jejichž příspěvky vykazují známky umělé strojové inteligence, jako je špatná gramatika nebo neúměrná kvantita. 

„Do hodiny od zveřejnění příspěvku přes sto proruských komentářů a lajků, což silně vybočuje z běžného spontánního průměru. Zajímavé je, že v těchto 14 dnech pozorujeme zmizení běžných trollích účtů, které sledujeme delší dobu, a nástup nových, jakoby vytvořených pro tuto příležitost, které se specializují na útoky proti NATO, USA a ministrovi Lipavskému,“ doplnil Kučík.

Graf: Vývoj dezinformačních článků o České republice v ruských médiích (18.1. - 17.2. 2022)

Podle Vrabela ze Semantic Visions narativy ruské strany od počátku přímo reflektují vývoj situace a aktuální dění: v momentě, kdy došlo k diplomatickým vyjednáváním, státním návštěvám, přislíbení vojenské i nevojenské pomoci Ukrajině, dezinformační scéna na to reagovala. Podle ředitele lze existující narativy rozdělit do tří hlavních kategorií.

Česko daruje útočné pušky i kulomety. Ukrajinu v tom nenecháme, uvedla ministryně

„První z nich jsou dezinformace zaměřené proti Západu, NATO či USA. Cílem těchto narativů je podrýt jejich důvěru a pozici. Dochází k přirovnávání NATO a EU k šíření nacistického vlivu v Evropě ve 30. letech minulého století. Druhá skupina poté vykresluje Putina a Rusko jako oběť aktuálního dění. Obhajují ruské vojenské kroky jako pouhou reakci,“ sdělil ředitel Vrabel.

„Třetí vlna narativů se týká samotné Ukrajiny. Tyto dezinformace vykreslují Ukrajinu jako fašistický stát, obviňují vojenské síly z páchání genocidy či reportují o smyšlených trestných činech a vraždách ruského obyvatelstva na ukrajinském území. Zrovna v posledních dnech jsme zaznamenali zprávy týkající se nalezených údajných masových hrobů plných dětí a žen na východě Ukrajiny, které mají na svědomí právě Ukrajinci,“ doplnil ředitel společnosti Semantic Visions.

Za schvalování ruské invaze hrozí až tři roky vězení, varuje státní zástupce

Společnost sleduje i vnitrostátní dění v Ruské federaci. Zde prý experti monitorují mnohem vyšší přítomnost dezinformací protiamerického charakteru a taktéž dezinformací očerňujících NATO. 

„To je něco jiného, než jsme viděli v roce 2014, kdy ruská domácí dezinformační scéna intenzivně šířila protiukrajinské narativy jako přípravu a odůvodnění anexe Krymu a rozpoutání bojů na východě Ukrajiny,“ vyložil Vrabel. 

Podle analýzy firmy vyšlo dle Vrabela najevo, že míra zpráv v ruském informačním prostoru zamířena proti Ukrajině je nyní menší než na jaře loňského roku, kdy docházelo k podobným ruským vojenským manévrům – cvičení a přesun techniky – blízko hranic s Ukrajinou.

Ruští trollové:

  • Tzv. trollové jsou aktivní především na sociálních sítích.
  • Využívají online anonymity k obtěžování, očerňování svých cílů – osob, například i tím, že o nich šíří dezinformace a konspirační teorie.
  • Někdy jsou útoky ještě ničivější a mohou zahrnovat doxxing (odhalení dříve soukromých osobních informací o jednotlivci nebo organizaci) nebo podněcování k násilí, například i vyhrožování smrtí.
  • Koordinované útoky takzvaných „klávesnicových armád" trollů se vyznačují velkým a náhlým nárůstem nepřátelské aktivity na sociálních sítích (ať již přímo na profilu osoby nebo i v jiných koutech těchto sítí).
  • Trollové obvykle používají hanlivý až útočný jazyk, urážky a dezinformace s cílem danou osobu poškodit a dehonestovat.
  • Zjednodušeně řečeno, trollí útok můžete poznat i tak, že vám příspěvky na sociálních sítí začne hanlivě komentovat několik desítek/stovek neznámých účtů, dále sdílejí svá prohlášení a přitahují pozornost dalších účtů.
  • Tyto komentáře/reakce se často také opakují, daný účet vám na profil píše pořád to stejné. A toto se děje pokaždé, co něco přidáte, okomentujete, přesdílíte. Tyto účty jsou z většiny velmi anonymní nebo falešné, nemají bohatou historickou aktivitu, ani hodně přátel či sledujících.

Zdroj: Semantic Visions

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Petr Pavel přijel na návštěvu Pardubického kraje

  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Útok ze severu už máme pod kontrolou, řekl Zelenskyj. Navštívil Charkov

24. května 2024  21:19,  aktualizováno  21:41

Ukrajinské síly získaly „bojovou kontrolu“ nad oblastmi, kterými ruské jednotky tento měsíc...

Víme, kde má Putin bunkry, tvrdí Kyjev. Šéfa Kremlu přirovnal k upírovi

24. května 2024  20:40

Známe polohu bunkrů ruského vůdce Vladimira Putina, prohlásila ve čtvrtek ukrajinská vojenská...

Výdejní boxy zahlcují města. Vizuální smog, hodnotí je radnice a chtějí nájem

24. května 2024  20:20

Otevřeno nonstop a skoro na každém kroku. Výhody, které oceňuje asi většina lidí, kteří si něco...

Na výletě žačku srazilo auto a ochrnula. Škole pojistka nestačí, není ani povinná

24. května 2024

Premium Počet školních úrazů narostl v uplynulém školním roce o šest procent. Celkem se jich stalo přes 45...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...