Jan Kysela, ústavní právník.

Jan Kysela, ústavní právník. | foto: ČTK

Ten, který přivedl soudce Fremra. Kdo je zákulisní hráč prof. JUDr. Jan Kysela

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Kvůli navržení Roberta Fremra do Ústavního soudu a jeho následné rezignaci kvůli minulosti v komunistické justici nabídl Petru Pavlovi hned dvakrát rezignaci. Nejprve tak poradce prezidenta pro právní a ústavní otázky Jan Kysela učinil osobně. Podruhé za celý konzultační panel, který se na výběru ústavních soudců podílí. Ani v jednom případě Kysela nepochodil, Pavel obě jeho nabídky smetl ze stolu.

Šéf katedry politologie a sociologie Právnické fakulty Univerzity Karlovy tak i po faux pas s Fremrem v prezidentových službách zůstává. Stejně jako bude i nadále tajemníkem Stálé komise Senátu pro Ústavu ČR a parlamentní procedury, která se v minulosti často stavěla proti Pavlovým předchůdcům Václavu Klausovi a Miloši Zemanovi. Brzy devětačtyřicetiletého Kyselu do ní svého času přivedl Petr Pithart, působí v ní už 26 let.

Sám by prý nyní ústavním soudcem být nechtěl. Ale do budoucna? „Není to nic, k čemu bych se upínal. Ale současně nechci říct ‚nikdy‘ se třemi vykřičníky,“ řekl Kysela MF DNES.

Kvůli své údajné dvojí roli v případě pokusu o aktivaci článku 66 zbavujícího prezidenta pravomocí po jeho hospitalizaci na podzim 2021 se však měl podle Zemanových právníků podílet na „sabotáži“ či „pokusu o puč“.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video