Gross: Kalousek nám vráží nůž do zad

  • 284
Další osud schvalování euroústavy nyní rozdělil sociální demokraty a lidovce. ČSSD vadí, že bez dohody v koalici politici KDU-ČSL hovoří o tom, že se má přerušit vládní informační kampaň. Do vrcholné politiky se opět zapojil i šéf ČSSD Stanislav Gross.

Po své rezignaci na post premiéra se k politickým otázkám prakticky nevyjadřoval.

V úterý Gross razantně zasáhl do koaliční půtky, která vypukla poté, když lidovci vyzvali k pozastavení vládní informační kampaně k přijetí euroústavy.

"Já mám pocit, že KDU-ČSL, jmenovitě předseda Kalousek, udělá cokoli, aby se zviditelnil. My to považujeme za dost evidentní vražení kudly do zad snažení vlády, aby se veřejnost ztotožnila s evropskou ústavou," opřel se Gross do Kalouska, se kterým má ještě "nevyřízené účty".

Byl to právě šéf lidovců, jehož výzva ke Grossově demisi po skandálu s nevyjasněným financováním nákupu jeho bytu na Barrandově odstartovala Grossův pád z funkce předsedy vlády.

A Gross nechce nyní Kalouskovi zůstat nic dlužen. "Dá se předpokládat koaliční výzva ke KDU-ČSL, aby dodržovala své závazky a nenadřazovala svůj stranický zájem, jak je u ní v poslední době zvykem," prohlásil šéf sociální demokracie.

Na výzvu lidovců, aby se kvůli schvalování euroústavy sešli předsedové demokratických parlamentních stran, reagoval ostře i premiér Jiří Paroubek. "Tady vládne vláda, nikoli nějaká porada všech demokratických stran," řekl předseda vlády.

I Paroubek v úterý mluvil o tom, že Kalousek "vráží dýku do zad koaličnímu partnerovi". ČSSD chce v kampani pokračovat, stejně jako unionisté. A podpořil to i evropský komisař Vladimír Špidla. V kampani by podle něj měly pokračovat všechny země, které o euroústavě ještě nerozhodly.

Kalousek: Nechceme se ukvapit
Šéf lidovců Kalousek nechápe, co politiky ČSSD k ostrým slovům vede. "Žádost o konstruktivní jednání přece není žádnou kudlou do zad. Navrhujeme ten proces na chvíli pozastavit, nechceme žádné ukvapené rozhodnutí," uvedl.

Kalousek rozezlil sociální demokraty naposledy minulý týden, když Paroubkova slova na adresu prezidenta Václava Klause, že by vláda mohla omezit některé jeho zahraniční cesty, označil za "směšný úlet".

Pozastavení vládní informační kampaně k euroústavě přinejmenším do summitu Evropské unie v polovině června považuje za správné i lidovecký ministr zahraničí Cyril Svoboda. "Česká republika potřebuje alespoň krátký čas na promyšlení dalšího vedení kampaně k evropské ústavě vzhledem k francouzskému ne," řekl včera Svoboda.

ODS: Schůzka by byla užitečná
Výzvu lidovců k setkání představitelů demokratických stran včera označil za užitečnou předseda ODS Mirek Topolánek. "A to hlavně proto, aby bylo jasné, s jakým mandátem má předseda vlády Paroubek odjet na jednání Evropské rady a jaké stanovisko České republiky tam bude prosazovat. Jinak jednání nemá smysl," řekl Topolánek.

Výzva lidovců k pozastavení kampaně je podle ODS polovičatá, občanští demokraté si myslí, že je správné ji úplně ukončit.

Premiér Paroubek řekl, že podle něj nyní naopak nastal čas, aby se vážně diskutovalo o tom, jak se bude euroústava v Česku schvalovat. A z diskuse by podle něj neměli být vylučováni ani komunisté.

Miroslav Kalousek ukazuje podepsanou smlouvu koaličních stran. (25. dubna 2005)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video